Economii de pana la 600% prin achizitii centralizate in Sanatate

2 martie 2013 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Raed Arafat si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii care au evaluat impactul achizitiilor publice centralizate in domeniul Sanatatii au prezentat concluzii extrem de optimiste. 

 

Dr. Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS) din Romania, si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Peter Evans si Nigorsulton Muzafarova, au prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, o evaluare privind organizarea centralizata a licitatiilor publice, dupa mai multe consultari cu reprezentantii mai multor spitale si cu cei ai intitutiilor implicate in monitorizarea licitatiilor. 

Expertii OMS au aratat in expunerea lor ca in prezent, chiar daca sistemul de achizitii publice este puternic si raspunde nevoilor tarii, pot fi identificate unele arii in care unele schimbari pot fi benefice. 

 „Procurarea centralizata, in masura in care este posibila, este o norma a industriei. Planul de achizitii centralizate propus acum de Ministerul Sanatatii  este bun si beneficiile vor fi semnificative. Romania ar trebui sa continue implementarea acestui plan. Avantajul imediat va fi scaderea semnificativa a preturilor. In plus, achizitia centralizata va permite o analiza mai buna de catre experti a fiecarui grup de bunuri achizitionate cu rezultate mai bune pentru sanatatea pacientilor, este concluzia privind organizarea achizitiilor publice centralizate pe care expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au prezentat-o autoritatilor romane, dar si reprezentantilor media. 

Expertii OMS au aratat ca volume mici de achizitii inseamna interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achizitiilor face ca furnizorii sa detina puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza puterea cumparatorului, concomitent cu imbunatatirea semnificativa a transparentei si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte.

Dupa ce au studiat programul national de tratament al tuberculozei, repezentantii OMS considera ca achizitiile centralizate vor putea aduce economii si de 600% la unele medicamente cumparate.

La randul sau, Raed Arafat a prezentat cateva exemple privind diferentele de preturi la achizitiile diferitelor produse in unitatile sanitare cu paturi. Astfel, daca in unele spitale manusile chirurgicale au fost achizitionate cu 0,14 lei, in altele preturile de achizitie au ajuns si la 7,7 lei. La fel in cazul seringilor, diferentele de preturi pentru achizitie variaza intre 0,15 lei la 1, 76 de lei.

Secretarul de stat a subliniat ca Ministerul Sanatatii intentioneaza ca in saptamanile urmatoare sa organizeze licitatii centralizate pentru medicamentele necesare tratamentului TBC, HIV/SIDA si in unitatile de primiri urgente si ATI. De asemenea, se vor face achizitii pentru materialele sanitare din sectorul de urgenta.


Adaugati un comentariu


 

*