Extinderea UPU, noua Maternitate si Ambulatoriul Spitalului Judetean – prioritati in Sanatate pentru Consiliul Judetean Buzau

8 martie 2013 | 1 comentariu |

Presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca banii judetului vor merge numai catre investitiile importante, fara vreo preferinta politica, iar atragerea  de fonduri europene este esentiala in dezvoltarea unor proiecte de insemnatate pentru comunitate.

 

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Buzau s-au aprobat astazi, trei proiecte de hotarare privind impartirea banilor din defalcarea Taxei pe Valoarea Adaugata, pentru finantarea unor investitii care se deruleaza anul acesta in judet, pentru achitarea unor arierate, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru proiecte de infrastructura realizate cu fonduri europene care necesita cofinantare.

O pozitie importanta intre prioritatile presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cristi Bigiu, ocupa investitiile in sanatate, respectiv, din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau care se afla in subordinea administrativa a CJ.

Impartirea sumelor s-a facut strict pe proiecte si pentru rezolvarea unor probleme stringente, ncidecum pe criterii politice, asa cum se si poate vedea. Sunt foarte multe lucruri de facut in Buzau si nu le putem face pe toate in acest an, din cauza bugetului limitat de care dispunem. Foarte importanta este insa  prioritizarea problemelor existente. I-am indemnat si pe primari, cu care am avut ieri o noua consultare, sa caute surse alternative de finantare, sa faca proiecte prin care sa acceseze fonduri europene, pentru ca in functie de acestea, o comunitate poate atrage sau respinge investitorii si, respectiv, va trai mai bine sau mai rau”, a declarat Cristi Bigiu, presedintele CJ, mentionand ca si in domeniul sanitar vor fi, anul acesta, investitii importante.

 

Triajul bolnavilor la UPU se face intr-o ghereta de 3mp.

Printre investitiile avute in vedere de Consiliul Judetean si care reprezinta, de fapt, probleme stringente pe care Spitalul Judetean de Urgenta le evidentiaza de cativa ani incoace, se numara unul dintre proiectele „cele mai dragi” actualei echipe manageriale si asupra careia dr. Marius Anastasiu a atras atentia  cu mult inainte de a conduce unitatea medicala. Chiar si numeroasele delegatii straine care s-au aflat intr-un moment sau altul la Buzau au remarcat necesitatea acestei investitii. Este vorba despre extinderea si reabilitarea Unitatii de Primire Urgente (UPU), care s-ar putea realiza prin atragerea de fonduri europene. Pentru realizarea proiectului, presedintele Bigiu a spus ca „echipa tehnica a CJ sta la dispozitia conducerii spitalului, asa cum sta si la cea a primarilor care vor sa realizeze investitii eligibile cu bani europeni”.

Potrivit viziunii dr. Anastasiu, care considera ca prin acest proiect „ar ramane ceva in urma noastra si ar atrage, probabil, medicii tineri sa lucreze in SJU Buzau”, UPU s-ar putea extinde spre strada si spre SML, cu circuite care sa permita accesul direct catre sectiile esentiale (ATI, Chirurgie, Radiologie) si chiar ar putea avea pe acoperis un heliport care ar permite transferul bolnavilor catre spitalele de categorii superioare (la nevoie) fara dificultati pentru pacient si intr-un timp mult mai scurt, uneori esential pentru viata bolnavului.Alte probleme stringente cu care se confrunta cea mai mare unitate medicala cu paturi din judet sunt Blocul Operator si Sectia Radiologie, care au nevoie de reabilitare, dar mai ales de dotare cu aparatura medicala de imagistica, performanta.

 

Noua Maternitate are nevoie de dotari

Noua Maternitate se afla, de asemenea, intre prioritati, iar presedintele Cristi Bigiu da inca o data asigurari ca anul aceasta va deveni functionala.

Deocamdata, din bugetul aflat la dispozitia Consiliului Judetean, s-a repartizat pentru Sanatate suma de 5,1 milioane de lei. Pentru a se finaliza reabilitarea si modernizarea Ambulatoriului de specialitate al SJU, care se afla in faza de finalizare prin accesarea de fonduri europene, precum si anvelorparea unitatii medicale, din bugetul CJ pe anul 2013 s-a alocat 1,45 milioane de lei.

 „In etapele premergatoare constructiei intra si drumul dintre Ramnicu-Sarat si Buda, se vor incepe lucrarile la Podul de la Vadu Pasii, vom avea investitii importante in domeniul sanitar si in special in reabilitarea si extinderea Sectiei UPU care este subdimensionata, vor fi investitii in imbunatatirea infrastructurii scolare si vom deschide si noua maternitate”, a mentionat Cristi Bigiu.

 In bugetul CJ pe 2013 sunt prinse, de asemenea, pentru cofinantare,  modernizarea Muzeului Judetean (17,5 milioane lei), proiectul LIFE-revalorificarea deseurilor provenite din demolari (4 milioane lei) si Masterplanul pe salubrizare (2,2 milioane lei).

Bugetul total  de care dispune CJ in pe 2013 este de 209,99 milioane lei, din care cel mai mult ajunge la „Asistenta sociala” – 90,11 milioane de lei; urmata de „Transporturi” – 30,78 milioane de lei; de „Cultura, recreere, religie” – 29,76 milioane de lei; „Invatamant” – 23,51 milioane de lei; „Protectia mediului” – 7,35 milioane de lei si „Sanatate” – 5,1 milioane de lei.


Categorii: Actual, Autoritati

Comentarii (1)

  1. cetateanul turmentat spune:

    Deci asta este politica usl: din 210 milioane buget, 120 milioane sunt pt pomana electorala (asistenta sociala, religie, cultura, recreere!!!!!) si pt sanatate doar 5 milioane. Aferim! Si protectia mediului are alocat mai mult ca sanatatea. Da’ cu banii astia, disteptii (e o specie aparte, disteptul de buzau) vor sa doteze si maternitatea, sa faca si upu supraetajat si cu elicopter care, vezi doamne, o sa atraga puhoi de medici, sa scoata judeteanul din rahat si cate si mai cate. Oare suntem atat de nauci sa credem?

Adaugati un comentariu


 

*