Distroficii muscular, „deportati” la polul frigului

5 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Acestia cer redeschiderea centrului specializat de la Valcele, de unde au fost mutati, in urma cu cinci ani, intr-o unitate medicala construita la Intorsura Buzaului, zona in care temperaturile foarte scazute le afecteaza si mai mult sanatatea.

 

Centrul de Patologie Neuro-Musculara, desfiintat in 2011

Centrul de Patologie Neuro-Musculara, desfiintat in 2011

In 2016 se implinesc cinci ani de cand Centrul de Patologie Neuro-Musculara Dr. Radu Horia din localitatea covasneana Valcele, singurul de acest gen din tara, a fost inchis. Pacientii cu distrofie musculara care se tratau aici au fost transferati intr-o alta sectie de profil, construita la Intorsura Buzaului. S-a spus atunci ca aceasta mutare va fi in beneficiul pacientilor si ca noua sectie le va oferi acestora conditii superioare de tratament, desi pacientii erau foarte multumiti de conditiile si de cadrul natural dosebit in care era amplasat spitalul inchis in 2011.

Pacientii aveau sa constate curand ca lucrurile stateau cu totul altfel decat li se promisese, principalul inconvenient fiind temperaturile scazute inregistrate la  Intorsura Buzaului, de altfel, zona recunoscuta ca polul frigului din Romania. In plus, dupa cum sustin reprezentantii acestor pacienti, centrul de la Valcele avea o capacitate mai mare, aici putand fi internati 1.500 de pacienti pe an, in timp ce la Intorsura Buzaului nu pot fi internati decat 540 de pacienti anual. In aceste conditii, pacientii cu distrofie musculara ce beneficiaza periodic de tratament au inceput inca din 2011 sa ceara redeschiderea centrului de la Valcele.

 

distrofie muscularaInteresele acestor bolnavi sunt reprezentate de Consiliul National al Dizabilitatii din Romania si de Asociatia Distroficilor Muscular, doua organizatii care se lupta de aproape cinci ani cu autoritatile pentru reinfiintarea centrului de la Valcele, despre care spun ca este in in beneficiul bolnavilor. Acestia s-au plans ca la Intorsura Buzaului nu au avantajele unei clime mai blande si conditiile exterioare cu aer curat de la Valcele. In plus, ei sustin ca spatiile noii cladiri sunt stramte, neadaptate conditiilor lor de oameni care nu se pot deplasa decat in scaune rulante. Cel mai mult sunt deranjati insa de temperaturile foarte scazute, factor ce poate determina deteriorarea iremediabila a starii lor de sanatate.

Au fost amagiti cu promisiuni de cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Sanatatii, mai intai de Eugen Nicolaescu, care a recunoscut ca inchiderea centrului de la Valcele a fost o eroare pe care a promis ca o va remedia, apoi de succesorul sau, Nicolae Banicioiu.

 

Spitalul Intorsura Buzaului

Spitalul Intorsura Buzaului

In ultimele zile ale anului trecut, reprezentantii celor doua organizatii au fost in audienta si la al treilea ministru, Patriciu Achimas-Cadriu. Problema lor a fost semnalata si presedintelui Iohannis, cu ocazia unei dezbateri pe probleme de sanatate, desfasurata la Cotroceni. Pacientii sustin ca au fost „deportati la polul frigului” si ca, in cazul in care aceasta situatie se va prelungi, urmarile se vor resimti in intregul sistem de sanatate. „Autoritatile se vor confrunta cu un fenomen social fara precedent. In spitalul din Valcele distroficii si familiile acestora beneficiau de educatie in ceea ce priveste transmiterea acestei afectiuni genetice. Primim semnale de la asistenti sociali din ţara care isi exprima ingrijorarea pentru faptul ca sunt familii in care exista trei, patru, cinci si sase copii distrofici” se arata intr-un comunicat remis de cele doua organizatii care lupta pentru redeschiderea vechiului centru.

Distrofia musculara este o boala care se caracterizeaza prin deteriorarea progresiva a muschilor corpului, antrenand slabiciune musculara si invaliditate. In unele forme de distrofie musculara este afectat miocardul si alti muschi involuntari, precum si alte organe. In Romania, la acest moment sunt inregistrati aproximativ 35.000 de bolnavi care sufera de distrofie musculara.

 


Adaugati un comentariu


 

*