Dezvoltarea ambulatoriilor, soluția ministrului Rafila la valul de viroze din UPU și spitale

21 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății consideră că pentru a reduce presiunea pe camerele de gardă și Unitățile de Primiri Urgențe, mai ales în spitalele și secțiile de pediatrie, se vor dezvolta ambulatorii de specialitate pentru populaţie, în general, şi pentru copii, în special, după modelul din pandemie.

 

Medicii pediatri spun că, în această perioadă, sunt mai multe viroze respiratorii decât în alţi ani şi chiar sunt mai multe decât înainte de pandemie. Numărul afecțiunilor respiratorii a crescut foarte mult în ultimele trei săptămâni, iar multe viroze obişnuite (rino-faringite) evoluează nefavorabil către bronșiolote sau pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulți copii, între care şi bebeluşi, au fost atinși de virusul sincițial, un virus care provoacă infecții respiratorii severe, care necesită tratament sub supraveghere medicală, iar uneori, oxigenoterapie.

În plus, medicii atrag atenția că în această perioadă circulă, simultan, virusurile gripale şi infecţiile bacteriene, iar copiii nevaccinaţi prezintă risc de complicaţii grave. Și copiii care sufereau de astm bronşic, care în această perioadă s-a acutizat, au nevoie de oxigen, așa că multe spitale pentru copii sunt pline. Au început să apară și cazurile de gripă, care deocamdată au o evoluție ponderată, dar medicii se așteaptă ca în decembrie, ianuarie, februarie să crească.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că este normal să existe viroze în această perioadă, dar atrage atenția că „75% dintre prezentările la primiri urgenţe au cod verde şi galben, deci nu sunt de fapt urgenţe care să aibă nevoie de intervenţie de la UPU”, iar aceste cazuri ar trebui să nu ajungă la spital, ci la medicul de familie sau în ambulatoriile de specialitate.

 

La Buzău, spre exemplu, în ultima săptămână au fost diagnosticați cu viroze și pneumonii peste 2.500 de pacienți, care au ajuns la cabinetele medicilor de familie, la UPU sau au fost internați în spital. Din fericire, mulți dintre ei au au prezentat forme ușoare de boală și au primit tratament la domiciliu, dar din păcate, tot mai mulți copii au nevoie de spitalizare și supraveghere medicală. Medicii spun că cei mai afectați sunt sugarii, care prezintă febră mare și tuse persistentă, care cedează greu la tratamentele uzuale. În secția de Pediatrie, peste 70% din paturi sunt ocpate, iar unii dintre micuți au nevoie de oxigen pentru a putea respira.

La Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală însă, zilnic sunt 350-380 de prezentări la UPU. Se internează în medie 25 de copii pe gardă (pe zi). În weekend s-au internat 60 de copii cu viroze. Suntem la capacitate maximă, a precizat medicul medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Pe de altă parte, medicii atrag atenția că afecțiunile virale nu se tratează cu antibiotice, pentru că, pe de o parte, există riscul ca boala să nu se vindece și chiar să se agraveze, iar pe de altă parte, crește rezistența la antibiotice și la nevoie acestea nu-și vor mai face efectul.

Medicii pediatri recomandă însă folosirea măștii de protecție, chiar şi în spaţiile exterioare atunci când afară este ceaţă, pentru că aceasta este încărcată cu particule poluante de mici dimensiuni care pot ajunge profund în căile respiratorii ale copiilor, ducând apoi la complicaţii.

 

Ministrul Sănătății consideră că ar trebui „să încurajăm spitalele să deschidă ambulatorii de specialitate pentru pediatrie, pentru că doar o mică parte dintre copii au nevoie de internare. Părinţii trebuie să aibă însă unde să meargă cu copiii lor, în centre ambulatorii cu pediatri, dacă nu sunt disponibili medicii de familie, astfel încât să nu supraaglomerăm camerele de gardă, a precizat Rafila, care nu a spus și de unde vor putea fi luați pediatrii care să asigure activitatea acestor centre, mai ales că sugerează ca acestea să funcioneze 24/7, la fel ca și camerele de gardă sau UPU, deși în multe unități medicale abia se acoperă gărzile în acestea, pentru că nu sunt suficienți medici.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății susține că oamenilor „trebuie să le oferim ceva în contrapartidă. Nu au unde să se ducă în week-end, seara, şi vreau să găsim o soluţie rapid, mai ales în oraşele mari, să poată să aibă acces la serviciile medicale, nu neapărat în unităţile de primiri urgenţe. La Spitalul «Grigore Alexandrescu» sunt 400 de prezentări zilnic, e vorba de supraaglomerare. Trebuie să găsim o soluţie rapidă şi o vom găsi, vom dezvolta ambulatorii de specialitate pentru populaţie, în general, şi pentru copii, în special”, a adăugat ministrul Sănătății, care le-a recomandat părinţilor să nu îşi trimită în colectivitate copiii cu simptomatologie respiratorie şi să se adreseze medicului de familie.

 

Potrivit ultimei raportări a INSP, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii sperioare -IACRS și pneumonii) a fost de 79.866, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 44.023 de cazuri.

La nivel național au fost raportate 251 de cazuri de gripă clinică, mai puține față de săptămâna precedentă, când au fost 316 cazuri, și cu 1 caz mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 250 de cazuri.

În județul Buzău, 17 cazuri de gripă clinică au fost diagnosticate de la debutul sezonului gripal, dar toate cazurile au fost ușoare și nu au necesitat internare.

În aceeași perioadă au fost confirmate, în laboratorul de referință, 5 cazuri de gripă (3 cu virus gripal AH3 și 2 cu virus gripal A nesubtipat). De la începutul sezonului au fost confirmate 14 cazuri de gripă în laborator, respectiv, 7 cu virus gripal A nesubtipat, 5 cazuri cu virus AH3 și 2 cazuri cu AH1, în București (8 cazuri) și în județele Ilfov, Cluj și Sibiu (câte 2 cazuri).

Până la 13 noiembrie s-au vaccinat antigripal 1.208.333 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*