Dr. Marius Anastasiu, un nou succes, la Congresul European de Chirurgie de Urgenta si Trauma

12 mai 2017 | 12 comentarii |

Impreuna cu mai tinerii sai colegi, medicii Razvan Dedu si Dragos Vicol, renumitul chirurg buzoian a demonstrat, in fata a peste 1.000 dintre cei mai renumiti chirurgi din lume, ca „se poate face performanta si intr-un spital de provincie din Romania”.

 

medici ectes 2017

Cel de-al 18-lea Congres European de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (ECTES), un eveniment de exceptie, organizat de Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT), cu sediul la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, si care s-a desfasurat la Palatul Parlamentului din Bucuresti, s-a incheiat. Impresiile pozitive fata de Romania si specialistii chirurgiei de urgenta si traumatologie din tara noastra continua sa genereze insa ample discutii intre specialisti.

Peste 1.000 de chirurgi de top, din 87 de tari, au participat la eveniment si au apreciat organizarea, lucrarile stiintifice, studiile de caz si cele mai noi descoperiri terapeutice in domeniul chirurgiei de urgenta si traumatologiei prezentate de peste 100 de personalitati ale chirurgiei din Europa, Orientul Apropiat, Japonia, SUA sau Africa de Sud. Mircea Beuran, Claudiu Turculet, Marius Anastasiu, Stefan Florian, Constantin Copotoiu, Corina Lupascu, Catalin Copaescu, Sorin Paun, Valentin Calu, Bogdan Diaconescu, Catalin Cirstoiu, Valeriu Surlin, Ovidiu Alexa, Octav Russu, Serban Popescu, Liliana Mirea, Ioana Grintescu, Dragos Ene, Ion Georgescu, Victor Tomulescu sunt doar cateva dintre personalitatile medicale din Romania aflate pe lista keynotespeakerilor evenimentului.

 

Prof. dr. Pol Maria Rommens

Prof. dr. Pol Maria Rommens

In structura tematica a manifestarii stiintifice au fost, insa, cateva sesiuni care prin valoarea speakerilor si a lucrarilor prezentate au captat atentia si interesul general. In ziua de duminica (7 mai), in cadrul sesiuniiDamage Control in Trauma end Emergency Surgery” (Managementul „daunelor” in Chirurgia de Urgenta si Traumatologie), moderata de Selman Uraneus (Graz) si Ken Boffard (Africa de Sud), avand ca invitat special pe Ernest Moore (USA) s-au dezbatut o serie de probleme de mare interes: Managementul actual al leziunilor hemoragice; Gestiunea in urgenta a traumei abdominale si Supraevaluarea indicatiei de Damage Control.

Dr. Pol Maria Rommens, profesor la Universitatea de Medicina „Johannes Gutemberg” Mainz si Secretar general ESTES, a subliniat ca desi problemele urgente cer solutii rapide, chirurgia traumatologica trebuie sa lucreze in concordanta cu normele in vigoare si sa ofere terapia recomandata. Calitatea ingrijirii pacientilor in boli grave nu mai este masurata doar prin mortalitate. Morbiditatea, functionarea organelor si calitatea vietii dupa traumatismele suferite de o persoan joaca, in ziua de azi, un rol la fel de important ca in operatiile planificate”.

 

Pro. Dr. Jonathan Tilsed

Prof. Dr. Jonathan Tilsed

In ziua de luni (8 mai), zona de interes a fost capacitata de Conferinta de Consens pe tema Peritonitelor acute, avand ca chairman pe Abe Fingerhut (Franta) membru de onoare al SRCUT si care impreuna cu un panel de experti internationali precum Mauro Zago si Hayato Kurihara (Italia), Selman Uraneus (Austria), Ari Leppaniemi (Finlanda) si Jonathan Tilsed (Marea Britanie) au realizat un update al tehnicilor si indicatiilor terapeutice in sepsisul peritoneal.

Una dintre problemele pe care le au medicii chirurgi din toata lumea este ca urgenta, in cele mai multe cazuri, este lasata pe locul doi, dupa chirurgia de specialitate. In multe tari, chirurgii beneficiaza de toate resursele pentru operatia electiva, insa acele operatii care trebuie efectuate atunci cand pacientul vine cu probleme acute, sau in urma unor traumatisme grave, nu primesc acelasi nivel de finantare. Nu este o problema intalnita doar in Romania, ci in intreaga lume, de aceea este necesar ca factorii de decizie sa fie determinati sa schimbe aceasta situatie”, a precizat, printre altele, Prof. Dr. Jonathan Tilsed, Presedinte al Societatii Europene de Chirurgie de Urgenta si Trauma.   

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Marti (9 mai), sesiunea moderata ca chairman de Dr Marius Anastasiu, care a prezentat un keynote in debutul sectiunii, intitulat „A opera sau nu – o noua era in terapia apendicitei”, a suscitat un mare interes atat prin audienta (sala fiind arhiplina), dar mai ales prin calitatea si numarul interventiilor si intrebarilor adresate, la final.

Pentru apendicita, o patologie frecventa in toate serviciile chirurgicale de urgenta unde gestul operator a devenit «gold-standard», o asemenea abordare diferentiata, cu promovarea managementului non-operator «antibiotics first strategy» conform noilor date de patogenie era firesc sa trezeasca dezbateri interesante si opinii nuantate”, a precizat dr. Marius Anastasiu, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

Echipa chirurgilor buzoieni

Echipa chirurgilor buzoieni

Dr. Anastasiu a condus, ca moderator, si Simpozionul „Decizii dificile in chirurgia de urgenta” (Difficult Decisions  in Emergency Surgery) in cadrul caruia a prezentat lucrarea „Subtotal Cholecistectomy – Technical Abandon or Responsive Prudence?” (Colecistectomia subtotala –Abandon tehnic sau prudenta responsabila?) unde o tehnica considerata ca abandon al principiilor de disectie „ex catedra” este resuscitata in toata literatura medicala factuala ca o tehnica securizanta si responsabila.

