Fenomenul mamelor minore capătă proporții în pandemie

1 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Motivul principal îl constituie închiderea școlilor și blocarea accesului la educație pentru adolescentele din comunitățile vulnerabile, ceea ce le expune unui risc sporit de abuz și căsătorie timpurie.

 

Un efect colateral al pandemiei de Covid-19 este și creșterea riscului de abuz, căsătorie timpurie și naștere adolescentină la care sunt expuse fetele din comunitățile vulnerabile, asta în condițiile în care România are deja o rată ridicată în ceea ce privește mamele minore și căsătoriile între copii care nu au împlinit 18 ani. Datele sunt prezentate în urma unui studiu efectuat de organizația Salvați Copiii, și sunt coroborate cu date ale unui studiu similar efectuat la nivel mondial.

Principala cauză de creștere a acestor riscuri o constituie accesul limitat la educație, în condițiile în care multe școli și-au suspendat cursurile din cauza pandemiei. Orele s-au mutat on-line, însă tinerele din comunitățile defavorizate nu au acces nici măcar la internet, nemaivorbind de tablete sau laptopuri necesare pentru a urma cursurile în acest format. Această problemă se adaugă alteia deja existente, dar care s-a acutizat odată cu pandemia, reprezentată de accesul limitat la servicii medicale și sociale. Ținând cont și de tradițiile din anumite comunități, fetele care nu mai pot merge la școală în această perioadă sunt expuse unui risc mai ridicat de a se căsători timpuriu și a deveni mame înainte de a împlini 18 ani.

Estimările făcute de Salvați Copiii în urma studiului la nivel național arată că aproximativ 2,5 milioane de fete sunt expuse riscului de căsătorie forțată, până în 2025, în urma pandemiei, fiind vorba de cea mai mare rată a creșterii căsătoriilor cu minori din ultimii 25 de ani.

 

Gabriela Alexandrescu

Totodată, din cauza pandemiei și a limitării accesului la educație, se înregistrează o creștere cu un milion doar în acest an a numărului de fete sub 18 ani expuse riscului de a naște. Organizația umanitară reamintește că în cusul anului precedent, în condițiile în care nu exista pandemia și nu apăruse acest factor suplimentar de risc 7.977 de minore au devenit mame în România, 700 dintre ele aducând pe lume un copil înainte de a împlini 15 ani. Mai mult, 1.330 de fete minore aveau mai mult de un copil înainte de vârsta de 18 ani și 24 dintre ele, înainte de a împlini chiar 15 ani. La acest moment, 30% dintre mamele minore din România au mai mult de un copil, ceea ce le pune în situaţii de vulnerabilitate socială reprezentată de neparticiparea şcolară şi abandonul şcolar, serviciile medicale precare și expunerea la agresiune şi exploatare.

Referindu-se la acest aspect, Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al organizației Salvați Copiii a precizat că „participarea şcolară redusă pentru fetele din comunităţi vulnerabile, unde nu au tablete şi conexiune la internet, precum şi accesul limitat la servicii medicale şi sociale în perioada pandemiei de Covid-19 au consecinţe dramatice asupra siguranţei sociale a fetelor. Fenomenul mamelor minore, o problemă structurală a României, va fi agravat pe acest fond de criză socială, când tocmai cei mai vulnerabili trebuie protejaţi”.

 

La nivel mondial, închiderea școlilor din cauza pandemiei a întrerupt educația pentru 1,6 miliarde de copii. La fel s-a întâmplat și în timpul epidemiei de Ebola, iar atunci, multe fete nu s-au mai întors niciodată la școală din cauza presiunii crescânde la locul de muncă, a riscului căsătoriei și a interdicţiilor asupra fetelor gravide care frecventează şcoala. Este de așteptat ca situația să se repete și de această dată, doar că numărul fetelor aflate la risc este mult mai mare, întrucât actuala pandemie a afectat toate țările lumii, spre deosebire de epidemia de Ebola, care s-a manifestat la nivel regional.

Problema urmează să fie luată în discuție de liderii mondiali care se întrunesc azi în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ce are loc la New York.

În același timp, pe plan național, Salvaţi Copiii desfăşoară programe şi derulează campanii de preîntâmpinare a riscului tot mai mare de violenţă bazată pe gen împotriva fetelor, inclusiv căsătoriile cu minori, susţinând, în acelaşi timp, drepturile fetelor la educaţie, sănătate şi susţinere, astfel încât acestea să poată participa la luarea deciziilor de la nivelul comunităţii până la nivel global.

 


Adaugati un comentariu


 

*