Facultatea de Medicina Dentara din Iasi a primit Certificare Europeana de Excelenta

Institutia de invatamant a facut obiectul unei evaluari din partea Confederatiei Decanilor de Origine Total sau Partial Franceza.

 

medicina dentara iasiUltimele zile au fost extrem de agitate pentru cadrele didactice si studentii Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Iasi, institutia de invatamant fiind gazda a doua importante manifestari stiintifice, in aceeasi perioada facand si obiectul unei evaluari din partea Confederatiei Decanilor de Origine Total sau Partial Franceza (CIDCDF). Eforturile depuse pentru ca totul sa mearga bine au fost incununate de succes la inceputul acestei saptamani, cand facultatea a primit Certificare Europeana de Excelenta, care atesta calitatea standardelor educationale de cercetare si asistenta medicala. Distinctia este una foarte importanta, plasand Facultatea de Medicina Dentara de la Iasi pe acelasi palier de calitate cu facultati similare din cadrul unor universitati renumite din Europa, institutia intrand in randul acestor universitati de top. Membrii delegatiei care a facut evaluarea au declarat la final ca au fost impresionati in mod special de dotarea de exceptie de care dispune facultatea si de progresul enorm facut de institutia de invatamant, de la evaluarea anterioara.

 

facultatea de stomatologieCuvintele de apreciere au venit din partea profesorului universitar doctor Charles Pilipili, presedintele CIDCDF, care a decalrat ca nivelul facultatii este unul excelent, institutia fiind una dintre putinele care au atins un standard foarte inalt de calitate. Acesta a mai mentionat ca Facultatea de Medicina Dentara de la Iasi va deveni un model pentru celelalte facultati similare din tarile membre ale CIDCDF, in vederea uniformizarii standardului de excelenta la care a fost cotata institutia ieseana. „Rezultatele evaluarii sunt extrem de pozitive in ceea ce priveste reformarea si efortul pe care facultatea l-a facut de la evaluarea anterioara, pentru a imbunatati invatamantul, predarea, incadrarea studentilor, materialele. Baza materiala s-a modernizat, fapt care ii permite studentului sa se familiarizeze cu toate operatiunile care se realizeaza in clinica. Am remarcat faptul ca studentii si profesorii sunt extrem de motivati, se implica in procesul de formare si asta ne-a facut mare placere. Nivelul facultatii este unul foarte bun. As putea spune unul excelent. Este una din facultatile care au atins un nivel foarte inal”, a declarat la finalul evaluarii, profesorul Charles Pilipili.

 

Prof. univ.dr. Norina Forna

Prof. univ.dr. Norina Forna

Cu aceeasi ocazie, decanul facultatii, prof. dr. Norina Forna, a fost cooptata in board-ul de conducere al CIDCDF, in calitate de vicepresedinte, devenind astfel primul roman care beneficiaza de aceasta calitate in cadrul confederatiei.

Despre evaluarea facultatii, aceasta a mentionat ca a fost una foarte dificila, prin prisma faptului ca s-a desfasurat intr-un interval scurt de timp si s-a suprapus cu alte doua manifestari stiintifice importante gazduite de institutie, editia a 18-a editie a Zilelor Facultatii de Medicina Dentara desfasurata sub semnul Zilelor Francofone ale Medicinei Dentare si Al 3-lea Congres International al Asociatiei Dentare Romane pentru Educatie.

. „Este foarte important sa avem o recunoastere europeana de excelenta a standardelor educationale de cercetare si asistenta medicala a Facultatii de Medicina Dentara din Iasi”, a declarat Norina Forna. Totodata, referindu-se la cooptarea sa in board-ul de conducere al CIDCDF, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Iasi a mai precizat ca „este o onoare pentru mine ca care, pe langa calitatea pe care o am in tar,a coordonand consortiul decanilor de medicina dentara, pot fi o voce a Romaniei intr-o comisie, intr-un comitet international francofon. Ca atare, pot participa la deciziile si toate lucrurile ce se concep si se realizeaza in acest for, pot participa la toate vizitele care se fac in exterior. De asemenea, voi evalua, la randul meu, alte universitati si pot realiza proiecte de prezentare”.

 

curs-studentiCele doua manifestari stiintifice desfasurate in aceeasi perioada la facultatea din Iasi  au fost al saselea Congres International al Asociatiei Dentare Romane pentru Educatie si a 18-a editie a Zilelor Francofone Medicale Dentare.

Peste 400 de persoane au asistat la simpozioanele stiintifice sustinute de numele de marca ale mediciniei si mediciniei dentare romanesti si internationale precum presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, prof.univ.dr. Gheorghe Benga, membru al Academiei Romane, prof.univ.dr. Constantin Ionescu Targoviste, membru al Academiei Romane, dar si decanii Facultatilor de Medicina Dentara din tara si membri ai Facultatii de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Nicolae Testemitanu din Chisinau. Academia Nationala Franceza a fost reprezentata de profesorul universitar Michel Leggens, specialist de marca in domeniul medical si medical dentar de urgenta.

 

Prof. univ. dr. Norina Forna

Prof. univ. dr. Norina Forna

Prof.univ.dr. Norina Consuela Forna,  primul roman care face parte dintr-un birou international al decanilor fracofoni este, de asemenea, membru al Colegiului Regal de Chirurgie din Anglia, membru al Academiei Nationale de Chirurgie Dentara din Franta, membru al Academiei Americane de Implantologie, Consilier al Societatii Balkanice de Stomatologie.

Printre numeroasele titluri si distinctii primite de Norina Forna de-a lungul carierei se pot aminti titlul „Honorary Professor” of the International Course of Oral and Maxillo-Facial Surgery 2003-2006, inalta distinctie „Palmes Academiques” – echivalentul in medicina a Palmes D’Or, primita in 2012 din partea Frantei, iar la propunerea Ministrului Educatiei si Cercetarii din Romania a primit Ordinul si Medalia – Meritul pentru Invatamant – in grad de cavaler, acordat de Presedintele Romaniei Ion Iliescu. Totodata, numele sau a fost inclus in enciclopedia personalitatilor „Who is Who”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*