Educatia sanitara, disciplina obligatorie din anul scolar viitor ?

26 mai 2015 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a elaborat in acest sens un proiect de lege care urmeaza a fi pus in dezbatere publica, urmand ca apoi sa treaca de votul Parlamentului.

 

educatie sanitaraDe anul viitor, daca e sa ne luam dupa spusele ministrului Sanatatii, programa scolara ar putea include o noua disciplina, care sa-i invete pe elevi cum sa aiba grija de propria sanatate dar si de a altora, care au nevoie de primul-ajutor. Este vorba de o disciplina care se va numi Educatie sanitara” sau „Educatie pentru Santate”, care ar urma sa fie predata de personal medical calificat.

Desi demersul este mai vechi si a pornit de la initiativa catorva directii de sanatate publica, ministrul Banicioiu a uitat sa specifice si  acest lucru. El a prezentat acest proiect ca pe o initiativa personala, precizand ca a fost o discutie si in Parlament dar am avut si cateva discutii cu domnul ministru al Educatiei, Eugen Campeanu. Eu ma gandisem cel putin la modelul si tiparul orelor de dirigentie cum era in perioada in care eu eram elev. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie si aceste ore de educatie sanitara, de la clasa I pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi, cu notiuni generale, dar in functie de categoria de varsta. Sunt notiuni care vor fi predate de catre medicul scolar sau de catre serviciile de ambulanta si diversi specialisti cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore”.

 

banicioiu prim -ajutorNecesitatea acestor ore de educatie sanitara a fost adusa serios in discutie in luna ianuarie a acestui an, de catre cunducerea DSP Bihor, care a cerut parlamentarilor locali sa se implice in acest demers, trimitand totodata o circulara tuturor Directiilor de Sanatate Publica din tara pentru a sustine aceasta initiativa si a cere autoritatilor sa introduca in programa scolara o astfel de disciplina.

Dupa cum a precizat ministrul, proiectul legislativ in acest sens este aproape finalizat, iar daca va trece de votul Parlamentului, noua disciplina ar putea fi introdusa in trunchiul comun al programei scolare, incepand cu anul scolar 2015-2016. „Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. Eu as vrea sa fie ora distincta, nu de dirigentie. O ora pe saptamana, asta este propunerea. Trebuie sa tina cont de programa scolara si de posibilitatea de a asigura spatiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara”, a incercat sa explice Banicioiu.

 

Crucea-Rosie-eleviDisciplina respectiva ar urma sa fie obligatorie, constand intr-o ora pe saptamana. In cazul in care programul  nu va permite, aceasta ar putea fi inclusa in orar si o data la doua saptamani, specialistii spunand ca si asa ar fi suficient pentru ca elevii sa deprinda notiunile elementare ce le vor fi predate.

Despre ceea ce vor invata elevii in cadrul acestor ore, ministrul a precizat ca se va pleca de la notiuni elementare de igiena, trecandu-se apoi la insusirea notiunilor de prim-ajutor, de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea obiceiurilor cu mare risc precum droguri, alcool, tutun, rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange, prevenirea riscurilor situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor. Tot in cadrul acestor ore, elevii ar mai putea invata ce inseamna consultul medical si care este importanta acestuia, precum si notiuni referitoare la functionarea sistemului sanitar din Romania. Acestea ii voar ajuta sa stie cum sa procedeze in cazul in care vor avea nevoie de un serviciu medical, facandu-i totodata sa cunoasca si drepturile si obligatiile pe care le au, ca pacienti.

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin

Si DSP Buzau se numara printre institutiile care sustin acest demers, medicul Ioan Dragusin, cordonatorul Departamentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul institutiei spunand ca „Educatia pentru Sanatate este deja prevazuta in curricula scolara, insa ca disciplina optionala. Teme din aceasta sfera sunt abordate doar ocazional, la orele de dirigentie. Studierea obligatorie a acestei discipline ar fi un lucru foarte bun, venind in primul rand in beneficiul elevilor, pentru ca vedeti cate probleme sunt cu etnobotanicele, cu bolile cu transmitere sexuala, cu alimentatia nesanatoasa din care rezulta o serie de probleme grave de sanatate si cate si mai cate. Noi nu putem ajunge in fiecare scoala si la fiecare clasa si nu ne putem duce cand vrem noi, dar avand inclusa in orar aceasta disciplina, elevii vor putea primi informatiile de care au atata nevoie. Sunt atatea aspecte care trebuie discutate cu copiii la clasa si este bine ca aceste lucruri sa se discute inca de la varste fragede, cand copiii acumuleaza mult mai usor informatii si tin cont de ele mai tarziu”.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*