In cadrul sesiunii deTrauma abdominala”, o alta lucrare a colectivului chirurgical de la Buzau (Dr. Marius Anastasiu, Dr. Razvan Dedu si Dr. Dragos Vicol) – „Chirurgia pacientului politraumatizat aflat sub terapie anticoagulanta este sigura?” (Trauma Surgery in Patients Receiving Anticoagulant Therapy – Is It Safe?) a fost apreciata si considerata de mare actualitate in contextul in care mecanismul patogenic al cazurilor grave de politrauma include si procesul extensiv al coagularii diseminate. Despre tematica de anul acesta, „Give and take – share your experience” – „Ofera si primeste – impartaseste experienta ta”, dr. Marius Anastasiu spune ca „intr-o specialitate chirurgicala dinamica, schimbul de informatii, atelierele comune de lucru, transmisiunile operatorii live si armonizarea sistemului educational medical reprezinta deschiderea catre o abordare moderna, multidisciplinara si internationala. A ramane ancorat la un bagaj informational limitat si depasit temporal inseamna plafonare, abdicare si esec profesional”, a subliniat secretarul general al SRCUT.

 

Dr. Razvan Dedu

Dr. Razvan Dedu

In cadrul sesiunii de „Trauma abdominala”, o alta lucrare a colectivului chirurgical de la Buzau (Dr. Marius Anastasiu, Dr. Razvan Dedu si Dr. Dragos Vicol) – „Chirurgia pacientului politraumatizat aflat sub terapie anticoagulanta este sigura?” (Trauma Surgery in Patients Receiving Anticoagulant Therapy – Is It Safe?) a fost apreciata si considerata de mare actualitate in contextul in care mecanismul patogenic al cazurilor grave de politrauma include si procesul extensiv al coagularii diseminate.

Echipa chirurgicala de la Buzau a mai prezentat, in cadrul Congresului European de Chirurgie de Urgenta si Trauma, si 2 postere: „Erori contributive la mortalitatea prin trauma” (Dr. Marius Anastasiu) si „ Leziunile contuzive ale intestinului si mezenterului – Capcane si limite” (Dr. Razvan Dedu) care, de asemenea, au fost considerate utile si interesante.

 

Prof. Dr. Mircea Beuran

Prof. Dr. Mircea Beuran

Ca la fiecare eveniment de asemenea anvergura, lucrarile stiintifice prezentate la Bucuresti au suscitat un mare interes si aprecieri din partea participantilor.

Dr. Mircea Beuran, presedintele Congresului, a declarat ca organizarea evenimentului la Bucuresti reprezinta pentru Romania o chestiune de onoare, pentru ca suntem prima tara din Sud-Estul Europei care gazduieste o astfel de reuniune. Totodata este, cred eu, si o recunoastere a capacitatii medicilor romani de a rezolva problemele din acest segment de patologie, fata de modul cum au rezolvat chirurgii din alte tari aceste probleme. In urma cu doi ani, cand ne-am intalnit si am propus ca Romania sa gazduiasca aceasta editie a Congresului, propunerea a fost acceptata cu placere”.

 

In pauza congresPresedintele ESTES, Jonathan Tilsed, a apreciat diversitatea temelor abordate si inalta tinuta stiintifica a felului in care au fost prezentate noutatile din domeniul chirurgiei de urgenta si traumatologiei, fie ca a fost vorba despre chirurgie abdominala, despre neurologie, chirurgie cardiaca si endovasculara, chirurgie bariatrica, ortopedie si traumatologie, ATI, Radiologie etc.

Presedintele Societatii Europene de Chirurgie de Urgenta si Trauma si-a exprimat convingerea, ca a 18-a editie a Congresului va fi „o experienta de neuitat, o mare oportunitate de a invata unul de la celalalt si de a gasi solutii noi si puternice la problemele cu care ne confruntam”, inca inainte de a veni in Romania, iar la la sfarsitul evenimentului a fost, se pare, chiar mai incantat decat s-a asteptat.

 

Desk ESTESAsadar, chirurgii buzoieni au reusit sa demonstreze inca o data, la Congresul European de Chirurugie si Traumatologie din acest an, ca asa cum spune de multa vreme dr. Marius Anastasiu, seful Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, „daca exista vointa, ambitie si dedicare profesionala, in ciuda dificultatilor cunoscute de toata lumea si a unor lipsuri mai ales de aparatura performanta, se poate face performanta medicala si se pot salva vieti si intr-un spital de provincie din Romania, chiar si atunci cand patologia este extrem de complicata si riscanta, atat pentru echipa medicala cat si pentru pacient”.

Profesorul Mircea Beuran considera ca intreaga manifestare este un castig pentru toti cei peste 1.000 de participanti, iar „ultimele noutati, schimburile de experienta si de informatii intre medicii din Japonia, Coreea de Sud, SUA, Africa de Sud, Europa, plus noi, care am fost peste 250 de participanti, ne ajuta atat in practica, in spitale, cat si in imbunatatirea cursurilor pe care le prezentam studenilor si rezidentilor”.

 

 



Comentarii (12)

  1. Netuta Trandaf spune:

    Felicitari doctore!

  2. Lăcrămioara Ţîru spune:

    O persoana deosebita! Felicitari!

Adaugati un comentariu


 

*