Exercitiile fizice de rezistenta, remediu pentru anxietate

30 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Exercitiile de rezistenta au fost asociate cu o reducere a simptomelor anxioase, indiferent daca persoanele in cauza aveau sau nu tulburari de sanatate mintala.

 

Persoanele care obisnuiesc sa desfasoare exercitii de rezistenta, precum ridicarea greutatilor, ar putea avea un nivel mai mic de anxietate in comparatie cu cele care nu practica un astfel de antrenament, conform unei cercetari efectuate in Irlanda. Oamenii de stiinta au analizat informatii din cadrul a 16 studii publicate anterior, la care au participat in total 922 de persoane care au fost supuse, in mod aleatoriu, fie unui program de exercitii de rezistenta, fie unui stil de viata sedentar.

Potrivit rezultatelor studiului, exercitiile de rezistenta au fost asociate cu o reducere a simptomelor anxioase, indiferent daca participantii aveau sau nu tulburari de sanatate mintala, desi efectul a fost mai pronuntat la indivizii sanatosi, care nu au declarat probleme de natura fizica sau psihologica. Antrenamentul cu exercitii de rezistenta reduce in mod semnificativ nivelul de anxietate, atat in cazul pacientilor sanatosi cat si in al celor cu boli mintale, iar gradul la care se manifesta aceasta reducere este comparabil cu cel al tratamentelor de prima linie, precum medicatia sau psihoterapia.

 

Aceste exercitii reprezinta o alternativa ce presupune costuri reduse si risc minim, ce poate fi un instrument eficient pentru reducerea anxietatii, atat pentru cei sanatosi, cat si pentru cei bolnavi, sustin cercetatorii.

Efectele acestui tip de exercitii asupra creierului nu sunt inca deplin intelese, insa cercetarea a asociat miscarile de rezistenta cu un nivel mai mic de reducere a substantei albe din creier. Aceasta este compusa din fibre nervoase care conecteaza neuronii din diferite parti ale organului gandirii, iar odata cu inaintarea in varsta, pot surveni schimbari la nivelul sau, putandu-se ajunge la probleme de natura cognitiva si comportamentala.

Este posibil ca exercitiile de rezistenta sa ajute la reducerea anxietatii prin distragerea atentiei practicantilor de la propriile ganduri si prin oferirea unui alt subiect asupra caruia sa se concentreze.

Persoanele care au efectuat activitati sportive in cadrul acestui studiu au practicat exercitii de rezistenta timp de doua pana la cinci zile pe saptamana, in medie unsprezece saptamani.

 


Adaugati un comentariu


 

*