Doi tineri cu leucemie au primit o noua sansa la viata, ca dar de Paste

Acestia au fost supusi, ieri, unor interventii de transplant de celule stem, la Clinica de Hematologie si Transplant a SCJU Targu Mures, care anul acesta a realizat 23 de astfel de transplanturi.

 

operatie transplant celuleSpecialistii Clinicii de Hematologie si Transplant de la Targu Mures au efectuat, in aceeasi zi, doua transplanturi de celule stem hematopoietice. Doi tineri care sufereau de leucemie acuta,  asteptau de mai multa vreme o astflel de interventie care constituie cea mai eficienta metoda terapeutica in cazul lor.

Pacientii, in varsta de 23 si 34 de ani, se aflau de mai multa vreme pe listele de asteptare. Pentru primul dintre ei nu existau donatori din familie si nici nu se gasisera celule compatibile in Registrul National de Celule Stem. S-a apelat insa la bancile de celule din strainatate si s-a gasit un donator compatibil in registrul din Germania, prin intermediul retelei europene la care este conectat si Registrul National din Romania. Celulele au fost trimise prin curier international si au ajuns la Targu Mures ieri dimineata.

In aceeasi zi era programata si interventia in cazul celuilalt pacient, care a primit celulele salvatoare de la sora sa. Medicii mureseni au hotarat sa efectueze ambele interventii in aceeasi zi, pentru ca cei doi pacienti asteptau de mult timp un transplant de celule stem, iar fiecare zi pierduta insemna o diminuare a sanselor de vindecare.

 

Dr. Erzsebet Benedek Lazar, dr. Istvan Benedek

Dr. Erzsebet Benedek Lazar, dr. Istvan Benedek

Ambele interventii au fost realizate cu succes, iar pacientii sunt stabili, insa medicii spun ca pentru ei abia dupa transplant urmeaza perioada cea mai dificila.

Sefa Compartimentului de Transplant Medular din cadrul Clinicii de Hematologie si Transplant a SCJU Targu Mures, dr. Benedek Lazar Erzsebet, a explicat ca in cazul lor, „maduva veche nu mai exista, iar cea noua inca nu functioneaza. In a doua faza exista perioada in care celulele aflate in tesuturi pot da reactii impotriva limfocitelor care se formeaza din partea donatorului. In aceste cazuri, apare boala grefa contra gazda, care poate avea diferite grade de gravitate de la 1 la 4 si care poate fi letala, dar exista metode de preventie. Depinde foarte mult de cursul acestei afectiuni, de starea bolnavului, de tratamentul nostru si de rezistenta organismului in sine”. Medicul a mentionat ca dupa cele doua interventii efectuate in cursul zilei de miercuri, numarul de transplanturi de celule stem realizate in clinica mureseana in acest an a ajuns la 23.

La randul sau, prof. dr. Benedek Istvan, seful Clinicii de Hematologie si Transplant, a aratat ca in ultimii 15 ani s-au efectuat peste 400 de transplanturi la Targu Mures.

 

celule stem-depozitareAceasta poate fi considerata o adevarata performanta, tinand cont de faptul ca, la fel ca majoritatea spitalelor de stat din tara, si clinica de la Targu Mures se confrunta cu o acuta criza de personal medical, dar si de dotari. Medicul Benedek Istvan a declarat ca, pentru a functiona la parametrii optimi, clinica pe care o conduce ar avea nevoie de 40 de angajati, in timp ce in prezent, aici lucreaza doar 10 persoane, deci un sfert din necesarul de personal.

Aceste neajunsuri se reflecta si in numarul total de transplanturi de celule stem realizate in Romania, care este mult sub media europeana. Astfel, conform medicului specialist, media europeana este cuprinsa intre 200 si 400 de transplanturi de celule stem anual la 10 milioane de locuitori, in timp ce in Romania se fac anual intre 150 si 170 de astfel de interventii, cu mult sub minimul mediei europene.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*