Doar 9 cazuri de Covid-19, în ultimele două săptămâni, în județul Buzău

Incidența la nivelul județului a ajuns astfel la 0,02 la sută, iar în acest moment nu mai există niciun pacient internat la ATI.

 

Datele privind evoluția situației epidemiologice la Buzău sunt în continuare încurajatoare, astăzi fiind o nouă zi în care nu s-a raportat niciun caz nou confirmat în ultimele 24 de ore. De altfel, în ultimele două săptămâni, la nivelul întregului județ au fost confirmate doar 9 cazuri de infectate, dintre care trei în municipiul Buzău, două la Puiești și câte unul la Glodeanu Sărat, Ziduri, Săgeata și Costești.

Acestea sunt singurele localități în care se mai poate vorbi despre incidența bolii, dar și aceasta este la valori foarte scăzute și nu există vreun motiv de îngrijorare. Astfel, la Puiești este o incidență de 0,59 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în timp ce la Glodeanu Sărat și Ziduri este de 0,25 la mie, la Săgeata de 0,22, la Costești de 0,2 la mie, iar în municipiul Buzău de doar 0,02 la mie. În restul localităților din județ nu s-au înregistrat cazuri noi în ultimele două săptămâni, astfel că incidența aici este zero. În total, la nivelul județului, incidența este de 0,02 la mie, dată de cele 9 cazuri confirmate în ultimele 14 zile.

 

Situația este foarte bună și la ATI, unde toate cele 13 paturi destinate pacienților cu Covid-19 (8 paturi la SJU Buzău și 5 paturi la spitalul Râmnicu Sărat) sunt libere, ceea ce înseamnă că nu există niciun pacient internat în stare gravă.

În izolare la domiciliu se află în prezent o singură persoană în timp ce alte 401 sunt în carantină.

Până la această dată, în județ au fost confirmare 12.581 de cazuri de Covid-19, de la debutul pandemiei, iar 12.132 dintre pacienți s-au vindecat.

Din păcate, 438 dintre ei au decedat, cei mai mulți pe fondul complicațiilor generate de infecția cu noul coronavirus, in condițiile în care sufereau și de alte afecțiuni cronice.

 

Situația epidemiologică favorabilă a dus însă la diminuarea considerabilă a numărului de buzoieni care mai merg să se vaccineze. La acest moment, este vaccinată cu cel puțin o  doză aproximativ 35% din populația eligibilă, ceea ce înseamnă aproape 146.000 de persoane din circa 408.000 eligibile.

Cel mai mari rate de vaccinare se înregistrează la Buzău și Râmnicu Sărat, ceea ce constituie un lucru pozitiv, dat fiind faptul că este vorba de localitățile cu cel mai mare număr de locuitori din județ. Atenția autorităților este concentrată în prezent pe zona rurală, unde se deplasează zilnic echipe de vaccinare, însă numărul persoanelor vaccinate este foarte mic.

Spre exemplu, ieri s-au vaccinat în tot județul doar 379 de persoane dintre care 190 au făcut rapelul iar 189 au primit prima doză. Dacă până acum, serul de la Pfizer era preferat de majoritatea celor care mergeau să se vaccineze, în prezent serul de la Johnson & Johnson este în topul preferințelor. Astfel în timp ce doar 75 de buzoieni s-au vaccinat ieri cu prima doză de la Pfizer, 114 au preferat serul de la Johnson & Johnson. În același timp, vaccinurile de la Moderna și AstraZeneca sunt ignorate, fiind administrate în special celor care vin la rapel.

 


Adaugati un comentariu


 

*