Dr. Dănuț Păle, nevinovat în dosarul câinilor comunitari

28 august 2018 | 0 comentarii |

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat dosarul în care deputatul buzoian a fost cercetat, pe motiv că infracțiunii îi lipsește elementul material”.

 

Danut Pale

Au fost necesari cinci ani în care medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, actual deputat, să dea „cu subsemnatul” în fața procurorilor, pentru ca aceștia să constate, în final, că nu are nicio implicare în dosarul penal privind câinii comunitari, constituit în urma unui control al Camerei de Conturi Buzău la SC URBIS Serv SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal (CLM).

La afarea deciziei, acesta a declarat că după cinci ani de stress, în care a fost nevoit să explice de zeci de ori că este „acuzat pe nedrept”,a răsuflat ușurat.

Potrivit raportului Camerei de Conturi, SC URBIS SERV ar fi încasat ilegal, în anul 2012, de la Primăria Buzău, 254.980 de lei pentru hrana și întreținerea a peste 87.000 de câini comunitari care ar fi fost hrăniți și îngrijiți în cele două padocuri din municipiul Buzău, deși acestea aveau, împreună, o capacitate de cazare de maxim 500 de locuri și, mai mult. Potrivit controlorilor, câinii au fost cazați și hrăniți în adăposturi mai mult de 7 zile și nu au fost eutanasiați dacă nu au fost revendicați, așa cum ar fi trebuit, astfel că s-a cheltuit cu cazarea și hrănirea lor mai mult decât ar fi fost legal.

 

Auditorii au consemnat, de asemenea, societatea din subordinea CLM a întocmit facturile pe baza evidențelor întocmite de medicul veterinar, care însă nu avea nicio relație contractuală cu aceasta. În plus, controlorii au menționat că hrana animalelor și seringile necesare capturării maidanezilor erau achiziționate de URBIS SERV doar de la firma al cărei acționar era medicul Dănuț Păle, care era și coordonator al padocurilor.

În urma acestor constatări, Camera de Conturi Buzău a dispus recuperarea sumelor încasate nelegal de la bugetul local, iar raportul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. În baza datelor din raport, procurorii au declanșat cercetarea penală pe numele dr. Dănuț Păle, al directorului URBIS SERV, Petre Burada, și al directorului economic al aceleiași instituții, Maria Lazăr.

Medicul veterinar Dănuţ Păle, coordonatorul padocurilor, a susținut însă încă de la început că, în realitate, doar aproximativ 2.000 de câini au fost „rulaţi” prin cele două locuri speciale de cazare, iar auditorii Camerei de Conturi au calculat greşit, adunându-i probabil pe toți, în toată perioada, pentru fiecare serviciu de care au beneficiat (capturare, sterilizare, cazare, hrană zilnică, eutanasierea câinilor bolnavi). Mai mult, acesta spune că a făcut chiar economii, achiziționând seringile direct de la producător, sub prețul pieței, iar pentru că „fiind medic veterinar, eu iubesc animalele și dacă pe unii i-am ținut în adăpost mai mult de 7 zile, am făcut-o de multe ori dându-le mâncare din banii mei”.

 

În ceea ce privește modul în care URBIS SERV și-a gestionat relațiile contractuale cu Primăria, Păle spune că nu a avut și nu are niciun amestec, așa că nu este traba lui să constate dacă lucrurile au fost corecte sau nu.

Raportul Camerei de Conturi Buzău a fost contestat și „s-a dispus o verificare încrucișată, dar inspectorii Camerei de Conturi Focșani, care au fost desemnați pentru asta, nu au găsit nimic în neregulă, cel puțin în ceea ce mă privea. Cu toate acestea, dosarul a mers înainte, au fost date mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale, dar au fost făcute alte dosare, așa că am fost nevoit să dau explicații în continuare”, a precizat dr. Dănuț Păle, pentru Sănătatea Buzoiană.

 Din 2013 până în 2016, Dănuț Păle, Petre Burada și Maria Lazăr  au fost urmăriți penal în aceeași cauză. După alegerile din 2016, când medicul veterinar a fost ales deputat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău și-a declinat competența în soluționarea cauzei, către Parchetul ÎCCJ. Procurorii Înaltei Curți au clasat cauza în care erau incluși cei trei, iar dosarul a fost disjuns, astfel că cercetările față de Păle Dănuț au continuat la PÎCCJ, iar față de cei doi foști directori ai URBIS, Burada Petre și Lazăr Maria, s-a constituit o nouă cauză, a cărei cercetare a fost continuată de Parchetul Buzău.

 

Danut Pale

După mai bine de un an, Parchetul Înaltei Curți a dispus „clasarea cauzei” în dosarul în care era cercetat Dănuț Păle, în baza legislației „în vigoare la data săvârșirii faptelor. Procurorii au constatat că „potrivit Anexei 3 a OUG nr. 155/2001, se recomandă eutanasierea câinilor care prezintă boli incurabile, care nu au fost revendicați sau care nu au putut fi adoptați. După examinarea ordonanței rezultă că nu există niciun fel de sancțiune, nici măcar de ordin contravențional, după expirarea termenului de cazare. (…) Pe de altă parte, potrivit Legii 205/2004, privind protecția animalelor, se interzice eutanasierea câinilor, pisicilor și a altor animale, cu excepția animalelor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar”, se menționează în decizia PÎCCJ, în care se menționează chiar că, dimpotrivă, constituie infracțiuneuciderea cu intențiea animalelor, ceea ce înseamnă că dacă s-ar fi trecut la eutanasierea câinilor după expirarea perioadei de cazares-ar fi încălcat dispozițiile legii și ar fi intrat sub incidență penală.

În concluzie, procurorii au stabilit că „infracțiunii îi lipsește elementul material, anume realizarea unor acte specifice atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legii”, iar potrivit art. 23 din Constituție „orice îndoială în formarea convingerii organelor de urmărire penală se interpretează în favoarea suspecților”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*