Ergoterapia, de la utilitate la necesitate

29 septembrie 2012 | 2 comentarii |

Este o metoda de tratament pentru afectiunile fizice si mentale, prescrisa de medici si aplicata de specialisti, destinata desteptarii interesului persoanelor afectate, pentru diverse activitati fizice sau ludice, in vederea corijarii tulburarilor functionale.

 

Mihaela Tataru

Cu patru ani in urma, a aparut in nomenclatorul de functii, o profesie relativ noua pentru Romania, acea de ergoterapeut. Spun ca este relativ noua, pentru ea a existat din totdeauna, dar sub o forma comunistoida, adica se regasea doar in spitalele de psihiatrie, unde principiul de baza era utilizarea fortei de munca la persoanele care erau apte din punct de vedere fizic. Din acest motiv, dupa anii  ’90, Ergoterapia si Terapia Ocupationala se stingeau tot mai mult la noi in tara, in timp ce in tarile dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, Franta, Canada, Spania, Italia, a luat o amploare din ce in ce mai mare.

Profesia de ergoterapeut este o profesie nobila, care implica mult suflet si daruire oferite persoanelor cu dizabilitati, care au nevoie de indrumare si incurajere pentru a se adapta mediului familial, social si  profesional. Tinand cont de faptul ca ergoterapia are la baza ocupatia pe care o foloseste pentru a impiedica aparitia disfunctiilor organismului uman sau pentru ameliorarea acestora, putem spune ca ea contribuie la cresterea adaptarii individului in societate.

Prin aceasta specializare, terapeutul are competenta de a interveni si a coordona activitatile de viata cotidiana, capacitatile de munca si activitatile de timp liber ale persoanelor cu dizabilitati de toate formele si toate varstele.

Ergoterapia nu se adreseaza doar persoanelor cu dizabilitati psihice, ci si celor cu dizabilitati fizice. Are rolul de a stimula recuperarea fizica, de a ajuta bolnavul sa depaseasca starea de depresie – care de cele mai multe ori este prezenta – si de a-l ajuta sa se adapteze mediului inconjurator,  de a castiga cat mai multa independenta si a invata sa se descurce cu propriul handicap.

Persoanele care ar putea beneficia de serviciile unui ergoterapeut sunt cele cu retard mintal, cu dificultati de invatare, cu tulburari emotionale, deficiente de auz, deficiente fizice, nevazatorii etc.  Ergoterapia este utila nu doar deficientilor, ci si apartinatorilor acestora, care se trezesc de multe ori in incapacitatea de a se descurca si orice sfat, orice adaptare a mediului, orice indrumare de la ergoterapeut le poate usura viata de zi cu zi.

Ergoterapia poate da posibilitatea reorientarii profesionale sau poate ajuta in gasirea de noi oportunitati pentru obtinerea unui mic venit suplimentar. Poate ajuta putin financiar, dar foarte mult psihic prin faptul ca aceste persoane se simt utile.

Asa cum si-a gasit utilitatea in multe tari dezvoltate, speram sa isi gaseasca utilitatea si la noi si sa asigure o „gura “ de aer proaspat sistemului de protectie sociala a persoanelor cu dizabilitati, o noua sansa de recuperare si (re)integrare a persoanelor deficiente.

 

Mihaela Tataru este kinetoterapeut si profesor al Scolii Sanitare Postliceale „Florentina Mosora”.

 

 



Comentarii (2)

  1. Valentin spune:

    Din pacate notiunea de Terapie Ocupationala si de ergoterapeut nu prea este cunoscuta la noi, nici macar in Ministerul Sanatatii si cel al Muncii. Ergoterapeutii sunt tratati ca un fel de umplutura la locurile de munca, cu toate ca in lege suntem asimilati asistentilor medicali, in realitate nu beneficiem de aceleasi drepturi ca acestia, tocmai din necunoasterea celor ce ne conduc a ceea ce este aceasta meserie.

  2. LUCA LINA spune:

    NOBLETEA SI SUFLETUL SUNT DOUA CALITATI PE CARE AR TREBUI SA LE AVEM
    TOTI, MAI ALES FATA DE SEMENII NOSTRI. DAR CEI MAI MULTI DINTRE NOI LE-AU PERDUT, …NU STIU PENTRU CATA VREME?
    INTR-O ZI CEVA II VA TREZI. DUMNEZEU ARE GRIJA DE TOATA OMENIREA.
    VA DORESC O ZI MINUNATA, SUCCES IN CEEA CE APLICATI SI O VIATA DIN CE IN CE MAI BUNA! CU DRAG LINA.

Adaugati un comentariu


 

*