Efectul pozitiv al exercițiilor fizice asupra sanatății mintale, după 40 de ani

25 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Pe lângă rolul benefic pe care îl au pentru menținerea de sănătate a întregului organism, s-a dovedit că exercițiile fizice efectuate în mod regulat contribuie la diminuarea procesului de îmbătrânire a creierului.

 

Un studiu de specialitate efectuat recent în Australia a stabilit faptul că exercițiile fizice efectuate în mod regulat pot contribui la reducerea deteriorării creierului, odată cu înaintarea în vârstă. Cercetarea, publicată de Institutul Național pentru Medicină Complementară din Australia, a demonstrat că exercițiile fizice de tip aerob pot îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea regiunii stângi a hipocampului, acea zonă din creier responsabilă de consolidarea informației din memorie de scurtă durată în memorie de lungă durată.

Se știe deja că, în mod obișnuit, volumul creierului descrește cu aproximativ 5% la fiecare deceniu începând de la vărsta de 40 de ani, fapt ce duce iremediabil și la afectarea în timp capacitații cognitive.

Cu toate că oamenii de știință australieni nu au putut dovedi în cadrul studiului faptul că exercițiile fizice măresc volumul creierului, aceștia au descoperit că sănătatea emisferei stângi este îmbunătățită prin astfel de activități efectuate în mod regulat.

 

Aceștia spun că în timpul activității fizice este produsă o substanță numită factor neurotrofic derivat din creier , ce poate contribui la prevenirea declinului asociat înaintării în vârstă prin reducerea deteriorării creierului. Dr. Joseph Firth, unul din autorii principali ai studiului,  a declarat prin intermediul unui comunicat că  „informațiile noastre au arătat că mai degrabă decât creșterea dimensiunii hipocampului, principalele beneficii pentru creier se datorează faptului că exercițiile aerobe încetinesc scăderea volumului creierului. Cu alte cuvinte, exercițiile fizice pot fi considerate un program de întreținere pentru creier”.

Echipa acestuia a examinat rezultatele a 14 studii clinice care au analizat efectele programelor de exerciții fizice asupra volumului creierului, iar creierele studiate aparțineau unor participanți între 24 și 76 de ani, vârsta medie fiind de 66 de ani. Studiile clinice au inclus 737 de scanări tomografice ale creierelor unei varietăți de persoane, sănătoase, cu boli mintale și cu dizabilități cognitive precum boala Alzheimer.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*