Dosarele de tratament in strainatate, un nou motiv de lauda pentru ministrul Banicioiu

10 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Printr-un comunicat remis in urma cu putin timp, acesta sustine ca la acest moment nu mai exista niciun dosar in asteptare, in conditiile in care, cand a preluat mandatul, doar o mica parte erau aprobate.

 

banicioiu in vizitaDe la o vreme incoace, dinspre Ministerul Sanatatii vin doar vesti bune si promisiuni optimiste, toate avandu-l in centru pe ministrul Nicolae Banicioiu, pus astfel intr-o lumina favorabila ce ii confera aura de salvator al sistemului public de Sanatate si de specialist plin de capabilitati, pe care predecesorii sai nu le-au avut. Realizarile cu care se lauda ministrul, cam o data la doua zile, sunt de fapt lucruri normale, ce ar trebui sa caracterizeze un sistem normal de sanatate, iar faptul ca ai facut un lucru sa mearga asa cum trebuie sa mearga, nu este motiv de lauda. Se simte insa adierea fierbinte a campaniei electorale, asa ca este de inteles de ce ministrul isi trece in cont atatea realizari. Pe langa lauda de sine, Banicioiu si-a luat de la o vreme si obiceiul de a face promisiuni pe banda rulanta, promisiuni fara niciun suport real si greu de verificat. Spitalele pe care spune ca la va construi in cel mai scurt timp, centrele de specialitate, si alte realizari marete la care predecesorii sai nici macar n-ar fi visat se incadreaza in acelasi discurs electoral, iar dupa alegeri, indiferent de rezultatul acestora, vor fi incet-incet date uitarii.

 

spital pacientIn urma cu putin timp, pe adresa redactiei am primit un nou comunicat din partea Ministeului Sanatatii, prin care se anunta faptul ca au fost aprobate toate dosarele de tratament in strainatate depuse pana in prezent. Intr-un sistem de Sanatate sanatos”, acest fapt ar fi trebuit sa fie unul banal, fiind normal ca un pacient care are nevoie de tratament in strainatate, pentru ca in tara lui sistemul nu il poate trata, sa nu fie lasat sa astepte luni in sir sau chiar ani pentru a i se aproba dosarul. Avand in vedere ca sistenul romanesc de Sanatate este cum este, informatia ar fi putut fi considerata o stire pozitiva, prezentand interes pentru cei care asteptau sa li se aprobe dosarele.  Comunicatul incepe insa cu un citat din ministrul Banicioiu care, dupa ce anunta personal ca nu mai sunt dosare in asteptare, tine sa precizeze expres: „Cand am venit la minister doar o mica parte dintre dosare erau aprobate!”. Inca incercam sa ne dam seama ce relevanta ar avea aceasta afirmatie pentru bolnavii care au asteptat luni de zile o stampila pe o hartie, traind cu teama ca nu ar mai putea apuca ziua in care un functionar platit din banii lor sa le faca acest serviciu…

 

Nicolae Baniciou - pacienti Valeni

Nicolae Baniciou – pacienti Valeni

Conform aceluiasi document cu iz de fluturas electoral,  pacientii cu afectiuni grave pot deconta, din bugetul Ministerului Sanatatii, costul operatiilor sau tratamentului, la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriale. Procedura se adreseaza doar tratamentelor care nu pot fi efectuate in tara, si nu pot fi decontate in baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale incluse in pachetul de servicii de baza.

Ministerul Sanatatii a alocat pana in prezent 10,6 milioane de lei pentru aceste tratamente, aprobate de Comisia din Ministerul Sanatatii. „Costurile necesare pentru aceste operatii sunt extrem de ridicate si nu sunt incluse in pachetul de baza al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De exemplu, costul pentru efectuarea unui transplant pulmonar este de 120.000 de euro, costul pentru  o terapie radioizotopica se ridica la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneala, care nu se poate face in Romania, cu interventie chirurgicala pentru cancer de colon, se ridica la 27.000. Aceste costuri sunt finantate integral din bugetul Ministerului Sanatatii”, se mai precizeaza in comunicat.

Intrucat avem serioase dubii in privinta acestei informatii pe care o banuim a face parte din propaganda electorala, facem un apel la cititorii aflati pe liste de asteptare pentru un tratament in strainatate  sau la rudele acestora, sa ne transmita printr-un comentariu la acest articol sau prin e-mail, daca au primit sau nu vreo instiintare oficiala referitoare la aprobarea dosarelor respective.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Sirbu Viorel spune:

    Nu conteaza ca e X sau Y ministru,important e ca se da o sansa cetatenilor sa-si rezolve problemele.Iar daca asta ia amploare de la un an la altul,e si mai bine.

Adaugati un comentariu


 

*