Euro, la maximul ultimelor doua luni

21 august 2017 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Ultima saptamana nu a fost una pozitiva pentru leu, chiar daca Romania a inregistrat, in lunile aprilie – iunie, una dintre cele mai mari cresteri economice economice din Uniunea Europeana.

INS a anuntat primele estimari pentru al doilea trimestru al acestui an, care arata ca PIB-ul a accelerat, inregistrand un avans de 5,9%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, dar asta nu a dus la o intarire a monedei nationale fata de principalele valute.

Pe langa mentinerea aversiunii fata de risc, provocata de tensiunile geopolitice din Peninsula Coreeana sau atentatele teroriste din mai multe tari europene, piata este neincrezatoare in politicile ultra-populiste ale aliantei PSD-ALDE, care deja a inceput sa se confrunte cu greutati in privinta posibilitatii de a sustine cresterile salariale ale bugetarilor.

Au aparut astfel majorarea accizelor (pretului) la produsele petroliere sau intentia de a impune un nou mod de colectare a TVA, care ar putea pune pe „butuci” numeroase companii mici.

In mod natural, cursul euro a crescut de la 4,5710, la inceputul perioadei analizate, la 4,5883 lei, la sfarsitul ei, fiind atins astfel maximul ultimelor doua luni. Presiunea pe cumpararea de valuta a impins euro pana la un maxim de 4,592 lei, fata de un minim al sedintei de 4,581 lei. Tranzactiile de la inchiderea pietei se realizau in jurul pragului de 4,59 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,8741 la 3,9104 lei, intervalul fiind incheiat la 3,9066, atunci cand cotatiile au fluctuat intre 3,898 si 3,918 lei.

Moneda elvetiana s-a apreciat pe pietele internationale de la 1,148 la 1,126 franci/euro, astfel ca media ei a urcat de la 4,0053 la 4,0606 lei.

Perechea euro/dolar a avut o evolutie agitata, corelata cu ultimele evenimentele geopolitice. Euro a scazut de la 1,1839 la 1,1662 dolari, dupa seria de atacuri teroriste care au zguduit mai multe tari europene, in special cel de la Barcelona.

Odata trecut socul emotional, moneda europeana a recuperat o parte din terenul pierdut, tranzactiile de la finalul saptamanii realizandu-se intre 1,1709 si 1,1774 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,1762 dolari.

Replierea monedei americane a fost cauzata de destramarea echipei cu care Donald Trump a castigat mandatul de la Casa Alba. Ultimul care a parasit corabia prezidentiala a fost Steve Bannon, controversatul consilier strategic. Acestuia i-ar putea urma Gary Cohn, consilierul economic sef de la Casa Alba, care ar adanci izolarea in care se afla presedintele american si capacitatea lui de a administra promisele reforme ale impozitelor sau cheltuielile cu infrastructura.

Evolutia monedei americane si cresterea aversiunii fata de risc au adus pretul unciei de aur peste pragul de 1.300 dolari, pentru prima oara in 2017, investitorii fiind interesati de plasamente cat mai sigure.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 9-16 august) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*