Eugen Neagoe și o nouă poveste de succes la Centrele ARES

22 august 2019 | 0 comentarii |

Fostul antrenor al echipei Dinamo a fost tratat și a plecat acasă sănătos, după tratarea minim-invazivă a aritmiei de care suferea și care, în urmă cu o lună, i-a provocat un stop cardio-respirator după care a scăpat ca printre urechile acului.

 

Centrele ARES au reușit, zilele acestea, să scrie încă o poveste de succes a medicilor intervenționiști și a pacienților pe care îi tratează prin metode minim invazive. Pe 20 august, la Centrele Ares, Eugen Neagoe, fostul antrenor al echipei Dinamo, a beneficiat de o ablație de tahicardie ventriculară, după care a plecat acasă sănătos. Intervenția a avut loc la o lună după ce, chiar în timpul unei partide de fotbal între echipele Dinamo și Craiova, tehnicianul a suferit un stop cardio-respirator.

Din fericire, la fața locului s-a aflat un echipaj de ambulanță care i-a oferit acestuia primul ajutor – resuscitarea, iar ulterior, medicii de la Spitalul Floreasca l-au diagnosticat cu tahicardie ventriculară și i-au montat un defibrilator cardiac.

După o lună de la incident, Eugen Neagoe s-a adresat echipei medicale de la Centrele Ares, pentru tratamentul tahicardiei, prin ablație. Procedura, realizată de medicul grec Dimitrios Lysistsas, specialist electrofiziolog, care l-a tratat și pe gimnastul Marian Drăgulescu, a constat în realizarea unui studiu electrofiziologic. Din echipa medicală au mai făcut parte dr. Sergiu Sipos – medic aritmolog, as. de sală – Laura Paraschiv și as. tehnic – Sorin Bălașa.

Potrivit specialiștilor ARES, procedura implică o „mapare” a actvității electrice a inimii și identificarea locului în care se produce anomalia electrică. Ulterior, acest circuit anormal a fost „ars” prin ablație, intervenție minim-invazivă care s-a realizat endovascular, sub anestezie generală, fără durere sau disconfort pentru pacient. Procedura a durat aproximativ 4 ore.

Suntem foarte mulțumiți de rezultatul acestei intervenții, am reușit să localizăm sursa aritmiei și am ablatat-o. În următoarele săptămâni îl vom urmări și, dacă artitmiile nu mai apar, Eugen Neagoe se poate întoarce la antrenamente”, a declarat dr. Dimitrios Lysitsas.

 

Tahicardia ventriculară este un tip de aritmie întâlnit în special la sportivii de performanță, care au țesutul cardiac îngroșat din cauza exercițiilor fizice intense. Este o tulburare de ritm gravă care poate pune viața în pericol, fiind una dintre cauzele morții subite la atleți. Tahicardia ventriculară apare atunci când activitatea electrică a inimii începe în ventricule iar ritmul acestora este mai rapid decât cel al atriilor. Aceste contracții neregulate perturbă fluxul normal al sângelui între inimă și restul organelor și astfel apar amețeli, sincopă și chiar risc de stop cardiac, explică specialiștii ARES.

Sportivii de performanță pot suferi de această afecțiune, uneori cu deznodământ tragic. Riscul de stop cardio-respirator este de trei până la cinci ori mai mare în cazul atleților de performanță decât în cel al persoanelor care nu fac sport zi de zi. De altfel, chiar în cadrul clubului Dinamo au mai fost înregistrate 2 astfel de evenimente, soldate cu moartea unor jucători.

Cred că a venit momentul să tragem un semnal puternic de alarmă cu privire la riscurile la care sunt expuși sportivii din Romania. Cred că această situație de urgență aparută la domnul Neagoe, în timpul unui meci, după alte cazuri în care sportivii nu au fost la fel de norocoși să primească a doua șansă la tratament, ar trebui sa fie ultima de acest fel. De aceea, de astăzi lansăm un pachet nou pentru investigarea sportivilor din orice ramură și de orice vârstă, indiferent dacă sunt sportivi amatori sau de performanță. Pachetul va conține: consultație, ecografie, test de efort și monitorizare holter, iar sportivii vor beneficia de 50% reducere la acest pachet” a subliniat dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, CEO Centrele Ares, recomandând ca un control cardiologic amănunțit să fie efectuat periodic, pentru a evita astfel de incidente.

Pentru a veni în sprijinul sportivilor amatori sau de performanță, prin Centrele RITMICO,  prima rețea de clinici axate exclusiv pe investigarea și diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare, un proiect al Spitalului Monza și Centrelor de Excelență ARES, a fost lansat un program de screening cu reducere pentru Sportivi, ce va conține: consultație, ecografie, test de efort, monitorizare Holter ECG.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*