Duminica Floriilor. La multi ani, sarbatoritilor!

13 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Aproape 1,5 milioane de romani isi sarbatoresc astazi, onomastica. Sarbatoarea simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru credinciosii ortodocsi si cei catolici incepe Saptamana Patimilor.

 

Buzau-FloriiSarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat cu flori si cu ramuri de finic si de maslin.

Credinciosii duc astazi, simbolic, la biserica, ramuri de salcie si flori pentru a le sfinti, deoarece incepand cu acesta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca. La slujba de Florii, totii slujitorii bisericii tin in maini flori si crengi de salcie, alaturi de o lumanare aprinsa ca simbol al biruintei vietii importiva mortii.

Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Invierea lui Lazar este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc.

Se pare ca denumirea populara a sarbatorii vine si de la zeita romana a florilor, Flora, peste care s-a suprapus intrarea Domnului in Ierusalim. Tot de la Flora vine si semnificatia de renastere a naturii, insa potrivit specialistilor, cel mai mult primeaza semnificatia crestina a evenimentului.

 

impartire salcie FloriiTraditia populara spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si de Paste. In noaptea dinaintea Floriilor, fetele isi pun seara sub perna busuioc sfintit, pentru a-si visa ursitul.

Pentru a ne apara de boli este bine ca atunci cand se va face baie, in apa sa se puna si cateva flori sfintite. In Muntenia exista supersititia potrivit careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii, intrucat aceasta este duminica in care infloresc copacii si din aceasta cauza oamenii pot sa albeasca.

Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot.

In unele zone din tara se merge cu Salcioara si Lazarea – colind dedicat zeitei vegetatiei. In Muntenia si Oltenia fetele se strang in grupuri si canta aceasta colinda, care vorbeste depre drama lui Lazar.

Potrivit legendei, Lazar ar fi murit de dorul placintelor pe care le-ar fi facut mama sa, de aceea exista obiceiul ca in sambata Floriilor, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor, impartind placinte de post pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit Lazar.

 

Florii-preoti-salcieIn ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se spune ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri pana la celelalte Florii. Oamenii le pun si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

In unele sate, matisorii sunt aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa ramurile de salcie au, in principal, menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfintita este utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghit matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incing cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand vin de la biserica, pentru ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

 

Florii-liliac_si_lalele1.485.783 de romani isi serbeaza onomastica de Florii, potrivit Directiei pentru Evidenta Populatiei si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI. Dintre romani aniversati de Florii, 634.935 sunt barbati, iar 850.848 sunt femei, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

In duminica Floriilor vor fi aniversate romancele cu numele Viorica (145.020), Florentina sau Florina (129.947), Florica sau Floarea (91.751), iar 73.637 poarta numele Camelia, Garofita, Iris, Anemona, Micsunica, Romanita, Panseluta,  Crizantema sau alte derivate de la diferite nume de flori, mai rar intalnite.

Cei mai multi dintre barbatii care-si sarbatoresc astazi onomastica poarta numele Florin (336.793), Viorel (145.673), Florian, Florentin, Florinel sau Florea (54.608), 9.065 de romani poarta numele Mugurel, iar alti 2.300 de barbati se numesc Trandafir, Bujor, Margarit sau Crin.

Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor sarbatoritilor care poarta nume de floare, multa sanatate si La Multi Ani!

 


Adaugati un comentariu


 

*