Efectele nebanuite ale urcatului pe scari

18 martie 2016 | 0 comentarii |

O echipa de cercetatori canadieni sustine, in urma unui studiu, ca este suficient sa urcam zilnic cel putin doua etaje pe scari, pentru a incetini imbatranirea cerebrala.

 

urcat pe scariPana acum, medicii si cercetatorii din domeniul medical  erau de acord ca urcatul scarilor reprezinta un tip de miscare care este excelent pentru mentinerea formei fizice,  insa studiul efectuat ce cercetatorii de la Universitatea Concordia din Montreal a aratat un nou avantaj pentru cei care nu evita sa urce pe scari. Acestia sustin ca, cu cat cineva urca mai multe scari, cu atat creierul sau va parea mai tanar in plan strict fizic. Cei care au practicat acest obicei toata viata prezinta o scadere a varstei creierului cu 0,58 ani.

Pana sa ajunga la aceasta cifra precisa, echipa de cercetatori a examinat creierele a 331 de adulti, utilizand imagistica prin rezonanta magnetica, metoda ce permite masurarea volumului de materie cenusie din creier. Imbatranirea se caracterizeaza printr-o pierdere vizibila de materie cenusie, iar echipa a comparat volumul cerebral al participantilor in functie de cate ori au urcat scarile zilnic. Rezultatul evident a fost ca, cu cat o persoana urca mai multe etaje pe zi, cu atat creierul sau ramane mai „tanar”. Concluziile studiului ar trebui sa ii convinga pe amatorii de urcat cu liftul sa mai urce si pe scari pentru a incetini imbatranirea creierului.

 

scariCercetarea mai arata ca, cu cat un om are mai multi ani de studiu, cu atat creierul lui ramane mai tanar, castigul fiind si mai mare decat in cazul miscarii pe scari, adica 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat. Sfatul pentru cei care vor sa isi pastreze tineretea creierului este prin urmare sa studieze cat mai mult si sa urce pe scari ori de cate ori au ocazia.

Totodata, urcatul si coboratul scarilor sunt activitati fizice prin care se pot arde caloriile in exces, fiind un bun exercitiu usor de practicat in fiecare zi. De altfel, parcurgerea ascendenta si descendenta a unor trepte are un impact pozitiv asupra sanatatii de-a lungul timpului.

Spre deosebire de mersul pe jos, pe care oamenii au invatat pe parcursul evolutiei speciei sa il practice cu minim efort, urcatul si coboratul scarilor solicita mult mai intens musculatura corpului. Acest exercitiu viguros poate arde chiar mai multe calorii intr-un minut decat joggingul.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*