Din 15 martie încep programările pentru etapa a treia de vaccinare anti-COVID

28 februarie 2021 | 0 comentarii |

Vaccinarea propriu-zisă ar putea începe în aprilie. De luni, 130 de noi centre de vaccinare vor fi funcționale, iar 214.110 de noi doze de vaccin Pfizer/BioNTech ajung în România și vor fi distribuite în țară pentru imunizarea persoanelor de peste 65 de ani și a celor cu dizabilități.

 

Persoanele eligibile pentru etapa a treia de vaccinare anti-COVID19 (populaţia generală) se vor putea programa pe platforma online dedicată începând cu data de 15 martie, a declarat, duminică, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus, care a menționat că vaccinarea propriu-zisă a acestor persoane va începe cel mai probabil în aprilie.

Acesta a reamintit că din 15 martie vor fi active liste de aşteptare pentru vaccinare anti-COVID19 pe platforma online de înscriere, iar fiecare persoană înscrisă pe lista unui centru de vaccinare va putea vizualiza câte persoane se află înaintea sa şi poate estima data la care ar fi programată la vaccinare.

Totodată, coordonatorul CNCAV a spus că activarea listei de aşteptare pe platforma online a depins de operaţionalizarea celor 750 de centre din ţară prevăzute în campania de vaccinare.

În contextul primirii de noi doze de vaccin în România, Gheorghiță a subliniat că de luni „vor fi cel puţin 30.000 de persoane vaccinate în fiecare zi”, estimând că vor exista zile în care „vom depăşi 40.000 de persoane vaccinate”.

România se află pe locul 7 în lume și pe locul 2 în Europa în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid, a anunțat vineri CNCAV.

 

Adina Moiseanu

Începând de sâmbătă, românii cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități s-au putut programa la vaccinare cu serul Pfizer/BioNTech, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID19.

De sâmbătă până duminică la ora 13:00 s-au programat 145.981 de persoane din aceste categorii, într-un ritm mediu de 18.000 de persoane pe oră. Pentru vaccinarea acestor persoane, 130 de noi centre se vor deschide luni, iar imunizarea se va face cu serul produs de compania Pfizer/BioNTech.

Trei noi centre vor funcționa în județul Buzău, în Râmnicu Sărat, Nehoiu și Smeeni. Prin deschiderea celor trei centre va crește capacitatea de vaccinare la nivelul județului, facilitându-se totodată accesul populației către centre mai apropiate de localitățile de domiciliu”, a precizat subprefectul Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel local, care a subliniat că 156.000 de buzoieni se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete, capacitatea de vaccinare a fiecăruia fiind de 60 de persoane pe zi.

În ultima zi a lunii februarie, DSP Buzău a raportat 23 de noi cazuri de  infecție cu SARS-CoV2 și un deces, astfel Buzăul a ajuns la 9.579 de cazuri de COVID-19 de la debutul pandemiei. Dintre persoanele infectate, 8.987 s-au vindecat, iar 265 au decedat.

 

Potrivit CNCAV, pe platforma de înscriere pentru vaccinare cu serul Pfizer mai sunt locuri disponibile pentru programare în judeţele Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

CNCAV preciza vineri că 156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile în aceste cabinete, capacitatea fiecăruia fiind de 60 de persoane pe zi. Se pot programa persoanele vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 fac parte din etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani şi persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), până duminică seară la ora 17.00 se vaccinaseră 915.761 de români, din care 11.136 în ultimele 24 de ore.

Din 27 decembrie de când a debutat vaccinarea anti-COVID19, în România s-au administrat 1.532.872  de doze de vaccin (doza inițială și rapel), din care 1.324.406 cu Pfizer, 77.812 cu Moderna și 130.654 cu AstraZeneca.

S-au înregistrat 5.279 de reacții adverse locale și generale, din care 3.553 la vaccinul Pfizer, 283 la Moderna și 1.4443 la AstraZeneca (3,4/1.000 de doze administrate).

 

Luni, în România vor ajunge, pe cale aeriană, 214.110 de noi doze de vaccin Pfizer/BioNTech, care vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Potrivit unui comunicat de presă remis duminică de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, noile doze vor fi distribuite centrelor naționale de stocare din Bucureşti60.840 doze; Braşov24.570 doze; Cluj28.080 doze; Constanţa24.570 doze; Craiova23.400 doze; Iaşi28.080 doze și Timişoara24.570 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul naţional şi centrele regionale de depozitare, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti”, se menționează în comunicatul CNCAV, care reamintește că programarea se poate face individual, prin aparţinători, sau prin Direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/curant, cât şi prin call-center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

La Buzău sunt așteptate 1.476 de doze de vaccin Pfizer și 940 Astra Zeneca ce urmează să fie distribuite către cele 8 centre de vaccinare din județ.

 

Conform calendarului de livrare, următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România pe 8 martie, aşteptându-se confirmarea oficială din partea firmei producătoare.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, precizează CNCAV. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare.

Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de înscriere pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Totodată, acțiunea de imunizare a personalului didactic continuă la nivel național, până în 10 martie, precum și vaccinarea persoanelor nedeplasabile, care fac dializă, din centrele rezidențiale, medico-sociale și a persoanelor fără adăpost.

În paralel, continuă programarea persoanelor înscrise în procesul de imunizare cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

Vaccinarea împotriva COVID19 este cea mai amplă campanie de vaccinare din istorie, până acum fiind administrate la nivel global peste 230 de milioane de doze de vaccin, în 100 de țări, într-un ritm de peste 6 milioane de doze pe zi.

 


Adaugati un comentariu


 

*