FMI reomanda majorarea CASS, TVA si a cotei unice pentru finantarea sanatatii

26 octombrie 2012 | 0 comentarii |

FMI recomanda autoritatilor de la Bucuresti majorarea cotei unice in ceea ce priveste impozitul pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) si a TVA, scopul fiind cresterea veniturilor destinate finantarii sistemului de sanatate, potrivit unui raport despre Romania elaborat de institutia financiara internationala si publicat marti .

 

Expertii FMI estimeaza ca pana in 2030, cheltuielile publice cu sanatatea urmeaza sa creasca cu circa 1,25% din PIB, iar cheltuielile totale cu sanatatea in Romania (in care sunt incluse si cheltuielile private), cu 1,75% din PIB, astfel incat problema gasirii de venituri suplimentare devine „o provocare extraordinara”.

La actualele niveluri, de 10,7%, respectiv 16%, contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) si impozitul pe venit din Romania sunt relativ mici dupa standardele internationale. Desi majorarea acestora ar putea avea un impact asupra gradului de conformare la plata, adica cu alte cuvinte ar putea incuraja munca la negru, acest lucru nu ar trebuie sa constituie o preocupare de-a lungul orizontului de timp avut in discutie. In urmatoarele doua decenii, probabil ca economia Romania va deveni mai formalizata, pe masura ce tara se dezvolta si continua sa se integreze in UE”, se afirma in raportul citat.

In aceste conditii, cei de la FMI sustin revenirea la nivelul CASS de dinainte de criza, prin majorarea cotei totale (angajat plus angajator) de la 10,7% in prezent la 14%. Aceasta majorare „ar duce la o crestere semnificativa a veniturilor colectate, de circa 0,6% din PIB, si ar trebui considerata o prioritate”, se spune in raportul Fondului.

FMI mai sustine ca Romania ar trebuie sa se bazeze mai mult pe veniturile bugetului de stat in finantarea cheltuielilor de sanatate, asa cum se intampla in alte tari.

Cititi mai departe pe Finantistii.ro.


Adaugati un comentariu


 

*