Donează și zâmbește!

5 iunie 2020 | 0 comentarii |

Sângele are un rol fundamental în funcţionarea organismului uman, acesta fiind cel care asigură transportul nutrienţilor şi al oxigenului în ţesuturile corpului şi nu numai. Sângele are sarcina de a aproviziona celulele cu oxigen şi substanţe nutritive, astfel încât în cadrul lor să se poată elibera energie şi să poată desfăşura activităţile de organizare specifice vieţii. În plus, împreună cu sistemul limfatic, sângele este responsabil cu menţinerea unui ritm metabolic constant şi asigură funcţionarea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, sângele este viață!

De aceea este încurajată donarea de sânge și de componente sanguine (eritrocite, trombocite, plasmă), care facilitează o gamă largă de tratamente esențiale, de multe ori vitale pentru viața pacienților. Donarea are însă multiple beneficii și pentru sănătatea donatorului.

Iată câteva curiozități despre sânge, care vă pot determina să mergeți la primul centru de donare, cu zâmbetul pe buze…

 

În decurs de 24 de ore, inima unui om matur pompeză în jur de 10 mii litre de sânge. Într-o zi, sângele nostru călătoreşte în jur de 19.000 de kilometri prin corp. Aceasta este de patru ori distanţa de la o coastă la alta a Statelor Unite ale Americii. O bătaie a inimii împinge în arterie 130 miligrame de sânge. Lungimea medie a vaselor sanguine din corpul uman este în jur de 100.000 km.

***

Sângele este roşu, fiindcă este compus în mare parte din globule roşii (celule roşii), sau eretrocite cum li se mai spune. Culoarea roşie  se datorează conţinutului mare de fer în ele.  Eretrocitele ajută la efectuarea schimbului de gaze dintre ţesuturi. Viaţa acestor celule durează 120 de zile, după cele ele se distrug în ficat sau splină.

***

De funcţia de apărare răspund leucocitele, sau celule albe ale sângelui (globulele albe). Ele joacă rolul principal în apărarea organizmului de boli infecţioase şi corpuri străine. Durata vieţei a acestor celule poate variea de la câteva zile până la câţiva ani.

***

Sunt câteva divizări a sângelui, dar cea ma mare valoare o are divizarea sângelui în 4 grupe după sitema „AB0” şi în două grupe după sistemul „Rh”. Cele patru grupe de sânge se marchează cu simbolurile I(0), II(A), III(B), IV(AB).

Grupa I(0) este cea mai răspândită şi se întâlneşte la 45% de oameni de pe Pământ. Oamenii cu această grupă de sânge sunt donatori universali.

II(A) grupă de sânge este răspândită printre europeni – şi purtătorii ei sunt în jur de 35% de oameni.

III(B) grupă de sânge este mai puţin răspândită – ea poate fi întâlnită la numai 13% de oameni.

Cea mai rară grupă de sânge este  IV(AB)  și se întâlneşte doar la 7% de oameni. Oamenii cu această grupă sangvină sunt primitori universali.

***

Hemofilia sau coagularea rea a sângelui este boala pe care o numesc „regală” sau „victoriană”. Din cauza căsătoriilor consangvine dintre conducătorii europeni ea s-a râspândit în multe familii regale. Cea mai cunoscută purtătoare de hemofilie în istorie a fost regina Victoria, care a dat start acestui fapt multe secole în urmă.

***

Se consideră ca femeile în general se tem mai puţin de sânge decât bărbaţii, poate și pentru că femeile regulat văd sângele menstrual.

***

După pata de sânge se poate de identificat infractorul, la fel ca şi după urmele papilare.

***

Unele şopârle din familia Phrynosoma în cazul unui pericol extrem se apără de prădător prin utilizarea unui mecanism unical de apărare: împuşcă în el cu sânge propriu din colţurile ochilor la o distanţă de până la un metru jumate.

***

În apele Antarcticii locuesc aşa-numiţii peşti de gheaţă, care sunt unicele vertebrate ale căror sânge nu se conţine eritrocite şi hemoglobină – de aceea sângele lor este incolor. Metabolismul lor e bazat doar pe oxigen dizolvat nemijlocit în sânge. Această structură a sistemului circulator le-a ajutat să supraveţuiască în condiţii de temperaturi sub punctul de îngheţ al apei.

 

 

*Aceasta este o rubrică de bancuri / umor / pamflet și va fi tratată ca atare 

 


Adaugati un comentariu


 

*