Firele din piele umană, o soluție revoluționară în domeniul chirurgical

20 martie 2020 | 0 comentarii |

Spre deosebire de materialele sintetice folosite în prezent pentru suturarea inciziilor, firele realizate din celule ale pieii umane reduc riscul apariției unor reacții adverse din partea organismului.

 

O echipă de cercetători francezi a reușit să obțină un material similar aței chirurgicale, folosind celule din pielea umană. Oamenii de știință susțin că aceasta poate fi folosită ca orice material textil, pentru cusut și chiar tricotat, însă scopul principal pentru care a fost creată este cu totul altul, mult mai important.

Cercetătorii francezi au dorit să creeze o soluție alternativă pentru firele chirurgicale clasice, folosite pentru suturarea inciziilor și pentru repararea organelor interne. Firele sintetice permanente sunt identificate drept corp străin de către sistemul imunitar al organismului și astfel, acesta încearcă să le elimine, ceea ce duce la o serie de reacții adverse care întârzie vindecarea plăgilor suturate.

Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux spun că materialul creat de ei are capacitatea de a se integra perfect în corpul pacientului, reducând la minim riscul apariției unor complicații ulterioare efectuării intervenției chirurgicale.

 

Materialul biologic se aseamănă foarte mult cu ața chirurgicală clasică, iar creatorii săi sunt convinși că aceasta reprezintă începutul unei noi generații de textile medicale, având avantajul de a fi și mult mai rezistentă decât materialele sintetice folosite în prezent.

Aceste materiale textile umane oferă un nivel unic de biocompatibilitate și reprezintă o nouă generație de produse complet biologice, fabricate din țesuturi. Poate fi utilizat ca o simplă sutură pentru a închide o rană sau poate fi asamblat într-un țesut complet biologic, uman. Cele mai multe biomateriale sintetice permanente sunt recunoscute drept străine de sistemul imunitar, ceea ce duce  la reacția corpului străin la implantare, dar materialul creat de noi folosind celule din pielea umană nu ar risca să provoace o reacție adversă din partea corpurilor pacienților”, se arată într-un articol pe această temă publicat în revista Acta Biomaterialia.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*