Exercitiile pentru musculatura ne pot prelungi viata

S-a stabilit ca sunt de ajuns doar doua astfel de antrenamente pe saptamana pentru ca organismul sa isi dezvolte rezistenta in fata a numeroase boli.

 

salaUn studiu dat recent publicitatii de cercetatorii americani arata ca exersarea musculaturii, de doua ori pe saptamana, poate contribui la reducerea semnificativa a incidentei multor boli si la prelungirea duratei de viata. Exercitiile sunt benefice atat pentru persoanele tinere, dar mai ales pentru cele varstnice. Pierderea ma­sei, fortei si functiei musculare asocia­ta imbatranirii. Din diferite motive, varstnicii tind sa manance mai putin, au un aport mai mic de calorii si proteine si astfel este impiedicata regenerarea masei musulare. Fenomenul de­ma­rea­za dupa varsta de 40 de ani, dar se accelereaza dupa 70 de ani si are im­plicatii extraordinare asupra ca­litatii si independentei vietii, asupra ris­cului caderilor (care la aceasta var­sta pot avea efecte devastatoare), dar si asupra starii generale de sanatate, muschii participand la procese complexe ca termoreglarea, mentinerea sanatatii osului, a metabolismului bazal si glucidic (si, implicit, in aparitia diabetului), raspunsul imun.

Studiul realizat de cercetatorii americani s-a bazat pe datele culese intre anii 1997-2001 de la 30.000 de adulti cu varsta de cel putin 65 de ani, din fiecare stat component al Statelor Unite.

Studii anterioare demonstrasera deja beneficiile activitatii fizice, in general, si pentru persoanele in varsta in special, dar pana acum nu fusesera colectate date in legatura cu beneficiile exercitiilor bazate in mod special pe exersarea si dezvoltarea musculaturii.

Oamenii de stiinta au urmarit acest grup de studiu timp de 15 ani si au analizat certificate de deces pentru a determina cauza mortii.

 

sala2Potrivit observatiilor din studiul prezentat, persoanele care au practicat exercitii pentru dezvoltarea musculaturii de doua ori pe saptamana au fost cu 41% putin expuse la atacuri cardiace fatale, cu 19% mai putin la cancere letale  si cu 46% mai putin la boli mortale in sens mai larg, in comparatie cu persoanele care nu practica acest sport.

Cercetatorii spun ca ar trebui gasite modalitati de a-i inspira pe oamenii in varsta sa faca mai frecvent astfel de exercitii. Pierderea masei musculare (sarcopenia) a intrat mai insistent in preocuparile medicale in ultimele doua decenii. Afecteaza 10% dintre persoanele peste 60 de ani (procentul crescand semnificativ odata cu varsta). In mod normal, masa musculara reprezinta 40% din cea a corpului si 75% din masa celulara. La 80 de ani, o persoana are cu 30% mai putina masa musculara decat la 20 de ani. In paralel se reduce si forta musculara: la 60 de ani aceasta scade cu 30% fata de cea de la 30 de ani, iar la femei chiar cu 50%. Probleme serioase apar insa atunci cand masa musculara reprezinta mai putin de 30% din cea a corpului.

 

batrani-fitnesSe pare ca si Europa, unde natalitatea scade de la an la an iar populatia este imbatranita, este in mare pericol din acest punct de vedere. Previziunile indica faptul ca sarcopenia, afectiune ce consta in reducerea masei si rezistentei muschilor, va afecta un numar tot mai mare de europeni din cauza imbatranirii populatiei. Se estimeaza astfel ca  63% din populatia continentului va suferi, pana in 2045, de aceasta boala, care afecteaza in prezent aproximativ unul din cinci europeni in varsta de peste 55 de ani.

In instalarea sarcopeniei sunt incriminate inactivitatea (se apreciaza ca sedentarii pierd 3%-5% din masa musculara pe decada), cresterea nivelului radicalilor liberi, alterarea sintezei proteice, probleme hormonale. Exercitiile fizice de rezistenta cresc sinteza fibrelor musculare, efectele observandu-se doar dupa 2 saptamani de antrenament. Studiile arata ca batranii ar trebui sa practice mai sistematic aceste exercitii decat cei tineri. Exercitiile de rezistenta sunt cele care fac muschiul sa se contracte impotriva unei rezistente externe. Exemplul clasic este ridicarea greutatilor. Totusi, acestea nu sunt singurele forme de exercitiu si mai ales nu trebuie mers neaparat la sala de sport in acest scop. Flotarile, abdomenele, fandarile (aplecarile ininte de la genunchi), urcatul scarilor sau exercitiile de urcare si coborare pe o treapta, lucrul cu extensoarele sunt la fel de eficiente. Exercitiile trebuie alese in functie de starea generala de sanatate, cautand sa antreneze toate grupurile de muschi (brate, spate, torace, membre inferioare) si nu trebuie facute pana la extenuare sau pe o durata mare de timp, ci cu moderatie si introduse treptat. De asemenea, ele trebuie practicate la 2-3 zile, tocmai pentru a acorda timp de refacere muschilor. Exercitiile raman insa fara efect daca nu exista un aport proteic consistent.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*