Dotari performante pentru diagnosticarea epilepsiei

800 de copii au fost diagnosticati, pana in prezent, cu ajutorul a doua sisteme moderne de monitorizare wireless pentru electroencefalograma.

 

Porgramul Connecting for Good, prin care fundatia Vodafone si-a propus sa sprijine dotarea cu aparatura noua si ultraperformanta a unitatilor medicale din Romania, si-a dovedit beneficiile si in cadrul unui proiect derulat de asociatia Neurocare. Denumit „Epilepsia se poate vindeca”, proiectul asociatiei a beneficiat de o finantare de aproximativ 600.000 de lei din partea fundatiei Vodafone, bani cu care s-a reusit achzitionarea a trei aparate medicale performante care permit o diagnosticare mai rapida si mai precisa a epilepsiei in cazul copiilor. Este vorba de doua aparate de monitorizare a electroencefalogramelor prin sistem wireless si de un alt aparat digital pentru electroencefalograme, instalat in ambulatoriu, special destinat copiilor care nu suporta regimul de spital.

Cele doua aparate wireless au fost date in dotare sectiei de electroencefalografie a Spitalului Victor Gomoiu din Capitala si au fost folosite deja pentru monitorizarea a 800 de copii din sectia de Neurologie Pediatrica a spitalului, dar si din mai multe sectii de Neonatologie din Bucuresti. Aparatele faciliteaza diagnosticarea copiilor cu epilepsie si permit medicilor sa stabileasca un diagnostic mai sigur.

 

Angela Galeta

Concret, atat cele doua dispozitive wireless, cat si aparatul EEG instalat in ambulatoriu, permit o identificare precisa a formei de epilepsie de care sufera un copil. Medicul poate analiza evolutia inregistrata de pacient, inclusiv in cazul aparitiei unei crize epileptice, pentru stabilirea unui diagnostic exact.

Totodata, noua solutie tehnologica ii ofera copilului monitorizat autonomie totala in timpul inregistrarii datelor si ii permite sa participe la activitatile zilnice obisnuite. Aaparatura permite inregistrarea electroencefalogramelor pe o perioada mult mai lunga, astfel ca datele colectate pot asigura o evaluare precisa a pacientilor suspecti de epilepsie.

„Datorita noii solutii tehnologice, timpul in care se poate face inregistrarea datelor a crescut de la doua la 24 de ore. Este un pas important, dat fiind ca in cazul sugarilor, de exemplu, monitorizarile EEG de veghe – in timpul somnului –  sunt esentiale pentru diagnosticarea epilepsiei la aceasta varsta” a precizat Angela Galeta, directorul fundatiei Vodafone.

 

Epilepsia este o tulburare neurologica, ce afecteaza peste 50 de milioane de oameni in intreaga lume. Apare cel mai frecvent la varste foarte mici sau foarte inaintate, iar in aproape 50% din cazuri, cauzele afectiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, in timp ce altele sunt dramatice. Cateva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidentele vasculare, infectii, tumori, tulburari de dezvoltare a creierului, suferinta la nastere si factorii ereditari. Daca nu este tratata corect, epilepsia poate avea consecinte grave asupra pacientului, determinand deterioare fizica si psihica importanta, dar diagnosticata si tratata la timp ii asigura pacientului o viata normala.

Raluca Teleanu, membru fondator al Asociatiei Neurocare a declarat ca „particularitatile epilepsiei si ale varstei pacientului sunt dificultatile pe care le intampinam in demersurile noastre pentru stabilirea unui diagnostic si in managementul corect si eficient al fiecarui caz in parte. Tehnologia de inalta performanta la care avem acum acces ne permite obtinerea unor rezultate corecte, care ne ajuta sa luam deciziile potrivite in beneficiul pacientului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*