Evaziune fiscala cu tichete-cadou de la un puternic „jucator farma” apropiat ministrului Nicolaescu

14 martie 2013 | 0 comentarii |

Comisarii buzoieni ai Garzii Financiare au stabilit un prejudiciu de 55.000 de lei la 10 farmacii din judet. Urmeaza controale la alte 10 farmacii din municipiile Buzau si Rm. Sarat.

 

Cristi Voicu, comisar-sef GF Buzau

Tichetele-cadou oferite de-a lungul ultimilor sase ani unor farmacii din Buzau de catre un distribuitor de medicamente bine plasat pe piata farma romanesca s-au transformat in evaziune fiscala, iar farmacistii, in evazionisti. Comisarii buzoieni ai Garzii Financiare au finalizat verificarea a zece farmacii descoperite la inceputul acestui an, de politistii de la Fraude, cu nereguli care indicau existenta unei evaziuni fiscale. In urma controalelor pe care le-au efectuat impreuna cu ofiteri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisarii au stabilit ca intr-adevar, zece unitati farmaceutice din Buzau, Nehoiu si Patarlagele au primit ani la rand tichete cadou de la un furnizor de medicamente cu care se aflau in relatie contractuala, dar nu au catadicsit sa le evi­dentieze in contabilitate si sa plateasca, taxele si impozitele aferente sumelor respective, datorate Fiscului.

Comisarul sef al Garzii Financiare Buzau, Cristi Voicu, spune ca in urma verificarilor s-a stabilit ca „farmaciile respective au primit in perioada 2007-2012, aproape 20.000 de tichete-cadou, in valoare de 10 sau 20 de lei fiecare, in total insumand 340.000 de lei. Prin neevidentierea tichetelor-cadou in contabilitate, cele 10 unitati farmaceutice au adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 55.000 lei”.  

Voicu mai spune ca „prejudiciul creat a fost recuperat chiar in timpul verificarilor”, dar fenomenul este prezent si la nivelul altor unitati farmaceutice, moriv pentru care in perioada urmatoare se va extinde controlul la alte 10 unitati farmaceutice din municipiile Buzau si Rm. Sarat.

 

Eugen Nucolaescu, ministrul Sanatatii

Ramane de vazut daca si firma care a oferit tichetele-cadou va fi gasita cu vreo neregula, avand in vedere ca Politia a anuntat, in februarie, ca a extins cercetarile si la nivelul acesteia.

Atat Politia cat si Garda Financiara au refuzat sa faca public numele acesteia, dar farmacistii „cazuti in plasa” s-au scapat… Pentru ca repetatele noastre tentative de a discuta cu reprezentantul pe Buzau au esuat, la telefon raspunzand doar robotul, pastram deocamdata si noi anonimatul.

Va spunem insa ca este vorba despre un puternic „jucator farma” pe piata romaneasca, cu actionariat multinational, care are peste 300 de angajati si dispune de doua depozite centrale in Bucuresti si alte patru depozite regionale in teritoriu. Obiectul principal de activitate este „importul si distributia de produse farmaceutice, medicale si cosmetice”.

Cel mai important de semnalat… numele acestui importator si distribuitor de medicamente a aparut de multe ori in presa de scandal, fiind considerat unul  dintre cei fata de care actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu este deloc strain. Iar numeroasele contracte derulate cu Ministerul Sanatatii par sa sustina aceasta afirmatie. Iar daca acum se vor centraliza licitatiile…

 

 

Farmacist Razvan Prisada

Presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, farm. Razvan Prisada, s-a declarat dezamagit ca „exista astfel de cazuri, care fac de rusine intreaga breasla. Din punct de vedere profesional, insa, nu avem nicio posibilitate sa intervenim in astfel de situatii. Personal, le-am atras atentia colegilor, inca din ianuarie, cand am aflat de primele controale ale Politiei. Din pacate, neagreandu-se principiul <farmacie-farmacist>, pe care eu si multi dintre colegi l-am sustinut de cate ori s-a putut (fara succes, insa), in multe cazuri, farmacistul nu are nimic de-a face cu administratorul real al societatii farmaceutice si nicio putere de decizie asupra modului in care este condusa unitatea din punct de vedere financiar-fiscal. Nu vreau sa iau apararea nimanui, este posibil sa existe intre aceste cazuri si farmacisti vinovati, iar in aceste situatii nu pot decat sa spun ca merita sa plateasca pentru ceea ce au facut si ca resping categoric astfel de practici. Trebuie avut insa in vedere ca nu se poate arunca anatema asupra intregii bresle”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, delimitandu-se de astfel de oameni si fapte.

