Dezvoltarea Chirurgiei Cardiace Pediatrice, prima promisiune pentru 2014 a ministrului Nicolaescu

In 2013, la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara din Targu Mures au fost operati 232 de copii cu malformatii cardiace, carora li se adauga alti 17, operati la Spitalul Marie Curie de specialistii italieni, in cadrul unui program de pregatire a medicilor si asistentilor din Romania

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Ultima promisiune a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in 2013, a fost ca in 2014 va acorda o atentie deosebita dezvoltarii sectorului de chirurgie cardiovasculara pediatrica, urmand a fi continuate si dezvoltate unele proiecte demarate in acest sens inca din 2013.

In acest sens, pentru prima data a fost inclus in pachetul programelor de sanatate un program national de tratament prin chirurgie cardiovasculara pediatrica, al carui principal obiectiv il constituie „imbunatatirea calitatii vietii copiilor cu afectiuni cardiovasculare si reducerea incidentei complicatiilor si a mortalitatii specifice prin asigurarea accesului la proceduri de diagnostic si tratament in domeniul chirurgiei cardiovasculare”, dupa cum sustine ministrul Eugen Nicolaescu, intr-un comunicat remis la sfarsitul anului trecut.

Acesta a facut referire si la intevenntiile chirurgicale de acest tip efectuate in acest an, precum si despre colaborarea cu cu clinica San Donato din Milano si fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo, pentru formarea si perfectionarea medicilor romani in domeniui chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

 

operatie cardiovasculara pediatrica

O statistica a Institutul de Chirurgie Cardiovasculara din Targu Mures arata ca anul trecut, in aceasta unitate medicala au fost operati pe cord 232 de copii cu diverse malformatii congenitale cardiace. 31 dintre ei au fost nou-nascuti, cu varste cuprinse intre 0 si 28 de zile, iar alti 49 au reprezentat cazuri de urgenta, operatia pe cord fiind singura lor sansa de supravietuire.

Tot in 2013, Ministerul Sanatatii a demarat Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, in colaborare cu clinica San Donato din Milano si fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo, al carui scop fundamental este cresterea capacitatii operatorii in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin formarea si perfectionarea medicilor care vor opera in Centrul de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Institutul de Boli Cardiovasculare lasi si Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara.

Asa cum Sanatatea Buzoiana v-a informat deja, programul consta in primul rand in efectuarea de operatii de catre echipe de specialisti italieni in Centrul de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie, fiind asistati de echipe de medici romani, pentru ca acestia sa poata urmari indeaproape si sa deprinda tehnicile folosite. Totodata, chirurgii romani efectueaza stagii de pregatire in Clinica San Donato din Italia si schimburi de experienta cu specialistii italieni  in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

 

spital marie-curie

Proiectul,  care se afla inca in dreulare, se adreseaza atat medicilor anestezisti, cat si chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidentilor de ultimul an din ambele specialitati, care vor sa se califice in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice si sa isi desfasoare activitatea profesionala in centrele mai sus mentionate.

Pana acum, la spitalul Marie Curie s-au derulat trei misiuni medicale desfasurate in lunile septembrie si decembrie, de fiecare data numarul pacientilor operati fiind mai mare decat cel pe care echipele de medici si-l propusesera initial. In total, medicii si asistentii romani aflati in programul de pregatire impreuna cu specialistii italieni au efectuat 17 operatii pe cord la copii cu malformatii congenitale cardiace, cu varste cuprinse intre 0-15 ani, in toate cazurile operatiile decurgand fara probleme, iar evolutia ulterioara a copiilor operati fiind una favorabila.

„Misiunile medicale periodice reprezinta doar inceputul activitatii chirurgicale din Departamentul de cardiochirurgie al spitalului Marie Curie, care va deveni tot mai sustinuta, urmand a fi complet functionala cu specialistii din Romania, formati in cadrul programului”, a mai precizat Nicolaescu.

In prezent, mortalitatea infantila cauzata de malformatiile congenitale ale sistemului circulator reprezinta peste 11 la suta din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an, iar specialistii din Ministerul Sanatatii sunt de parere ca fara un program de formare a specialistilor in domeniul chirurgiei cardiace infantile si fara deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiaca pediatrica, aceasta importanta cauza a mortalitatii infantile nu va putea fi solutionata.


Adaugati un comentariu


 

*