Dolarul a atins noi maxime ale acestui an

29 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Evoluția perechii euro/leu din ultima săptămână a fost relativ stabilă, dar se mențin condițiile pentru atingerea unor nai maxime istorice. Dolarul și francul s-au apreciat constant, în condițiile menținerii aversiunii față de risc.

Media dolarului american a urcat, în perioada analizată, de la 4,0557 la 4,1067 lei, la sfârșitul săptămânii, maxim care nu mai fost atins din iunie 2017. Trebuie remarcat faptul că, după mult timp, cursul dolarului l-a depășit pe cel al francului elvețian.

Cursul euro a fluctuat între 4,6590 și 4,6671 lei, cel de la sfârșitul intervalului fiind stabilit la 4,6630 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,658 și 4,665 lei, cu închiderea la 4,661 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat, pe piețele internaționale, între 1,134 și 1,15 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0653 la 4,1024 lei.

Lichiditatea redusă din piața monetară a readus pe creștere dobânzile interbancare, după mai  multe săptămâni de scădere. Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,39%, maxim al ultimelor două luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la 3,58%, maximul acestui an. Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,63, în timp ce indicele la 12 luni a crescut la 3,68%.

Majorarea indicilor îi va afecta pe cei care au contractat credite cu dobândă variabilă și care vor fi nevoiți să scoată mai mulți din bani din buzunare când vor trebui să își achite ratele.

Perechea euro/dolar și-a continuat evoluția descendentă, conturându-se un trend pe termen lung, datorită diferențialului mare dintre dobânzile de politică monetară de pe cele două maluri ale Atlanticului. Unele analize prognozează o scădere a euro până la 1,11 dolari, în ciuda dorinței administrației de la Casa Albă de a avea o monedă slabă, care să avantajeze exporturile americane.

Rezerva Federală americană a majorat anul acesta de trei ori dobânda sa cheie, la 2 – 25%, și pregătește încă una pentru decembrie, precum și alte trei în 2019, în condițiile în care PIB-ul american a crescut în trimestrul al treilea cu 3,5%, după o majorare de 4,2% în al doilea.

În schimb, Banca Centrală Europeană a menținut, joi, dobânda la 0%, nivel care se va menține cel puțin până în primăvara viitoare. Mario Draghi, guvernatorul BCE, a anunţat că riscurile la adresa economiei zonei euro rămân „echilibrate“ în ciuda declaraţiilor recente ale economiştilor din băncile mari care susţin că perspectivele de viitor sunt mai sumbre. Pe acest fond, euro a scăzut de la 1,1550 la 1,1336 dolari, minimul ultimelor două luni, piețele americane închizând vineri la 1,1402 dolari, urmare a marcărilor de profit.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 6.400 dolari.

 

*Analiza săptămânală valutară & futures (cuprinde perioada 22 – 26 octombrie) este realizată de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*