Euro a trecut de 4,53 lei. BREXIT-ul ar putea afecta grav piata de capital, dar si cercetarea medicala din Regatul Unit

16 iunie 2016 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Ingrijorarile generate de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) au provocat iesiri ale investitorilor de pe activele considerate mai riscante. Dupa trei zile consecutive de scadere modeata, leul a cunoscut, miercuri, o depreciere spectaculoasa.

Pe piata valutara, analistii apreciaza ca lira sterlina, care anul acesta a alunecat in jos cu 6% fata de un cos cu principalele valute, se va rostogoli in continuare, daca englezii aleg, pe 23 iunie, sa paraseasca UE.

Cursul euro a crescut astfel, miercuri, de la 4,5218 la 4,5325 lei, intr-o sedinta care s-a deschis pe crestere fata de inchiderea de marti, la 4,5240 – 4,5270 lei. Vanzarea de lei a impins euro pana la un maxim de 4,5370, iar tranzactiile de la ora 14:00 se realizau la 4,5330 – 4,5360 lei.

Este posibil ca BNR sa nu intervina in zilele urmatoare, chiar daca presiunea pe leu va continua, avand in vedere perioada scurta de timp. O astfel de masura ar putea aparea in cazul in care euro ar depasi pragul de 4,55 lei.

Cursul dolarului american si-a incetinit insa cresterea, el urcand de la 4,0330 la 4,0379 lei, in timp ce cotatiile din piata valutara fluctuau intre 4,029 si 4,045 lei.

Media monedei elvetiene, care se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,079 si 1,085 franci/euro, dupa ce a scazut marti la 1,0789 franci, minim care nu a mai fost atins din decembrie, a crescut de la 4,1731 la 4,1838 lei, nivel maxim al acestui an.

Monedele din regiune se depreciau la randul lor fata de euro, cea poloneza la 4,407 – 4,436 zloti, iar cea maghiara la 313,5 – 314,4 forinti.

Perechea euro/dolar cobora la 1,1190 – 1,1235 dolari, ca efect al cresterii aversiunii fata de risc. Investitorii asteptau declaratiile oficiale dupa incheierea intalnirii de doua zile a Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale americane. Majoritatea analistilor nu asteptau din partea FOMC o decizie de majorare a dobanzii, a doua dupa cea decembrie trecut, cand aceasta a urcat, dupa opt ani, la 0,25 – 0,50%.

In piata specializata de la Londra, uncia de aur era cotata la 1.281 dolari, dupa o crestere la 1.290 dolari. Cu o saptamana inaintea referendumului in urma caruia britanicii vor decide daca raman sau ies din UE, Banca Angliei a injectat in piata fonduri suplimentare de 2,46 miliarde de lire sterline (3,47 miliarde de dolari), pentru a se asigura stabilitatea pe piete.

Analistii sunt ingrijorati de impactul asupra cursului de schimb, asupra bancilor si sistemului financiar in cazul unui vot in favoarea iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, Marea Britanie fiind a cincea mare economie mondiala si a doua mare putere economica din UE.

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar afecta negativ si serviciul national de sanatate al Regatului (National Health Service, NHS), avertizeaza profesorii de la Imperial College London si de la London School of Economics, in raportul „A briefing for the National Health Service on the European Referendum”. Autorii raportului au ajuns la concluzia ca un eventual BREXIT ar putea reduce fondurile din NHS, ar putea crea o lipsa de personal si ar submina pozitia Marii Britanii de lider mondial in cercetare in domeniul sanatatii. Cercetatorii spun ca iesirea din uniunea Europeana este o amenintare la fel de critica precum au fost toate celelalte in istoria de 68 de ani a serviciului.

Plecarea din UE ar insemna ca Marea Britanie ar pierde dreptul de a participa la sistemul centralizat de autorizare din jurul Agentiei Europene a Medicamentelor, pierzandu-si totodata influenta asupra deciziilor de politici ale institutiei. Astfel, din cele 350 de milioane de lire pe saptamana care ar deveni disponibile pentru NHS, dupa cum au calculat sustinatorii BREXIT-ului, ar mai ramane doar 22 de milioane pe saptamana sau 1,4 miliarde intr-un an. Chiar daca banii acestia vor ajunge la NHS, ar fi insuficienti pentru a acoperi deficitul anual. In plus, parasirea UE ar avea consecinte asupra intregii economii si ar putea duce la scaderea fondurilor aflate la dispozitia NHS.

 

*Analiza zilnica valutara & futures (cuprinde date si informatii valabile pana la ora 14.00), realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*