Dr. Cosmin Ursăchescu: Comunicarea medic-pacient-farmacist, esențială pentru un tratament eficient

18 iulie 2019 | 11 comentarii |

Medicul buzoian spune că, în contextul în care pacienții se adresează, de multe ori, direct farmacistului, este vital ca acesta să aibă cunoștințe medicale solide, dar și o bună capacitate de comunicare cu pacientul.

 

Dr. Cosmin Ursăchescu

E vară, e soare, e perioada vacanței, a concediilor de odihnă. Cei mai mulți dintre noi ne petrecem o parte din timp la mare, la munte sau în parcuri, facem plimbări sau sport în aer liber. „Este sănătos să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să facem mișcare, să profităm de abundența de fructe și legume proaspete pentru a ne fortifica organismul, pentru a ne întări imunitatea și a ne pregăti să trecem peste iarnă fără probleme majore de sănătate. Un stil de viață sănătos implică sport, curățenie și igienă corporală, dar și igienă nazală. Să nu uităm însă că pe lângă beneficiile majore ale petrecerii timpului în aer liber, organismul este nevoit să facă față și la mai mulți alergeni, la mai mult praf, la o poluare mai agresivă. Dacă știm să gesitonăm corect toți acești factori și respectăm regulile de igienă, e foarte bine. În caz contrar și mai ales dacă avem anumite afecțiuni preexistente, avem nevoie de ajutorul medicului și al farmacistului”, ne dr. Cosmin Ursăchescu, medic primar ORL în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

În cadrul unei conferințe organizată la Buzău cu prilejul „Dr. Reddy’s Day”, medicul oto-rino-laringolog a subliniat că din echipa terapeutică face parte și specialistul din farmacie, de aceea este necesar ca acesta „să aibă cunoştinţe medicale solide și să fie în permanenţă informat în legătură cu noutățile disponibile, pentru a putea face alegeri informate atunci când face recomandări pacientului, iar aceste recomandări ar trebui să fie mai degrabă ferme, decât opționale”, astfel încât bolnavul să aibă încredere în ceea ce i s-a recomandat și să respecte întocmai schema de tratament.

În plus, spune medicul buzoian, comunicarea cu pacientul, atât a medicului cât și a farmacistului, este esențială pentru ca tratamentul să fie eficient. „Complianța la tratament (gradul în care un pacient urmează recomandarea medicului/farmacistului) este direct proporțională cu succesul terapeutic. De aceea este necesară o bună și corectă comunicare cu pacientul, iar farmacistul, când i se solicită un tratament pentru o afecțiune din sfera ORL, trebuie să-i pună câteva întrebări esențiale, astfel încât, în funcție de răspunsul primit să-i recomande tratamentul potrivit: «Sunteți răcit, alergic?», «Sunteți însărcinată și aveți o mucoasă nazală congestionată?», «Mergeți mult pe jos în zone aglomerate cu praf, poluare?», «Călătoriți mult?», «Sunteți fumător/fumătoare?», «Sunteți expus perioade  prelungite de timp la aerul condiționat?»”, a subliniat dr. Ursăchescu, în prezența farmaciștilor și asistenților de farmacie prezenți la eveniment.

 

Știm cu toții, am învățat asta chiar din primii ani de viață, că igiena este esențială pentru a ține bolile la distanță. Iar igiena mâinilor și a căilor respiratorii superioare ne poate feri de multe neplăceri. Desigur, avem la îndemână pentru asta, apa și săpunul, pasta de dinți, anumite soluții specifice, dar știm să procedăm corect?

Ei bine, dacă vrem să nu greșim, medicii specialiști (medicul de familie, medicul pediatru, medicul ORL, stomatologul), dar și specialistul din farmacie, ne pot da cele mai pertinente sfaturi. Iar dacă le urmăm, avem numai de câștigat.

