Doliu in lumea medicala academica: A murit dr. Ioan Puscas, creatorul primului medicament pentru ulcer

Tot de numele acestui renumit gastroenterolog se leaga introducerea in medicina romaneasca a videoendoscopiei optice si electronice.

 

Dr. Ioan Puscas

Dr. Ioan Puscas

Lumea medicala romaneasca a mai peirdut o personalitate de prestigiu. Medicul gastroenterolog Ioan Puscas a incetat din viata, la sfarsitul saptamanii trecute, pe unul din paturile spitalului din Simleu Silvaniei, care ii poarta numele. Desi si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii medicale la spitalul din Simleu Silvaniei, fiind si profesor la Universitatea de Medicina din Oradea, numele medicului Ioan Puscas a devenit cunoscut atat pe plan national cat si la nivel international, mai ales in perioada anilor ’70, cand a creat primul medicament pentru tratarea ulcerului, Ulcosilvanil. Rata de vindecare a acestui medicament aste de peste 95 la suta, iar substanta activa descoperita de Ioan Puscas si care se afla la baza acestui medicament, constituie componentul de baza si pentru alte medicamente pentru afectiunile gastrice create ulterior, precum Pantoprazol, Omeran, Nexium, Controloc. Se spune ca la acea vreme, datorita crearii acestui medicament revolutionar, medicul a fost solicitat sa trateze de ulcer mai multe personalitati ale vremii, printre care fratele lui Nicolae Ceausescu si liderul cubanez Fidel Castro.

 

dr ioan puscasIn varsta de 82 de ani, medicul Ioan Puscas a obtinut doua medalii de aur pentru descoperiri medicale, precum si 42 de brevete de inventii. Tot de numele sau se leaga si introducerea in medicina romaneasca, in perioada anilor ’70 – ’80, a doua proceduri revolutionare la aceas vreme, anume videoendoscopia optica si electronica. Astfel, in 1975, endoscopia digestiva optica era introdusa pentru prima oara in Romania la spitalul din Simleu Silvaniei, iar in 1980, dr. Ioan Puscas este primul medic roman care foloseste videoendoscopia optica si, mergand pe aceasta linie, cinci ani mai tarziu introduse si videoendoscopia electronica.

Cea mai inportanta contributie a sa la dezvoltarea medicinei moderne o constituie insa crerarea Ulcosilvanului, primul medicament din lume destinat tratamentului ulcerului.

 

ioan puscasLa vremea respectiva, ulcerul nu se trata decat chirurgical, iar medicul Ioan Puscas povestea intr-un interviu ca descoperirea substantei care bloca aciditatea in celula a fost o intamplare, pornind de la tratamentul pe care il aplica unor pacienti carora trebuia sa le elimine apa din organism cu niste substante pe baza de sulfonamide, care erau cunoscute ca avand efecte diuretice si de eliminare a apei. Unul dintre pacientii pe care ii trata avea si ulcer, iar intr-o zi i-a marturisit ca de cand lua medicamentele prescrise, ii disparusera durerile de stomac. Medicul a efectuat apoi teste pe un lot mai largit de bolnavi cu dureri de stomac, constatand ca medicamentele le blocau complet secretia gastrica acida, dupa care testele au fost repetate pe pacienti cu ulcer, constatand astfel ca in doua saptamani ulcerele se inchideau. De aici pana la crearea medicamentului care vindeca ulcerul fara operatie nu a mai fost decat un pas, iar la scurt timp dupa aceea, compania americana Cyanamid i-a facut o oferta de colaborare de doua milioane de dolari. Spre surprinderea tuturor, desi avusese deja probleme cu regimul politic din acea vreme, medicul Ioan Puscas a refuzat oferta pentru a ramane in continuare sa profeseze la spitalul din Simleu Silvaniei.

 

Spitalul simleul silvanieiIoan Puscas s-a nascut la 10 iulie 1932, in comuna Traznea, judetul Salaj. In 1962, a devenit medic secundar in Spitalul din Oradea, apoi transferat, la cerere, la spitalul din Simleu Silvaniei, unde devine medic specialist si medic primar de boli interne. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Universitatii din Oradea, in 1976 urmeaza un curs de perfectionare la Spitalul Bichat din Paris, iar in 1977 urmeaza un curs de specializare pe probleme de endoscopie digestiva, la Clinica Universitatii Leiden, din Olanda. In 1975, isi leaga numele de introducerea endoscopiei digestive optice la spitalul din Simleul Silvaniei. In 1980, este primul medic roman care foloseste videoendoscopia optica, iar, din 1985, utilizeaza, tot pentru prima data in tara, videoendoscopia electronica. In 1987, este numit director al Spitalului din Simleu Silvaniei, iar in 1990 devine directorul Centrului de Cercetari si Asistenta Medicala, de aici, centru care a fost comasat cu spitalul din localitate, ce ii poarta astazi numele.

Ioan Puscas a fost si profesor universitar la catedra de boli interne si gastroentorologie a Facultatii de Medicina din Oradea si a condus numeroase doctorate in medicina. A fost, de asemenea, membru al mai multor societati de gastroenterologie din America de Nord si America de Sud, si al altor organizatii stiintifice internationale.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*