Eminescu, Veronica, Creangă – primul documentar de arhivă

15 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Eminsescu, Veronica, CreangaAstăzi se împlinesc 167 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și tot astăzi este celebrată Ziua Culturii Naționale.

Aproape în toate orașele României au fost organizate evenimente dedicate „poetului nepereche”, iar la Cimitirul Belu din București și la statuia poetului, din Parcul Copou din Iași, mii de români i-au adus un omagiu lui Eminescu și au marcat Ziua Culturii Române.

Și, pentru că existența lui Eminescu a fost marcată de iubirea pentru Veronica Micle și prietenia cu Ion Creangă, și pentru că sănătatea spirituală a românilor ar fi în mare suferință fără Eminescu, astăzi, când celebrăm nașterea geniului limbii romane este un prilej fericit pentru a viziona primul film documentar românesc despre Mihai Eminescu, Veronica Micle și Ion Creangă, produs în 1914, de către filiala București a casei „Pathé”, în regia lui Octav Minar, sprijinit în realizare de directorul revistei „Cele Trei Crișuri” din Oradea, Alexandru Bacaloglu.

Filmul, în care sunt prezentate documente, fotografii și imagini cu locurile unde au trăit Mihai Eminecu, Veronica Micle și Ion Creangă, a fost prezentat pentru prima oara la 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român din București.

Din cei circa 1500 de metri de peliculă, cât avea inițial documentarul, la ANF se mai pastrează doar o copie de 570 de metri a materialului filmat, și o alta de 650 de metri (cam 20 de minute), care conține și inserturi. Tot aici se păstrează afișul și programul de sală al acestui film. Alte afișe se găsesc la Biblioteca Academiei Române, la Arhivele Statului din Iași și la Muzeul de Istorie și Arta din același municipiu.

Cele două variante ale peliculei au trecut prin mai multe mâini, dar în a doua jumătate a anilor 2000, istoricii Ion C. Rogojanu și Dan Toma Dulciu au regăsit aceste fragmente de film în arhiva ANF, după care au fost recuperate și restaurate pe suport neinflamabil.

COLOANA SONORA:

Muzica – Madalin Voicu – Balada (Ciprian Porumbescu)/ Gheorghe Zamfir – Doina de jale

Lectura – George Vraca – Luceafarul (M.Eminescu)/ Radu Beligan – Trei scisori catre Eminescu (I.Creanga)

 

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*