Dragostea ne mai fericiți și mai sănătoși

24 februarie 2023 | 0 comentarii |

Impactul pe care îl are iubirea și modificările pe care aceasta le are asupra organismului uman și a stării de bine sunt demonstrate științific, iar efectele sunt mai mari decât am crede.

 

Se spune că dragostea ne ține sănătoși și ne face mai fericiți. Cel mai longeviv studiu despre viața adultă din istorie, aflat încă în desfășurare la Harvard, vine să confirme ceea ce studii anterioare au identificat sectorial și ceea ce oamenii au simțit dintotdeauna, faptul că iubirea nu ne face doar mai fericiți, ci și mai sănătoși, iar de efectele ei putem beneficia tot anul și toată viața, nu doar atunci când simțim „fluturi în simac” sau de Ziua Îndrăgostiților.

Potrivit studiului pentru dezvoltarea adulților de la Harvard, dragostea este cea care stă la baza relațiilor de durată, a calității lor și la căsnicii stabile, în care partenerii pot conta unul pe celălalt, dar și că o parte din beneficiile pe care le are dragostea pentru sănătate sunt valabile și într-o relație apropiată cu familia sau cu prietenii.

Cinci medici de la clinica Ovidius Clinical Hospital explică beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman și modificările pe care aceasta le are asupra inimii, a creierului, a sistemului digestiv.

 

Dragostea păstrează inima sănătoasă

 

Studii anterioare au demonstrat că pentru cuplurile căsătorite sau aflate într-o relație fericită, de lungă durată, riscul de atac de cord este cu până la 66% mai mic comparativ cu persoanele care nu se află într-o relație, iar în cazul unui atac de cord, persoanele căsătorite au un risc de deces cu 14% mai mic și își revin mult mai repede după incident, decât persoanele singure și nefericite.

Relațiile pozitive au un rol foarte important în menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Interacțiunea umană duce la secreția de endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină. La nivel cardiac, acești hormoni ai fericirii duc la relaxarea miocardului, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea frecvenței cardiace. În plus, la nivel vascular, produc o relaxare a pereților vasculari, scăzând riscul de apariție a dilatațiilor varicoase”, arată dr. Răzvan Chirică, medic specialist cardiologie.

 

Hormonii fericirii întăresc sistemul imunitar

 

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Ohio demonstrează că în cuplurile fericite, durerea este mai ușor de suportat în cazul unor leziuni, iar rata de vindecare este cu până la 60% mai rapidă față de cele în care există situații tensionate. Un alt studiu a relevat faptul că sistemul imunitar al persoanelor îndrăgostite sau aflate într-o relație este mult mai activ în caz de boală și vindecarea este mai rapidă.

Adesea cunoscute sub numele de hormonii fericirii, endorfinele sunt câteva substanțe chimice asemănătoare morfinei, produse în mod natural de propriul organism în anumite situații și în cantități benefice, fără absolut nici un efect secundar. Secreția de endorfine crește atunci când ne relaxăm, când consumăm ciocolată neagră sau un pahar de vin, dar și în cazul exercițiilor fizice sau a râsului. Endorfinele au extrem de multe efecte benefice asupra corpului și pot reduce durerea, au impact pozitiv asupra sistemului imunitar, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului, scad nivelul colesterolului și chiar reduc procesele inflamatoare. În plus, împreună cu alte substanțe precum dopamine, determină o stare de relaxare, de buna dispoziție“, detaliază dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinolgie.

 

Dragostea ține de foame!

 

Cu toții am experimentat perioadele în care „fluturii în stomac” au ținut loc de mâncare. Maryanne Fisher, profesor de psihologie la Universitatea „St. Mary“ din Halifax, notează  într-una dintre lucrările sale, că atunci când suntem îndrăgostiţi, organimsul secretă „hormoni ai recompensei“, cum ar fi norepinefrina, care ne induc stări euforice şi ne energizează, dar totodată suprimă pofta de mâncare.

Tot hormonii fericirii, serotonina și oxitocina, joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate. Serotonina acționează la nivel central asupra centrilor hipotalamici, cât și periferic la nivel intestinal, motiv pentru care se studiază noi medicamente anti-obezitate cu acțiune asupra receptorilor serotoninergici. Oxitocina eliberată din glanda pineala când doi oameni au contact fizic, se îmbrățișează, se săruta sau după orgasm, reduce activitatea centrului foamei din hipotalamus și pofta de dulciuri sau alte adicții”, explică dr. Mihaela Crețu, medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice.

