Dolarul a crescut cu 33 de bani fata anul trecut

3 aprilie 2017 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Evolutia raportului euro/leu din ultima saptamana a lunii martie a fost usor diferita fata de saptamana precedenta, leul reusind sa recupereze o parte din pierderi, dar fara sa preia consistent tendinta de apreciere a celorlalte monede din regiune.

Tendinta de scadere a leului este una care se manifesta de mai mult timp si s-a accentuat dupa victoria in alegeri a coalitiei PSD-ALDE, urmare a politicilor acesteia din domeniile fiscal si salarial, care ar putea impinge deficitul bugetar peste pragul de 3%.

Comparativ cu 31 martie 2016, euro este mai greu cu aproape 7,8 bani, dolarul cu 32,66 bani, iar francul elvetian cu 16,91 bani.

Euro a inceput saptamana trecuta la 4,55 lei, iar dupa o crestere la 4,5575 lei a coborat, in data de 30 martie, la 4,5446 lei, dand sperante ca se va desprinde de pragul de 4,56 lei. Tranzactiile din ultima sedinta a lunii s-au realizat intre 4,548 si 4,556 lei, cu inchiderea la 4,549 – 4,552 lei, media fiind stabilita la 4,5511 lei, mai jos cu circa 0,8% fata de sfarsitul lui februarie.

Directia pe care o va lua leul in aprilie este una incerta, in conditiile in care factorii externi par nefavorabili, iar temerile privind adancirea deficitului bugetar se mentin. Nu trebuie uitata afirmatia guvernatorului BNR, conform careia „in urmatoarea perioada nu prea este spatiu de aprecierea leului, aceasta ca sa nu spun ca nu este deloc“.

Cursul monedei americane a scazut la inceputul perioadei analizate la 4,1870 lei, minimul ultimelor mai bine de patru luni, dar a crescut la finalul lunii la 4,2615 lei, nivel aproape egal cu cel din ultima sedinta din februarie.

Moneda elvetiana cunoaste o tendinta de apreciere fata de cea europeana, ea tranzactionandu-se pe pietele internationale, in aceeasi perioada, intre 1,068 si 1,074 franci/euro. Media a urcat la sfarsitul lunii trecute la 4,2563 lei, in crestere cu circa 1,5 bani fata de finalul celei precedente.

Perechea euro/dolar a inceput perioada cu un maxim de 1,0906 dolari, nivel care se mai inregistra la jumatatea lui noiembrie trecut. Faptul ca euro nu a reusit sa isi consolideze cresterea si marcarile de profit la care au recurs investitorii au impins cotatiile, la finalul lunii, la 1,0652 – 1,0701 dolari, cu inchiderea pietelor americane la 1,0655 dolari.

La cresterea dolarului american a contribuit mentinerea inflatiei din SUA peste pragul de 2%, in timp ce cea din zona euro a fost de 1,5% in martie, sub ritmul de 2% consemnat in februarie.

Estimarea lui Eric Rosengren, presedintele filialei din Boston a Rezervei Federale americane, referitoare la necesitatea a patru majorari ale dobanzii-cheie in cursul acestui an, un ritm mult mai rapid decat previziunile anterioare, a reprezentat un alt motiv de apreciere pentru dolar.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 27 – 31 martie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*