Donație de 92.000 de euro pentru Clinica OG a Spitalului Universitar de Urgență București

2 iunie 2022 | 0 comentarii |

Organizația „Salvați Copiii” a donat Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti un ecograf performant şi un ventilator de suport respirator.

 

România se menține pe locul 2 în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă, cu o rată de 5,6 la 1.000 de copii născuți vii în 2020, cauza principală fiind nașterile premature și lipsa unor programe de suport pentru mame și copii, Donația, în valoare de 92.000 de euro, este cea de-a șasea pe care „Salvați Copiii” a făcut-o în ultimii cinci unității medicale, așa cum a precizat în conferința de presă organizată cu acest prilej, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației.

Organizația „Salvați Copiii”, în cei 12 ani de activitate, s-a implicat în dotarea a peste 100 de unități medicale, contribuind astfel la salvarea a peste 150.000 de copii. O nouă donație, constând într-un ecograf performant și un ventilator de suport respirator au ajuns, astăzi, la Clinica OG a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB).

 

La eveniment a fost prezent și ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care după ce a vizitat Clinca OG și secția de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgență București, a participat la conferința de presă organizată la SUUB de Salvați Copiii, unde a declarat că apreciază eforturile organizației de a contribui la îmbunătățirea infrastructurii medicale, dar a ținut să precizeze că și Ministerul Sănătății face eforturi pentru a asigura echipamentele care să ajute toate maternitățile și spitalele de copii din țară, ministerul Sănătății a cumpărat câteva sute de echipamente, dar a recunoscut că, „din păcate, ceea ce se întâmplă de multe ori în sectorul public, nu numai la Ministerul Sănătăţii, este o întârziere foarte mare din momentul alocării fondurilor, declanşării procedurii de achiziţie şi până când achiziţia efectivă se realizează. Sunt, cred, cinci ani de zile de când această achiziţie a fost declanşată şi abia anul trecut şi anul acesta reuşim să furnizăm primele incubatoare”, a spus ministrul, care a dat asigurări că autoritățile încearcă să facă „tot ce este posibil să accelerăm aceste proceduri de achiziţie”.

 

Gabriela Alexandrescu

Donația, în valoare de 92.000 de euro, este cea de-a șasea pe care „Salvați Copiii” a făcut-o în ultimii cinci unității medicale, așa cum a precizat în conferința de presă organizată cu acest prilej, dr. Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației. Aceasta a subliniat că apreciază activitatea Clinicii OG a SUUB, în care sunt îngrijiţi „nou-născuţii la vârste de gestație foarte mici sau cu afecţiuni grave care necesită suport cardio-respirator şi îngrijiri speciale. Aici ajung foarte mulţi copii din toată ţara, transferaţi de la alte maternităţi, pentru a fi salvaţi. Echipa medicală de aici este extrem de bine pregătită”, a punctat Alexandrescu, menționând că „aici se nasc aproximativ 400 de prematuri, dintre care 40% au greutăţi şi vârste de gestaţie foarte mici”.

 

Catalin Cirstoiu

Despre importanța îngrjirii nou-născuților, tratamentele pentru mamă și copil, îngrijrile de specialitate pe care le primesc gravidele la Spitalului Universitar de Urgență București, dar și despre proiectele unității medicale au prof. univ. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB, dar și colegele sale prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu și dr. Adriana Dan.

Managerul SUUB a subliniat la rândul său că parteneriatul cu Salvaţi Copiii, care „nu este de azi de ieri, este de ceva vreme şi care va continua”, este unul care a constituit un ajutor substanțial pentru spital, bebeluși și mămicile lor, pentru că „mama şi copilul fac un duet, pentru că nu putem avea mame sănătoase fără copii sănătoşi şi invers, adică degeaba ne adresăm unui singur segment. Trebuie privite într-un ansamblu. Mama şi copilul fac un tot unitar”. Dr. Cîrstoiu a evidențiat tototată utilitatea heliportului de la Spitalului Universitar, care este „tot o investiție privată,o donaţie dată spitalului”, pe care „de când s-a deschis şi până astăzi au aterizat cinci viitoare mame și 25 de nou-născuți care aveau, toţi, nevoie de un suport neonatal avansat”.

