Dispozitiv magnetic pentru depistarea precoce a cancerului

Un simplu fir metalic introdus într-un vas de sânge poate atrage gelulele canceoase cu ajutorul unor nanoparticule magnetice, concepute să se atașeze doar de acest tip de celule.

 

O tehnică rapidă şi eficientă care ar putea contribui la depistarea precoce a cancerului a fost creată de o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite, care a dezvoltat un dispozitiv magnetic ce poate captura celulele tumorale din fluxul sanguin. Sistemul, susțin creatorii săi, este unul pe cât de simplu, pe atât de eficient. El constă în introducerea, într-o venă, a unui fir asemănător unei sârme, care atrage nanoparticule magnetice special concepute pentru capturarea celulelor canceroase din sânge.

Potrivit cercetătorilor, celulele care se desprind din tumori şi călătoresc liber în fluxul sanguin pot servi drept indicatori biologici ai prezenţei cancerului, însă de multe ori, identificarea acestora este foarte dificilă în condiţiile în care o picătură de sânge reprezintă o mostră de doar câţiva mililitri din volumul total al sângelui din corp. Firul conceput de aceștia are o lungime aproximativ egală cu cea a degetului mic de la mână şi grosimea sârmei unei agrafe de birou, însă poate atrage de 10-80 de ori mai multe celule tumorale în comparaţie cu metodele de detecţie a cancerului aplicate pe probe de sânge, după cum se arată în concluziile studiului, observate în urma cercetării efectuate pe porci.

 

Specialiștii au testat dispozitivul pe porci, amplasându-l într-o venă în apropierea urechii animalului, similară cu venele umane. În comparaţie cu alte metode de detecţie asemănătoare, firul a „agăţat” cu 500 – 5.000 mai multe celule tumorale. Nanoparticulele magnetice introduse în sânge conţin un anticorp care se agaţă de celulele tumorale circulante. Ulterior, după ce celulele canceroase şi nanoparticulele se unesc, celula se „înfăşoară” cu magnetul minuscul, iar când complexul celulă-magnet trece pe lângă fir, este atras de forţa magnetică, abătându-se de la traiectoria sa normală din fluxul sanguin şi ataşându-se de fir. Acesta din urmă este scos apoi din venă, iar celulele sunt „dezbrăcate” de nanoparticule spre a fi analizate.

„Sistemul poate fi util în orice altă afecţiune care presupune prezenţa în sânge a celulelor sau moleculelor de interes. Spre exemplu, presupunem că se caută o infecţie bacteriană, ADN tumoral circulant sau celule rare responsabile de inflamaţie; în oricare dintre aceste scenarii, firul şi nanoparticulele ajută la îmbogăţirea semnalului şi, prin urmare, la detectarea bolii sau a infecţiei”, a explicat explicat Sam Gambhir, profesor de radiologie şi director al Centrului Canary pentru detectarea precoce a cancerului de la Universitatea Stanford.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*