Și dacă tot vorbim despre fluturii din stomac, trebuie e bine de știut că durata iubirii și intensitatea ei depind doar de noi, de cât de bine rezonăm cu cel pe care îl alegem drept partener.

 

 „Dragostea trece prin stomac”

 

Din iubire ne naștem și tot iubirea ar trebui să ne ghideze în permanență viețile, spun bătrânii înțelepți. Totuși, e greu să îți dai seama exact ce se petrece în mintea și corpul tău atunci când te curpind primii fiori ai iubirii sau atunci când ești un romantic incurabil. La baza explicațiilor științifice stă chiar hormonul fericirii. „Denumirea lui este serotonină, produs de celula nervoasă. Și mai este și în altă parte, în celulele tractului digestiv. Cum se spune în popor, dragostea trece prin stomac. Acea iubire de sexul opus, de îndrăgostire, face foarte bine organismului, deci, plimbați-vă, iubiți-vă, îndrăgostiți-vă, recomandă Alexandru Vlad Ciurea, profesor Neurochirurgie.

Dragostea este o emoție pozitivă generată de mai mulți hormoni numiți «ai fericirii». Serotonina pare cel mai implicat neurotransmițător în reglarea dispoziției și, implicit, a unei bune stări de sănătate. Expresia «dragostea trece prin stomac» este parțial adevărată, căci precursorul serotoninei este triptofanul, un aminoacid esențial conținut în alimente. Așadar, dragostea are mai puțin legătură cu inima și mai mult cu neurofiziologia”, completează dr. Marian Anghel, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie.

 

Creierul îndrăgostit este relaxat și motivat

 

În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare, asemănătoare cu profilele părinților noștri sau relațiilor semnificative din viața noastră, iar întreaga construcție a iubirii se sprijină pe încredere, respect și tandrețe. Secrețiile hormonale și efectele neurotrofice ale dragostei reduc nivelul de stress, combat stările de depresie și anxietate, scad inflamația asociată expunerii la stres și asigură un somn odihnitor,fericire interioară, încredere în sine și echilibru emoțional, spun specialiștii.

Modificările psiho-hormonale produc în creierul îndrăgostiților mai multe modificări: senzația de euforie în primul rând, care este declanșată de eliberarea de dopamină, dar și sentimentul de atașare și stare de securitate care apare prin creșterea oxitocinei, motiv pentru care oamenii care iubesc se simt mai relaxați. Totodată, prin activarea tonei cerebrale – a girusului cingular – o persoană care se gândește la iubitul sau iubita sa se simte mai motivat”, concluzionează dr. Masood Kaivanifard, medic specialist Neurologie.

 

Iubirea aduce beneficii și în afara vieții de cuplu

 

Cuvântul „iubire” este folosit, în mod obișnuit, pentru a descrie sentimentele și comportamentele romantice sau sexuale. Dacă acea persoană „specială” din viața ta, lipsește, nu ai de ce să-ți faci griji, spun specialiștii.

Iubirea și afecțiunea se manifestă în multe forme. O parte din beneficiile pe care le are dragostea pentru sănătate se pot aplica și dacă ai o relație apropiată cu familia, cu prietenii, ori cu animalul tău de companie.

O îmbrățișare de la un prieten sau o rudă apropiată, ori afecțiunea pe care ți-o arată animăluțul tău poate stimula sistemul imunitar sau îți ridică moralul dacă ai o zi grea. Indiferent de stadiul vieții tale amoroase, este important să menții o relaţie apropiată și constructivă cu persoanele apropiate. Prietenia, grija pentru cineva drag, o îmbrățișare, o mângâiere sau o sărutare, toate izvorăsc din dragoste. Copiii descoperă sentimentul de iubire față de familie și prieteni de la cele mai fragede vârste. Tocmai de aceea, timpul petrecut alături de familie și prieteni este un timp investit și în sănătatea noastră.

În concluzie, putem sărbători iubirea nu doar de Valentine’s Day sau de Dragobete, ci mereu, prețuind atât sănătatea noastră cât și pe a celor pe care îi iubim!

 


Adaugati un comentariu


 

*