Doi pacienți decedați și o infirmieră rănită, în urma unui nou incendiu într-un spital Covid

11 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul a avut loc în această dimineață, în secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești.

 

Cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la primul incendiu izbucnit într-o secție ATI a unui spital Covid-19, la Piatra Neamț, în această dimineață a avut loc cel de-al patrulea incident similar, de această dată în secția exterioară de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Prahova.

Alarma a fost dată la ora 4.15, când a fost primit un apel la 112, imediat fiind activat planul roșu de intervenție. La fața locului au ajuns, în 10 minute, şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare şi 20 de ambulanţe SMURD şi SAJ, împreună cu 57 de pompieri militari. La momentul sosirii pompierilor, incendiul fusese deja lichidat de angajații spitalului cu ajutorul extinctoarelor, operațiune care se pare că a durat doar trei minute.

Cu toate că nu a fost vorba de un incendiu de proporțiile celor de la Piatra Neamț, Matei Balș sau Constanța, efectele au fost și de această dată dezastruoase, incendiul soldându-se cu decesul a doi pacienți, în vârstă de 74, respectiv, 75 de ani, și cu rănirea unei infirmiere care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Focul de astăzi nu a mai izbucnit într-o secție ATI, ci într-o rezervă în care erau internați cei doi pacienți infectați care nu erau în stare foarte gravă, dar aveau nevoie de oxigen, pe care îl primeau prin intermediul instalațiilor de la pat.

 

Din primele date oferite de autorități, se pare că unul dintre cei doi pacienți a solicitat autorul infirmierei, pentru că avea o problemă cu masca de oxigen. În momentul în care aceasta a încercat să-i potrivească masca, a izbucnit incendiul, care, deși a fost stins rapid, s-a manifestat cu mare intensitate, afectând o suprafață de 20 de metri pătrați și provocând moartea celor doi pacienți. Totodată, flăcările au cuprins combinezonul infirmierei, care a mai apucat să strige după ajutor, iar colegii săi au reușit să intervină prompt, limitând extinderea incendiului.

Se pare că pacientul era agitat, iar când infirmiera ar fi încercat să îi pună masca, patul s-a mișcat, moment în care s-a produs o scânteie, iar incendiul s-a propagat din cauza concentrației mari de oxigen din încăpere. Este vorba doar de o supoziție, pentru că cercetările sunt în plină desfășurare, fiind deschis și un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Raed Arafat a declarat că nu a fost nevoie de evacuarea celorlalte pavilioane și de mutarea pacienților, întrucât acestea nu au fost afectate în nici un fel. În secția respectivă erau în total 21 de pacienți, dintre care 16 au fost evacuați pentru a fi mutați la spitalul județean, însă 3 dintre ei au refuzat transferul. Singura problemă ar fi legată de furnizarea căldurii, însă echipele de instalatori lucrează la remedierea situației.

 

Directorul SJU Prahova, dr. Bogdan Nica, spune că secția respectivă era proaspăt renovată, instalația electrică era nouă și fuseseră montate detectoare pentru monitorizarea concentrației de oxigen.

Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă…. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi s-a produs o scânteie care a aprins oxigenul… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil pacientul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii” a declarat managerul spitalului.

Acesta a adăugat că, la un control efectuat în luna februarie, ISU a depistat nereguli care au fost peste 90% remediate, fiind redepusă documentaţia pentru obţinerea avizelor necesare. „Există autorizaţie parţială, pentru că a trebuit să modificăm documentaţia. Absolut niciun spital din Prahova nu e în regulă, pentru că sunt necesare investiţii foarte mari. Noi am remediat cam 90 şi ceva la sută, am redepus documentaţia, şi asta de aici era în lucru” a mai precizat Bogdan Nica.

În ceea ce privește infirmiera rănită, aceasta s suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost transportată în cursul dimineții la spitalul Floreasca din Capitală.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*