Doua treimi dintre romani nu si-ar face o asigurare privata de sanatate

3 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Lipsa banilor, a credibilitatii sistemului public de sanatate si lipsa spitalelor de urgenta private sunt pricipalele motive pentru care este respinsa ideea de asigurare privata.

 

Asigurarile private de sanatate, despre care ministrul Vasile Cepoi incearca sa ne convinga ca trebuie sa devina o componenta indispensabila a celor care vor sa aiba acces la servicii medicale, raman controversate si sunt contestate atat de asigurati cat si de medicii din sistemul public de sanatate.

Potrivit noii Legi a sanatatii, care desi a trecut prin mai multe etape de negocieri si consultari bate pasul pe loc, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar urma sa fie reorganizata si se va numi Agentia Nationala de Sanatate, care va controla asiguratorii din piata si va elabora lista companiilor de asigurari eligibile. La randul lor, casele judetene se vor transforma in societati mutuale de asigurari de sanatate si se vor reduce de 42 la 10-12. Mai departe, asiguratorii privati sau de stat vor controla cheltuielile din spitale.

Desi proiectul de lege ar putea suferi inca importante modificari, numeroase companii private de asigurari au inceput sa racoleze viitorii beneficiari de asigurari private de sanatate.

De altfel, potrivit unei analize a companiei de cercetare PMR, romanii sunt codasii Europei Centrale in ceea ce priveste banii cheltuiti pe serviciile private de sanatate, cu 23 de euro/locuitor. In top se afla cehii, cu 211 euro/locuitor, urmati de slovaci, cu 154 de euro/locuitor, cele doua tari avand cele mai dezvoltate sisteme medicale, in care companiile de asigurari joaca un rol esential.

Este insa cert, pe de o parte este nevoie de asigurari private de sanatate, iar pe de alta, doua treimi dintre romani nu isi permit sa plateasca in plus pentru sanatate, mai ales ca ministrul Cepoi vrea sa introduca si coplata.

 

Statistici descurajatoare

 

Rezultatele unui studiu IMAS realizat la cererea MedLife arata ca 70% din romani nu si-ar face o asigurare privata de sanatate. Cele mai frecvente motive invocate sunt lipsa banilor si a increderii in unitatile sanitare.

Procentul celor neincrezatori in asigurarile private de sanatate se schimba insa in momentul in care apare posibilitatea existentei/crearii spitalor private corespunzatoare sau a celor cu unitati de primiri urgente. Astfel, o treime dintre cei intervievati se declara interesati sa isi faca o asigurare privata de sanatate daca ar exista spitale private de urgenta, iar 18% dintre cei care initial s-au aratat neinteresati de o astfel de asigurare, se razgandesc in momentul in care stiu ca ar exista posibilitatea crearii unor unitati de primire urgente in spitalele private. Cei mai interesati de aceasta optiune sunt tinerii (18-30 ani), rezidentii din orasele medii si mari si persoanele cu studii superioare.

Nevoia pentru asigurarile private de sanatate este din ce in ce mai mare in Romania, de altfel asa cum se intampla oriunde in lume, insa pana de curand aceasta nevoie nu s-a putut contura din cauza lipsei unor unitati spitalicesti private, dar si a unui cadru legislativ corespunzator. Deschiderile de spitale din ultimii ani, dar si reluarea discutiilor pentru noua reforma de sanatate reprezinta factori importanti care contribuie la schimbarea acestui context”, declara Mihai Marcu, Presedinte CA MedLife, intr-un comunicat prin care se transmit rezultatele studiului mentionat.

 

Mai responsabili

 

In ceea ce priveste frecventa vizitelor la medic, studiul arata ca daca anul trecut 58% din cei chestionati au afirmat ca nu merg la controale anuale de rutina sau merg doar atunci cand au probleme, anul acesta 75% dintre romani au raspuns ca au fost cel putin o data sau de mai multe ori la medic, in ultimele 12 luni. Mai rar merg la un consult medical persoanele cu varste cuprinse intre 30-44 de ani, precum si cele cu venituri reduse. Cele mai preocupate de sanatatea lor sunt femeile, persoanele in varsta si cele din mediul urban.

Referitor la notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul  arata ca MedLife isi mentine pozitia de lider la categoria notorietate spontana, cu o cota de 9,6%, la nivel national, urmata de Regina Maria, cu o notorietate spontana de 5,1%, Medcenter cu 2,1% si Sanador cu 1,3%. In Bucuresti, MedLife este cel mai cunoscut furnizor de servicii medicale, cu o notorietate de 86%, pe locul secund situandu-se Regina Maria cu o cota de 70%.

De altfel,MedLife a anuntat deschiderea, in aceasta toamna, a primului spital privat de urgenta din Romania. „Discutam de o investitie de minim 15 milioane Euro, un spital care va detine 17 linii de garda, si care va respecta in totalitate normele locale si internationale”, sustine reprezentantul companiei.

 

Despre MedLife

 

MedLife activeaza pe piata din Romania din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piata locala.Compania acopera toate zonele de activitate medicala: ambulatoriu, spitale, maternitati, laboratoare, farmacii, acestea din urma constituind Sistemul Medical MedLife.

In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea in 9 Hyperclinici din Bucuresti, Timisoara, Brasov si Arad; 8 laboratoare proprii de analize; 6 spitale in Bucuresti, Brasov si Arad, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie si unul de Obstetrica-Ginecolgie; 3 maternitati in Bucuresti si in tara, 28 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, 8 centre de excelenta cu specializare unica, 6 farmacii proprii reunite sub reteaua PharmaLife, si in colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toata tara.

MedLife a castigat anul acesta premiul „Superbrands” la categoria „Clinici private”.




Categorii: Analiza, Companii

Adaugati un comentariu


 

*