Esti medic, ai „la purtator” unul dintre cele mai sigure si mai cautate job-uri

16 ianuarie 2014 | 1 comentariu |

Din nefericire pentru societatea romaneasca, acest fapt se datoreaza mai ales faptului ca multi dintre doctori prefera sa plece in spitale din strainatate, intrucat aici nu beneficiaza de conditii de munca si salarii corespunzatoare.

 

medicina constanta

Intr-un top al profesiilor ce se anunta a fi cele mai cautate in acest an in Romania, pe un loc fruntas se situeaza si cea de medic, fapt deloc surprinzator, avand in vedere deficitul de personal din sistemul sanitar romanesc. Pardoxal insa, desi au o mare siguranta a locului de munca si se pot angaja cu usurinta in sistem, medicii, in special cei tineri, prefera sa profeseze in spitale din strainatate, acestui fapt datorandu-i-se deficitul de personal de care vorbeam si plasarea meseriei de medic printre job-urile cele mai cautate la acest moment. Ceea ce ii determina pe medici sa opteze pentru spitalele din strainatate, sau in cel mai bun caz, pentru spitalele private din tara, sunt conditiile precare din unitatile medicale de stat si salariile foarte mici, in comparatie cu cele ale medicilor „de afara”.

Tarile preferate cu precadere  de medicii romani sunt Germania, Franta si Marea Britanie, unde isi gasesc de lucru cu aceeasi usurinta cu care si-ar gasi in tara, diferenta fiind insa una ca de la cer la pamant, gandindu-ne la conditiile de munca si nivelul de slarizare. Spre exemplu, salariul de pornire net pentru un medic din Bucuresti a fost crescut recent de la 200 de euro la 350 de euro pe luna, prin comparatie, in Marea Britanie si Germania, acestia putand castiga pana la 3.000 de euro daca lucreaza in schimburi de noapte.

 

Dr. Florin Chirculescu

Dr. Florin Chirculescu

In aceste conditii, medicii romani considera neintemeiata temerea britanicilor ca romanii vor da navala dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii si vor trai din ajutoarele lor sociale si sustin chiar ca englezii ar trebui sa ne multumeasca , intrucat sistemul lor national de sanatate este sustinut de medici romani, pregatiti in Romania, pe cheltuiala statului roman. „Noi suntem cei afectati, nu ei! Britanicii se plang ca le vom fura ajutoarele? Sunt speriati ca vom abuza de sistemul lor de sanatate? Este ironic, dat fiind ca acesta functioneaza datorita a mii de medici romani care lucreaza pentru sistemul de sanatate britanic”, afirma medicul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica de la Spitalul Clinic Universitar din Bucuresti.

In ultimii doi ani, 30 la suta dintre medicii rezidenti au parasit Romania, reducand numarul total de medici de la 20.000 in 2011 la 14.000 anul trecut, potrivit datelor oficiale. De la momentul aderarii Romaniei la UE in 2007, aproximativ 14.000 de medici au parasit Romania.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Ingrijorat de exodul medicilor s-a aratat in nenumarate randuri si Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Acesta a declarat ca fenomenul a paralizat sistemul national de sanatate, ajungandu-se la situatia din unele zone ale tarii, unde un medic cardiolog deserveste aproape un milion de oameni. „Suntem a doua cea mai saraca tara din UE, pe baza PIB-ului pe cap de locuitor, iar acest exod al medicilor ne-a costat aproximativ 3 miliarde de euro in ultimii zece ani, aceasta fiind suma de bani investita pentru a instrui medicii care au plecat. Primele state beneficiare ale exodului au fost Franta, Germania si Marea Britanie, in fiecare dintre aceste tari existand aproximativ 4.000 de medici romani”, a declarat Vasile Astarastoae.

Peste 2.700 de medici romani activau, in 2012, in Germania, Romania fiind principalul furnizor de personal medical pentru aceasta tara, urmata de Grecia si Austria, potrivit publicatiei Die Welt.

Potrivit unor date oficiale, in 2012, activau in Germania 2.704 medici proveniti din Romania, 2.258 din Grecia si 2.090 din Austria. Die Welt noteaza ca cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria au o pregatire profesionala foarte buna, printre ei aflandu-se ingineri, matematicieni si medici.

 

absolventi de medicina 2. jpgPe de alta parte, intr-un top al celor mai bine cotate cinci profesii ale viitorului in SUA, medicii epoidemiologi sunt in top.  Acesti profesionisti esentiali in medicina descopera cauze pentru diverse afectiuni si boli, analizeaza tehnici si proceduri de sterilizare si efectueaza in mod continuu cercetari pentru noi tratamente. Lucreaza pentru spitale, companii farmaceutice si laboratoare de cercetare.

Birouri specializate in statistica preconizeaza ca pana in 2020 rata angajarii de epidemiologi va creste cu 35,8 la suta, iar salariul mediu este de 64,220 de dolari pe an. Guvernul SUA angajeaza din ce in ce mai multi astfel de profesionisti pentru a analiza cele mai bune masuri preventive de sanatate si noi legislatii care sa imbunatateasca pastrarea rapoartelor medicale.

PUBLICITATE

Categorii: Analiza, Jobs, Medici

Comentarii (1)

  1. Drăguşin Ioan spune:

    Deosebit de interesant articolul publicat ! FELICITARI

Adaugati un comentariu


 

*