 

Dr Monica Mihaela Cirstoiu

În ultimii doi ani, la Spitalul Universitar din București au avut loc peste 10.200 de naşteri, iar aproape o zecime dintre bebeluși au necesitat terapie intensivă neonatală, așa cum a arătat prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu – șef clinică OG din cadrul SUUB.

În SUUB, deşi au trecut doi ani grei de pandemie, am avut un număr foarte mare de naşteri şi de internări clasice şi de internări de zi. Peste 10.200 de naşteri, peste 37.000 de spitalizări de zi la gravide (și vorbim aici strict de femeia gravidă și nu de ginecologia patologică) şi peste 20.000 de internări continue la femeile gravide care au avut patologie asociată sau risc de naştere prematură. Ce putem spune despre spitalul este că incidenţa naşterii premature este mai mare decât în celelalte spitale, se ajunge la 13%, dar explicaţia o avem cu toţii – maternitate de grad III şi spital pluridisciplinar în care primim cazuistică din întreaga ţară, cât şi din Bucureşti. De asemenea, rata de admitere în terapie neonatală a nou-născuţilor prematuri de 9% şi rata de deces neonatal de 5% arată că este în continuare nevoie de investiții care să vină în sprijinul femeii gravide și a nou-născutului”, a arătat prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu.

 

Catalin Cirstoveanu

Conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoveanu – șeful Clinicii de Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” și președinte al Comisiei de Neonatologie a Ministerului Sănătății, prezent la eveniment, a spus că SUUB este unul dintre centrele care „îşi aduce aportul” la scăderea mortalităţii infantile în Capitală, unde rata mortașității infantile este „sub media mortalităţii europene”.

SUUB este unul dintre centrele care îşi aduce aportul important la scăderea acestei mortalităţi infantile în Bucureşti. Această scădere importantă a mortalităţii în Bucureşti se întâmplă şi datorită creşterii fondurilor importante în aceste acţiuni prioritare. Este un lucru important. Avem bani din ce în ce mai mulţi şi la noi, la Marie Curie, şi la Spitalul Universitar”, a declarat medicul.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a mai spus că își dorește să existe „cât mai mulți copii în România și să fie sănătoși, iar părinții lor să poată să-i crească fără să aibă probleme în ceea ce privește dezvoltarea lor. Avem deja discuții cu domnul doctor Cîrstoveanu și cu Salvați Copiii cu care intenționăm să semnă un parteneriat, pentru a se face o evaluare în teritoriu în ceea ce privește necesarul de paturi și de echipamente medicale”, a declarat Rafila, subliniind că dezvoltarea sistemului medical în general și a celui pentru copii în special trebuie să se facă continuu, asistența medicală pediatrică fiind una din prioritățile Ministerului Sănătății.

Ministrul a readus în discuție și importanţa introducerii în şcoli a disciplinei Educaţie pentru Sănătate. Despre acest subiect a discutat și în cadrul la cea de a 22-a ediție a Forumului Național al Copiilor, organizat de „Salvați Copiii” cu prilejul Zilei Copilului. Ministrul consideră că „Educația pentru Sănătate este extrem de importantă şi pentru a reduce prematuritatea, sarcinile nedorite, sarcinile la copii până la urmă, pentru că discutam despre acest aspect care în România este îngrijorător, pentru a face posibilă luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză, dacă reuşim să educăm copiii în sensul dobândirii unor noţiuni în care să îşi cunoască corpul, să îşi înţeleagă evoluţia şi să ia deciziile atunci când au o vârstă care le permite să aibă copii”.

 

Galerie foto – sursă: SUUB

 


Adaugati un comentariu


 

*