EXCLUSIV: IPS Ciprian Campineanul pune Biserica in slujba sanatatii buzoienilor

16 aprilie 2013 | 4 comentarii |

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei vrea ca Manastirea Ratesti sa fie nu numai lacas de rugaciune si incarcare spirituala, ci si un loc in care batranetea sa nu mai fie o povara, iar durerea sa-si afle alinare.

 

La Ratesti se vor ingiji batranii

In incinta Manastirii Ratesti, monument istoric aflat in patrimoniul national, va incepe in toamna constructia unui camin pentru batrani. Aici isi vor gasi alinare sociala, medicala si spirituala, varstnicii care au nevoie de ajutor.

Caminul se va afla sub patronajul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, precieaza IPS Ciprian Campineanul, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei.

 „Noi, Biserica, atunci cand facem milostenie, trebuie sa cantarim foarte bine! Chiar Santul Apostol Pavel spune: Caritatea poate fi la un moment dat o capcana. Eu sunt foarte exigent. Omului insa este bine s-ai dai dupa nevoi”, zambeste larg si vorbeste ferm IPS Ciprian, in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana .

 

IPS Ciprian Campineanul

In Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei au loc, insa, de ani de zile multe fapte de caritate, stiute mai ales de preotii care le coordoneaza si de oamenii care ii ajuta.

Am aflat, spre exemplu, de o gradinita de 100 de copii si de o cantina care ofera mancare la 400 de persoane, in Focsani. Acolo este un preot care face acest lucru. Apoi, parintele Necula, care are un asezamant pentru copii si batrani. Sectorul social-filantropic nu a fost bine organizat si prezentat. Vreau sa organizez acest sector si apoi cream un site al Arhiepiscopiei si toate activitatile sale, ca un tot unitar”, precizeaza IPS Ciprian Campineanul, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei.

 

Manastirea Ratesti, lacas de alinare

Detaliind subiectul noului camin de batrani de la Manastirea Ratesti, IPS Ciprian Campineanul spune ca in toamna, doreste implicarea mai multor institutii din zona Buzaului care sa sustina un proiect amplu, cu o durata de doi ani – doi ani si jumatate.

Domnul presedinte de Consiliu Judetean a asigurat cei 2 la suta din cost, care vor fi suportati de aceasta institutie. Vreau sa-l rog si pentru anul viitor sa cuprinda in buget Manastirea Ratesti, pentru ca vor aparea cu siguranta probleme, vor aparea lucrari neeligibile in proiect si cineva trebuie sa suporte costurile”, detaliaza IPS Ciprian.

La Manastirea Ratesti vor incepe si lucrari de restuarare a insasi manastirii, a clopotnitei si a celor 10 case de patrimoniu.

 

Manastirea Ratesti, atestata in 1634

Manastirea Ratesti este atestata documentar din anul 1634, iar in 1752 este parasita, vreme de opt ani. In 1760 este reinfiintat schitul si primeste o obste de maici. Cutremurele din 1940, 1977 si 1986 si-au lasat amprente considerabile pe zidirea valoroasa de la Ratesti.

Interiorul a fost imbracat in fresca intre anii 1843-1844, de catre renumitul pictor Nicolae Teodorescu, conducatorul Scolii de Zugravi de la Episcopia Buzaului, ajutat de nepotul sau, Gheorghe Tattarescu, elev al Scolii. De la acesta din urma, din perioada cat a lucrat la Manastirea Ratesti, se mai pastreaza si azi, in Muzeul Episcopiei Buzaului, o icoana cu doua fete „Sfanta Treime” si „Iubirea lui Hristos”, precum si o alta, tot cu doua fete, ce reprezinta pe o fata pe „Sfintii 40 de Mucenici”, iar pe cealalta, pe „Sfintii Dimitrie si Gheorghe”. Din pictura lui Nicolae Teodorescu se mai pastreaza astazi doar catapeteasma.

 

Intronizare IPS Ciprian Campineanul

Astazi, fiind aniversarea zilei de nastere a IPS Ciprian Campineanul,

Sanatatea Buzoiana ii ureaza

          LA MULTI ANI,

SANATATE si MINTE LUMINATA,

SA NE PASTOREASCA CU INTELEPCIUNE!

Inaltpreasfintitul Ciprian este nascut la 16 aprilie 1965, la Suhulet, judetul Iasi, dar in certificatul de nastere a fost inregistrat la 19 aprilie, asa ca pentru cei apropiati, ziua sa de nastere este astzi, in timp ce ceilalti ii adreseaza urari cu trei zile mai tarziu.

Spune insa ca pentru sufletul sau, „adevarata zi de nastere” este ziua intronizarii ca Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, adica 10 martie, zi pe care o va sarbatori in fiecare an.


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Comentarii (4)

  1. Marian Gaina spune:

    LA Multi si Binecuvantati Ani!

  2. M. C. Buzdugan spune:

    Si eu astept cu interes transparenta si impozitarea veniturilor si proprietatilor cultelor… Pana atunci, e bun si acest varfulet de iceberg, deoarece, sa fie clar, nimic mai mult nu este!

  3. Magda Grigore spune:

    La Multi Ani, IPS Ciprian! Este o idee inteleapta aceea de a deschide la Ratesti un camin pentru batranii bolnavi si care nu mai au rude sa-i ingrijeasca. Maicutele de la Ratesti sunt niste sfinte si cred ca vor face mult bine celor care vor ajunge acolo. Felicitari pentru buna initiativa!

  4. Ion Cornea spune:

    LA MULTI ANI! Sa fie sanatos si sa infaptuiasca ce si-a propus.

Adaugati un comentariu


 

*