Etichetele alimentelor, schimbate la comanda UE

24 iulie 2012 | 0 comentarii |

Incepand din luna decembrie, producatorii romani si cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt obligati sa schimbe etichetele de pe produsele alimentare, astfel incat acestea sa respecte prevederile listei de mentiuni de sanatate permise de regulamentul adoptat de UE in acest scop.

 

Ministerul Sanatatii trasmite, printr-un comunicat de presa, ca incepand cu a doua parte a lunii decembrie, producatorii romani si cei din celelalte state membre UE sunt obligati sa schimbe etichetele de pe produsele alimentare. Noile etichete trebuie sa fie conforme reglementarilor adoptate prin Regulamentul 432/2012, de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise, inscrise pe produsele alimentare, altele decat cele care se referala reducerea riscului de imbolnavire si la dezvoltarea si sanatatea copiilor.

Regulamentul UE face precizari asupra felului in care etichetele alimentelor trebuie sa contina atat informatii cu privire la continutul in vitamine, minerale sau alti compusi care influenteaza sanatatea, cat si despre felul in care acestea influenteaza metabolismul sau anumite organe. Cu alte cuvinte, UE obliga producatorii ca odata cu reclama produselor sa faca si o educatie a consumatorilor.

Potrivit Ministerului Sanatatii, masura a fost luata la nivelul UE din nevoia de protejare a sanatatii cetatenilor.

 

Vitamine si minerale de top

 

Regulamentul UE face precizari legate si de efectele vitaminelor C, toata gama de B-uri, D, E si K.

In privinta mineralelor, potrivit  regulamentului amintit, s-au luat o serie de noi masuri de informare a cumparatorului. Astfel, pentru calciu vor fi permise opt mentiuni de sanatate, care se referala reducerea riscului de imbolnavire si la mentinerea sanatatii sistemelor osoase, musculare, ale dintilor etc., explica specialistii in sanatate pulbica din Ministerul Sanatatii (MS), citati in comunicatul de presa, precizand ca alte mentiuni, in afara celor acceptate, nu vor fi permise.

Zincul are peste 15 efecte benefice asupra organismului. Toate acestea pot fi mentionate pe etichetele produselor alimentare ce il contin, cele mai importante fiind cele referitoare la mentinerea vederii normale, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, functionarea normala a sistemului imunitar, procesul de diviziune celulara.

Mentiunea potrivit careia fosforul contribuie la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a membranelor celulare si la mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor, poate fi utilizata doar pentru produsele alimentare care constituie cel putin o sursa a acestui element.

 

Carnea, cu bune si cu rele

 

Conform prevederilor aceluiasi Regulament, pe etichetele produselor din carne sau peste se va mentiona ca acestea contribuie la imbunatatirea absorbtiei fierului atunci cand se consuma impreuna cu alte alimente care contin acest element. Mentiunea poate fi utilizata insa doar pentru produsele alimentare care contin cel putin 50 de grame de carne sau peste intr-o singura portie cuantificata. Ea trebuie insotita de o informare a consumatorului cu privire la faptul ca efectul benefic se obtine doar consumand 50 de grame de carne sau peste impreuna cu unul sau mai multe alimente care contin fier non-heminic.

La fibrele din secara, producatorii vor putea mentiona ca acestea contribuie la functionarea normala a intestinului.

O alta reglementare vizeaza guma de mestecat fara zahar , pe  ambalajul careia va putea fi citita mentiunea ca produsul contribuie la mentinerea mineralizarii dintilor, la neutralizarea acizilor din placa dentara si la reducerea uscaciunii gurii.

 

Nucile si apa

 

Regulamentul UE face precizari legate si de efectele nucilor, care contribuie la imbunatatrea elasticitati vaselor de sange. Mentiunea poate fi utilizata doar pentru produsele alimentare care asigura un aport zilnic de 30 de grame de nuci. Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare a consumatorului cu privire la faptul ca efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 30 de grame de nuci.

Pe etichetele produsele alimentare cu cel putin o sursa de seleniu se poate mentiona ca acest element contribuie la mentinerea sanatatii parului si a unghiilor, la functionarea normala a sistemului imunitar si a glandei tiroide, contribuind totodata la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

UE reglementeaza si efectele benefice ale apei, care contribuie la mentinerea functilor fizice si cognitive normale si la reglarea temperaturii corpului. Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare a consumatorului cu privire la faptul ca, pentru a se obtine efectele benefice, ar trebui sa se consume cel putin doi litri de apa pe zi, din toate sursele.

Ministerul Sanatatii va organiza, in perioada urmatoare, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor producatorilor din domeniul alimentar, in vederea discutarii modalitatilor de implementare a regulamentului.


Categorii: Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*