Igiena nazală este mai mult decât un moft. Nasul este organul care  ajută la filtrarea, umidificarea și încălzirea aerului respirat, este prima barieră împotriva infecțiilor, a poluării și, dacă este îngrijit așa cum trebuie, acționează ca un adevarat purificator al aerului pe care îl respirăm. Pentru a-și îndeplini rolul, acest «filtru» ar trebui să fie curat! Un nas plin de secreții, congestionat, împiedică respirația ușoară a copilului și adultului și poate împiedica somnul și alimentația. De aceea este important ca nările și mucoasa nazală să fie curățate zilnic, cu ajutorul serului fiziologic sau a apei de mare, soluții speciale pe care le procurăm de la farmacie. Igiena nazală contribuie la menținerea sănătății OLR (nas, gât și urechi), ceea ce duce la prevenirea unor afecțiuni precum otite, rinofaringite etc., explică dr. Cosmin Ursăchescu.

 

Cosmin Ursăchescu, Cornel Chiriță

Atunci când apar simptome care pot sugera o funcționare defectuoasă a organismului, este important să nu apelăm la automedicație sau la recomandările unor persoane neavizate, pentru că riscăm să ne facem mai mult rău decât bine. „Cea mai frecventă greșeală, atunci când apar simptome ale unor afecțiuni din sfera ORL, este să recurgem la automedicație, la tratamentele «doctorului google» sau la cele recomandate de persoane neavizate pe rețelele de socializare. Cel mai corect ar fi să se apeleze la medic, singurul acreditat să pună un diagnostic și să stabilească dacă este sau nevoie de tratament. Dar știm că, mai ales în vacanță, cei mai mulți pacienți apelează direct la farmacist. Această alternativă este cu siguranță mai bună decât cea a tratării «după ureche». Farmacistul îi poate recomanda pacientului soluții eficiente, rapide și de lungă durată, iar la nevoie îi poate recomanda să meargă la medic. Este foarte important ca recomandarea să fie corectă, pentru a se putea evita agravarea stării pacientului și pentru a reduce necesitatea terapiei antibiotice și antiinflamatoare”, punctează dr. Ursăchescu.

Medicul ORL ne reamintește că nimic nu este mai important ca aerul pe care îl respirăm, așa că filtrul său natural – nasul – trebuie să dispună de o igienă zilnică regulată, pentru a-și putea face datoria. „Spre exemplu, dacă pacientul lucrează în mediu cu noxe sau are expunere mare la aer condiționat, mucoasele foselor nazale suferă un proces inflamator. Apa de mare izotonică, în acest caz, este foarte eficientă. Rinita de sarcină este, de asemenea, frecvent întâlnită, iar combinația de xilometazolină și apă de mare izotonă e recomandarea cea mai potrivită”, ne spune dr. Cosmin Ursăchescu, menționând că apa de mare, bogată în săruri minerale, are un efect benefic asupra mucoasei nazale, prin susținerea mecanismelor naturale de curățare.

 

Medicul ne atrage atenția că este foarte important să conștientizăm că, dacă nasul, prima barieră împotriva infecțiilor, a poluării din mediul înconjurător, cu rol în filtrarea, umidificarea și încălzirea aerului respirat, nu este funcțional, apar mai repede otite și faringite. Congestia nazală (inflamația mucoasei nazale) apare în infecții virale acute ale căilor respiratorii (răceala comună), rinită acută, vasomotorie sau alergică și în rinosinuzită cronică. Dacă există obstrucție nazală se produce acumularea de mucus vâscos ce împiedică respirația nazală și cauzează tulburări ale somnului (sforăit, episoade de apnee) și a alimentației.

