Efectele adverse ale medicamentelor si vaccinurilor pot fi sesizate online

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a pus la dispozitia populatiei un formular online, care poate fi accesat pe site-ul propriu.

 

04_medicamenteUnul dintre capitolele la care Romania sta prost in ceea ce priveste Sanatatea este si numarul relativ scazut de sesizari privind reactiile adverse ale anumitor medicamente. Asta nu inseamna ca aceste reactii nu apar, ci indica faptul ca prea putini pacienti au sesizat autoritatile in acest sens. Astfel, in timp ce in tari precum Franta sau Marea Britanie, numarul sesizarilor de acest gen venite din partea pacientilor, a rudelor acestora sau ale medicilor si altor specialisti din sanatate trece de 40.000, in Romania au fost inregistrate anul trecut doar 2.050 de astfel de sesizari. Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca prea putini sunt cei care stiu cui sa se adreseze in astfel de cazuri, in timp ce numarul celor care prefera sa treaca cu vederea acest aspect, mai ales daca este vorba de efecte mai putin grave, este foarte mare.

Pentru a corecta acest neajuns si a obtine un feed-back mai apropiat de realitate din partea populatiei, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a pus la dispozitia celor care constata efecte adverse ale medicamentelor si/sau vaccinurilor un formular online, prin care pot fi sesizate astfel neplacerile aparute in urma administrarii acestora.

 

Marius Savu, presedinte ANMDM

Marius Savu, presedinte ANMDM

Anuntul a fost facut de Marius Savu, presedintele ANMDM, care a precizat ca formularul de raportare este disponibil pe site-ul agentiei facand un apel atat la pacienti si la reprezentantii acestora, cat si la profesionistii din domeniul sanatatii sa semnaleze pe aceasta cale orice reactie adversa inregistrata in urma administrarii unui medicament , indiferent ca este vorba de efecte mai grave sau mai putin grave. „ANMDM incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii – medici, farmacisti, asistenti – sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. In acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Daca vor exista mai multe raportari de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european” a precizat Marius Savu. Acesta a mai explicat ca prin „reactii adverse” se inteleg  reactile si efectele nedorite care apar dupa supradozarea medicamentului, utilizarea gresita, abuzul si erorile de medicatie sau efectele nedorite aparute in urma expunerii profesionale.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*