Euro se intoarce la 4,38 lei

16 aprilie 2013 | 0 comentarii |

In ultimul trimestru al anului trecut, intrarile de valuta pe piata locala au crescut simtitor, investitorii straini aratandu-se tot mai interesati de obligatiunile de stat emise de Romania, dupa ce au aparut informatii ca banca JP Morgan la va include intr-un indice global al pietelor emergente. Tendinta este reflectata si de modificarea pozitiva a contului curent al balantei de plati care a inregistrat, conform BNR, in primele doua luni, un excedent de 327 milioane euro, fata de un deficit de 657 milioane in aceeasi perioada din 2012.

Aceste intrari de valuta si stabilizarea scenei politice dupa alegerile parlamentare de anul trecut au asigurat leului un parcurs mai linistit in acest an, tendinta fiind una de apreciere fata de euro, dupa ce in vara trecuta se vorbea foarte des despre o depreciere la 5 lei/euro.

Ieri, cursul euro a scazut de la 4,3960 la 4,3806 lei, una din cele mai mici medii atinse de la inceputul anului. Piata s-a deschis la 4,38 – 4,3830 lei valori apropiate de cele inregistrate vineri seara pe pietele internationale. Pe parcursul sedintei, tranzactiile s-au realizat in jurul pragului de 4,38 lei, cererea de valuta fiind mai mica decat oferta, care s-a majorat dupa ce analize ale bancilor franceze BNP Paribas, respectiv Societe Generale recomandau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti.

Cursul dolarului a scazut de la 3,3673 la 3,3538 lei, iar cel al francului elvetian, de la 3,6102 la 3,6053 lei.

Monedele din regiune erau stabile in fata euro, cea poloneza fluctuand intre 4,102 si 4,12 zloti, iar cea maghiara intre 294,5 si 296,2 forinti.

Incetinirea cresterii economice a Chinei, al carei PIB s-a majorat in primul trimestru din acest an cu „doar” 7,7% fata de 7,9% in cel precedent, a produs o usoara crestere a aversiunii fata de risc, astfel ca perechea euro/dolar scadea ieri, spre 1,3050 dolari

Trebuie remarcata si prabusirea pretului unciei de aur, care a pierdut in doar cateva zile circa 12%. Ieri, aceasta scadea pe piata londoneza la 1.398,85 dolari, nivel care nu a mai fost atins de peste un an. La aceasta evolutie au contribuit estimarile facute de analistii de la Goldman Sachs sau Societe Generale, care preconizau scaderea preturilor datorita imbunatatirii conditiilor economice si a faptului ca a fost evitata inflatia generalizata la nivel mondial, in ciuda tiparirii constante de bani noi.

*Analiza zilnica valutara&futures (cuprinde date si informatii valabile pana la ora 14:00) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*