Euro scade spre 4,52 lei

25 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Ocrotit, discret, de Banca Centrala, leul a depasit o noua saptamana marcata de turbulente, precum incetinirea economiei chineze, prabusirea preturilor la materiile prime sau caderea in picaj a rublei ruse.

Raportul euro/leu a inceput perioada cu o medie de 4,5360 lei si cu cotatii care au testat constant pragul de 4,54 lei. Culoarul de tranzactionare din urmatoarele sedinte nu a depasit un ban, directia fiind una de apreciere a leului.

La finalul intervalului analizat, BNR a anuntat o medie de 4,5274 lei, minim al ultimelor doua saptamani, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,5240 – 4,5290 lei.

In urmatoarea perioada, raportul euro/leu se va mentine in culoarul 4,52 – 4,54 lei, care s-a conturat de la finalul anului trecut. Reamintim ca in data de 29 decembrie a fost atins maximul ultimilor doi ani, de 4,5381 lei.

Cursul dolarului american a inregistrat cea mai mare volatilitate. Influentat de evolutia acestuia fata de euro, el a fluctuat intre 4,1464 si 4,1770 lei, maximul fiind inregistrat la finalul perioadei, cand cotatiile au crescut de la 4,162 la 4,20 lei.

Media monedei elvetiene, care s-a depreciat pe pietele internationale de la 1,091 la 1,099 franci/euro, a scazut de la 4,1432 la 4,1326 lei, minim al ultimelor sapte saptamani, cursul de la finalul perioadei fiind stabilit la 4,1337 lei.

Perechea euro/dolar a scazut de la un maxim de 1,0976 dolari la 1,0790 dolari, la finalul perioadei, atunci cand pietele americane au inchis la 1,0797 dolari.

Scaderea euro a fost provocata de declaratiile presedintelui BCE, Mario Draghi, facute la forumul economic de la Davos, referitoare la necesitatea implementarii in zona euro a unor noi masuri de relaxare monetara.

Declaratiile au venit dupa ce BCE a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la 0,05%, dobanda acordata pentru depozitele bancilor la -0,3%, iar pe cea pentru facilitatea marginala de creditare la 0,3%.

Investitorii asteapta acum intalnirile din martie ale conducerilor BCE si Rezervei Federale americane, care vor avea un impact major asupra evolutiei monedelor emergente, implicit a leului.

Presedintele BCE a afirmat ca in prima luna de primavara vor fi asumate noi masuri de relaxare monetara pentru a combate dezinflatia si a sustine economiile statelor din zona euro. Reamintim, ca din martie trecut se deruleaza un program prin care BCE cumpara lunar obligatiuni suverane sau ale companiilor din zona euro, in valoare de 60 miliarde euro.

La randul sau, Comitetul monetar al Fed ar urma sa majoreze, la intalnirea sa din martie, dobanzile, bazandu-se pe parcursul pozitiv al economiei SUA. Reamintim ca Fed a majorat dobanda luna trecuta, prima data dupa aproape zece ani.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 18 – 22 ianuarie), realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*