Farmacistii si producatorii de medicamente, din nou in conflict cu Ministerul Sanatatii

4 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia cer abrogarea hotararii guvernamentale privind calculul pretului medicamentelor, motivand ca autoritatile nu au analizat toate aspectele inainte de a realiza documentul respectiv.

 

medicamente fara prescriptieUn anunt facut ieri, de Ministerul Sanatatii, pune din nou paie pe foc in problema metodologiei de calcul a preturilor medicamentelor. Reprezentantii farmacistilor si cei ai producatorilor de medicamente cer, din nou, abrogarea Ordonantei de Guvern recent adoptate, ce prevede ieftinirea treptata a medicamentelor. Prin intermediul unui comunicat de presa, Ministerul Sanatatii anunta ca, pe langa ordonanta in cauza, vor fi luate si alte masuri complementare pentru a se asigura scaderea treptata a preturilor medicamentelor, cat si prezenta acestora in farmacii. O astfel de masura ar fi modificarea cotelor actuale maximale de adaos, o propunere legislativa in acest sens fiind deja lansata in dezbatere publica. Acestei masuri i se adauga si alte completari si imbunatatiri aduse ordonantei deja adoptate, care prevede scaderea preturilor medicamentelor incepand cu luna aprilie a anului viitor.

Anuntul a starnit imediat reactii din partea producatorilor de medicamente si a farmacistilor, care au organizat, la scurt timp, o conferinta de presa in cadrul careia au contestat documentul legislativ si au cerut abrogarea acestuia, pe motiv ca specialistii nu au analizat toate aspectele atunci cand l-au realizat.

 

FarmacieAstfel, reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania, cei ai Federatiei  Patronatelor Farmaceutice din Romania si ai Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania s-au aratat surprinsi de noua decizie anuntata de Ministerul Sanatatii, de a modifica actul normativ referitor la modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, la doar trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In opinia acestora, redeschiderea discutiilor legate de acest document, imediat dupa adoptarea sa, denota faptul ca nu s-au analizat temeinic toate aspectele, decizia avand totodata un impact negativ asupra stabilitatii legislative si punand sub semnul indoielii intreaga metodologie de stabilire a preturilor. „Gestul Ministerului Sanatatii de a readuce in dezbatere publica modalitatea de calcul a adaosurilor de distributie si de farmacie demonstreaza faptul ca autoritatile publice nu au efectuat toate analizele necesare inainte de a propune, promova public si aproba un document atat de important, cu impact covarsitor asupra sustenabilitatii si predictibilitatii activitatilor farmaceutice, precum si asupra accesibilitatii pacientilor la medicatia necesara”, este declaratia comuna facuta de reprezentantii farmacistilor.

 

farmacie medicamenteContestatarii mai sustin ca instabilitatea decizionala, asociata cu situatia tot mai dificila din domeniul farmaceutic, afecteaza aproximativ 100.000 de persoane care lucreaza in companiile de distributie si in farmacii, care deja au suferit o reducere a veniturilor cu 10-15% dupa reducerea preturilor medicamentelor operata la 1 iulie 2015.

In ceea ce priveste adaosurile pe care ministerul a anuntat ca vrea sa le modifice, reprezentantii farmacistilor au mai precizat ca „actualele nivele de adaosuri comerciale pentru activitatile de distributie si retail in cazul medicamentelor catre pacienti, in special pentru produsele ieftine, nu acopera costurile reale aferente proceselor de manipulare, transport si comercializare in farmacii a acestora, avand drept consecinta logica o delistare din ce in ce mai accentuata a acestor medicamente din portofoliul operatorilor farmaceutici. Perpetuarea situatiei de fapt din sectorul farmaceutic va genera pierderi suplimentare pentru operatorii din distributie si retail, cu impact negativ direct asupra accesului pacientilor la medicamente”.

 

medicamenteSi producatorii de medicamnente s-au situat pe aceea si pozitie cu famacistii, cerand Guvernului abrogarea imediata a ordonantei privind metodologia de calacul a pretului medicamentelor. Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania acuza Ministerul Sanatatii ca a intervenit ieri, propunand o alta modificare a cotelor de adaos fara  a se consulta in prealabil si cu producatorii de medicamente. „Modificarea unui act normativ la doar o saptamana dupa ce a fost adoptat nu este decat dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, in principal asupra pacientilor”, sustin reprezentantii celor doua organizatii intr-un comunicat remis pe aceasta tema.

Conform calculelor producatorilor de medicamente, aplicarea noilor cote de adaos va face ca preturile sa creasca in cazul a  3.536 medicamente din totalul de 5.430 din catalogul national. Astfel, pacienţii vor plati mai multi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descarca catre producatori sub forma taxei clawback, mai sustin producatorii.

 


Adaugati un comentariu


 

*