Drepturile pacientilor, incluse in Legea Sanatatii

19 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), sprijiniti de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita Ministerului Sanatatii sa includa un capitol special in Legea Sanatatii, privind drepturile pacientilor. Ei spun ca in prezent, legislatia nu acopera toate cele 14 drepturi cuprinse in Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. In consecinta, solicita introducerea unui titlu in noul act normativ, care „sa ne alinieze la directivele europene”.

Solicitarea a fost facuta cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacientilor, in cadrul dezbaterii „Drepturile pacientilor in contextul reformei din sistemul sanitar”, eveniment la care au participat reprezentanti ai autoritatilor din sistemul sanitar, ai asociatiilor de pacienti, ai organismelor profesionale si mass-media.

 

Intre medici si sistem

Gheorghe Tache

Lovindu-se cand de sistemul destul de opac la nevoile lor, cand de medici, pacientii romani considera ca „este o dovada de normalitate ca drepturile pacientilor sa se regaseasca in Legea Sanatatii. Acesta ar fi un prim si important pas pentru a se ajunge la cunoasterea lor de catre toti actorii sistemului sanitar, pentru a fi implementate si respectate”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

La randul sau, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a remarcat ca „drepturile pacientilor trebuie sa se reflecte si intr-o finantare adecvata a sistemului. Din pacate, fara acest lucru, nu putem vorbi de posibilitatea respectarii drepturilor nici ale medicilor, nici ale pacientilor”.

 

Asteptari mari, posibilitati reduse

Vasile Cepoi

Prezent la eveniment, dr. Vasile Cepoi, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii desemnat sa se ocupe de noul proiect al Legii Sanatatii, a apreciat ca solicitarea reprezrentantilor pacientilor este justificata.  „Sigur ca Legea drepturilor pacientului poate fi cuprinsa in Legea sanatatii. Din actuala Lege a drepturilor pacientilor lipsesc o serie de drepturi (…). Realizarea acestor drepturi inseamna de fapt asigurarea calitatii serviciilor medicale. (…) Este o discrepanta mare intre asteptarile pacientului si posibilitatile sistemului de a oferi servicii medicale: de la conditiile hoteliere pana la rezultatele medicale”, a subliniat dr Cepoi.

Cu acelasi prilej, reprezentantul MS a adus in discutie si spitalele, mentionand ca pana acum doar 200 din 600 de unitati sanitare au trimis un raspuns cu privire la capitolul referitor la organizarea si functionarea spitalelor, justificand insa „lipsa de interes” a acestora prin „lipsa de incredere” .

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*