 

Remintim ca la jumatatea lunii ianuarie 2013, politistii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Buzau descopereau ca 10 unitati din Buzau, Patarlagele si Nehoiu, facand parte din acelasi lant farmaceutic, au „tepuit” Fiscul neplatind taxe si impozite pentru tichetele-cadou primite de la furnizorii de medicamente, in perioada 2007-2012, iar 5 dintre ele foloseau software fara licenta.

La inceputul lunii februarie, politistii buzoieni de la Fraude descopereau ca administratorul unei farmacii din Rm. Sarat a inregistrat in contabilitate 25 de facturi „masluite” ca sa-si ajusteze impozitul pe profit, tepuind Fiscul cu 100.000 de lei, dar si administratorii altor opt farmacii ramnicene s-au sustras de la plata taxelor si impozitelor catre Fisc sau foloseau calculatoare fara software licentiat.

La unul dintre agentii economici verificati, politistii au constatat ca in perioada august 2010 – ianuarie 2012, administratorul a inregistrat in evidenta contabila 25 de facturi fiscale in valoare totala de 115.720 de lei, reprezentand cheltuieli nereale, sustragandu-se astfel de a plata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata.”, preciza comisar-sef Florina Crucianu, purtator de cuvant al IPJ Buzau.

In toate cazurile, politistii au intocmit dosar penal si au extins cercetarile la nivelul furnizorilor de medicamente. S-a descoperit ca era vorba despre un singur furnizor, iar un exemplar al raportului de control a fost inaintat Garzii Financiare Buzau, in vederea stabilirii intregului prejudiciu.

                     

La Mehedinti, scandal cu medicamente expirate. O cantitate impresionanta de medicamente expirate a fost descoperita in mai multe farmacii din Drobeta Turnu-Severin.

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au constatat ca in 14 dintre cele 20 de farmacii controlate, erau expuse la vanzare medicamente cu termenul de valabilitate depasit din luna februarie sau nu erau depozitate si pastrate in conditiile inscriptionate pe ambalaje sau flacoane. Pericolul era cu atat mai mare cu cat majoritatea erau vitamine si suplimente alimentare pentru copii, dupa cum a confirmat comisarul-sef al OPC Mehedinti, Felix Manta.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Mehedinti, Angela Stoian a luat pozitie si a declarat unui post de televiziune local ca „s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca pe primul loc a fost pus profitul. Din pacate colega noastra, care se stie, este foarte cautata de pacienti, a raspuns cadrelor de la OPC ca pentru ea este mai important profitul”.

Pentru abaterile constatate, administratorii unitatilor farmaceutice  depistate cu nereguli au fost amendati cu 44.000 lei, iar intreaga cantitate de medicamente necorespunzatoare a fost confiscata si distrusa.

Practicile „neortodoxe” nu sunt, insa, o noutate printre farmacistii mehedinteni. In luna noiembrie 2012, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Mehedinti, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane din mai multe judete, suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani, in care „capul rautatilor” era  patroana unui lant de farmacii mehedintene, prejudiciul ridicandu-se la 7,5 milioane de euro.

 

Si Curtea de Conturi a semnalat nereguli in farmacii. Potrivit ultimului raport al institutiei de control, mai multe Case de Asigurari de Sanatate au decontat in 2011, medicamente unor pacienti internati sau decedati, in valoare de 769.000 de lei, in timp ce adevaratii bolnavi sufera din cauza lipsei de medicamente si de fonduri, iar spitalele si farmaciile se plang ca intra in faliment. In acest caz sunt implicati atat medici cat si farmacisti.

Astfel, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CAS OPSNAJ), Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (CAS MTCT) si casele judetene Braila, Giurgiu, Harghita, Maramures, Neamt, Olt, Salaj si Tulcea au validat prescriptii medicale emise in 2011 pentru medicamente cu regim de compensare de 100%, fara existenta scrisorilor medicale, unor pacienti care figureaza internati in spitalizare continua, spitalizare de zi si ambulatoriu, dar si pe numele unor persoane decedate, in valoare de 769.000 lei”, se mentioneaza in raportul de control.

Curtea a mai depistat si ca au fost inregistrate neregului prin acceptarea la plata a unor prescriptii medicale care nu prezentau confirmarea primirii medicamentelor de catre asigurati, in valoare de 201.000 de lei.


Adaugati un comentariu


 

*