După modelul demarat la CJ Buzău, Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților a avut o ședință la Alba Iulia

23 octombrie 2018 | 0 comentarii |

In cadrul unei ședințe festive dedicată Centenarului Marii Uniri, deputații au dezbătut două proiecte de lege privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc și modifciarea Legii vânătorii.

 

Ședința Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților s-a desfășurat, săptămâna trecută, la Alba Iulia. Continuând modelul lansat în luna august la Consiliul Județean Buzău, la inițiativa medicului veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al comisiei, ședința desfășurată în Cetatea Marii Uniri a avut și un caracter festiv, fiind dedicată Centenarului României Mari.

Pe ordinea de zi s-au aflat în dezbatere două proiecte legislative: Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc” și Proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.105/2017 pentru modificarea art.23 alin.(1) lit.c) din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006.

Alături de membrii comisiei, din care face parte, în calitate de vicepreședinte, și deputatul PSD buzoian Dănuț Păle, au fost Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, Geronimo Brănescu, Președinte ANSVSA, Sorin Roșu-Mareș, secretar de stat în cadrul MADR, împreună cu echipa sa de la AFIR, ANIF, APIA și AZM, atât de la nivel central, cât și de la nivelul Județului Alba.

 

Susținător fervent al producției agricole, viticole, horticole și zootehnice autohtone, convins că dezvoltarea și valorificarea acestora înseamnă, pe lângă dezvoltarea economică una dintre cele mai sănătoase alternative în alimentația românilor, medicul veterinar Dănuț Păle spune că în ședința de la Alba Iulia s-a ales dezbaterea „raportului privitor la proiectul de Lege privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, componente fundamentale ale tradiției românești, într-unul din locurile care reprezintă cel mai bine identitatea națională. Cu această ocazie am vizitat cea mai mare plantație viticolă din România și am aflat direct de la cei care se ocupă cu producția de vin ce nevoi legislative au aceștia pentru ca vinurile românești să reprezinte din ce în ce mai mult o carte de vizită a țării noastre pe plan international iar tradiția viticulturii să continue să se dezvolte odată cu noile tendințe în domeniu”. Deputatul buzoian spune că tocmai de aceea, la dezbateri au fost invitați, pe lângă producătorii din zonă, reprezentanți ai guvernului, care trebuie să știe „de la firul ierbii” ce este mai important pentru cei pe care-i reprezintă, adică pentru populația generală, dar și pentru micii și marii producători. În ceea ce privește modificările la Legea vânătorii, parlamentarii și guvernanții au căzut de acord că, printre altele, este necesar ca fermierii ale căror culturi au fost distruse de sălbăticiuni (în special de porci mistreți) să fie despăgubiți direct, de către stat, iar statul, ulterior să se îndrepte către concesionarul fondului de vânătoare pentru a-și recupera paguba, dacă acesta nu s-a achitat de obligațiile pe care le-a avut. De asemenea, fermierii nu vor mai fi nevoiți să facă dovada că au avut pază permanentă.

 

Pe lângă cele două proiecte legislative, la Alba Iulia s-a discutat și analizat situația privind accesarea fondurilor europene și naționale pentru agricultură și dezvoltare rurală, o altă temă pentru reglementarea căreia deputatul buzoian a făcut și a susținut nenumărate demersuri legislative.

Lucrările de îmbunătățiri funciare în județul Alba, situația Zonei montane și situația privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere au fost, de asemenea, teme de lucru, analiză și dezbateri.

Consider că sedințele susținute în teritoriu sunt o modalitate foarte bună pentru ca membrii comisiei să se consulte cu cei direct vizați de efectele deciziilor parlamentarilor. Buzău a fost prima gazdă a acestor ședințe organizate într-un alt context decât cel al Palatului Parlamentului din acest legislativ, inițiativă care a avut o foarte mare apreciere din partea tuturor participanților, și vom continua să facem acest lucru pentru ca deciziile noastre să reprezinte cât mai bine interesele cetățenilor”, subliniază dr. Dănuț Păle.

După ședință, membrii comisiei au asistat la schimbarea gărzii în Cetatea Alba Carolina, una din principalele atracții turistice ale orașului Alba Iulia.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*