În cazul în care mucoasa nazală este slăbită de agresiuni repetate sau tulburari respiratorii cronice (sinuzite, astm, alergii respiratorii), interiorul nasului devine iritat, uscat şi cu senzație de mâncărime, ceea ce poate duce la formarea de cruste. Respiraţia devine astfel dureroasă, iar mucoasa nazală nu-și mai îndeplinește rolul de mecanism de apărare. Trebuie, prin urmare, să fie rapid hidratată, pentru a favoriza vindecarea. În cazul pacienților cu astm, noile ghiduri de diagnostic și tratament recomandă, concomitent cu terapia specifică, rezolvarea problemelor de la nivelul nasului și sinusurilor. Apare obligativitatea ca orice pacient astmatic să treacă mai întâi pe la medicul ORL și să fie diagnosticat sau nu cu patologie din sfera ORL, pentru ca tratamentul specific să aibă eficiența scontată”, subliniază dr. Cosmin Ursăchescu.

 

Medicul buzoian mai spune că igiena/curățarea zilnică a nasului ar trebui să ne intre fiecaruia în reflex, la fel ca spălatul pe mâini sau pe dinţi. Este foarte important ca spălarea nasului să fie făcută zilnic, de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Dacă nasul este înfundat şi congestionat, putem să îl spălăm şi de mai multe ori pe zi. „Atenție, însă, nu este indicată folosirea apei de la chiuvetă pentru curăţarea nasului. Se utilizează doar dispozitive sterile, create special în acest sens, pe care le găsim în farmacie. Foarte important este modul în care se realizează curăţarea, respectiv poziţia capului, mai ales în cazul copiilor. Trebuie să se stea în pozitie verticală, cu vârful nasului în jos (indiferent dacă este vorba de un adult sau de un copil). Această poziţie va permite soluției de curățat să intre în cavitatea nazală până în spatele nasului (trebuie avut grijă să nu ajungă în gât), va spăla pereţii cavităţii şi va elimina imediat, în exterior, elementele nocive. În poziție orizontală, jetul de apă se va duce în gât, unde vor aluneca toate aceste impurităţi, care ulterior vor inflama faringele şi laringele. Dacă nu se respectă poziţia corectă, apa și secreţiile nazale vor ajunge mai uşor în trompa lui Eustachio şi în urechea medie, pe care le vor inflama, riscând otită medie şi catar oto-tubar”, explică medicul, menționând că igiena nazală este importantă pentru toată lumea, dar în cazul copiilor este esențială, pentru că dacă nasul nu este curăţat, secreţiile nazale vor infecta continuu mucoasa, iar copilul va fi mereu răcit.

 



Comentarii (11)

  1. Fedeles Doinita spune:

    Avem medici foarte buni in Buzau, sa ii pretuim!

  2. Emilia Mogoș spune:

    Multă sănătate domnule doctor Ursachescu!
    Așa medici tot să avem în Buzău!

  3. Ramona Gabriela spune:

    Îl recomand ca fiind cel mai bun doctor din secția ORL Buzau. D-l Ursachescu, un om cu caracter si cu dăruire față de noi, buzoienii.

  4. Ina Guloiu spune:

    Farmacistul citește rețeta și te întreabă înșirându-ti vreo 3,4 medicamente, pe care le vrei din ele.
    Nu știu scopul, dar dă-mi dle pe cel după rețetă!

  5. Dan Apetrei spune:

    Multa stima si respect.

  6. Mariana Ionescu spune:

    Ne mandrim cu dansul pentru ca este din comuna noastra.
    Felicitari si la cat mai multe reusite!

  7. Rodica Dragulin spune:

    Felicitarile noastre, dl doctor Cosmin Ursachescu!
    Suntem mandri de dumneavoastra! Ati copilarit si crescut alaturi de noi. Consateniii, sat Bucsa si Valea Ciorii.
    Va imbratisam cu drag si respect!!!

  8. Ema Rice spune:

    In Romania, rariiisiiiim…

  9. Zoia Tudor spune:

    Un ialomițean cu care ar fi frumos să ne mândrim!

  10. Ionescu Mihaela spune:

    Un medic deosebit.

Adaugati un comentariu


 

*