Fondul Asigurarilor de Sanatate ar putea fi completat cu bani de la buget

6 octombrie 2016 | 1 comentariu |

Presedintele CNAS, Radu Tibichi, a precizat ca se ia serios in calcul aceasta varianta, in conditiile in care numarul celor care contribuie la acest fond reprezinta doar jumatate din totalul beneficiarilor.

 

aglomeratie cnasEste de notorietate accesul limitat al pacinetilor romani la anumite terapii, mai ales la cele inovatoare. Pe de o parte, bolnavii si asociatiile de pacienti se plang, pe buna dreptate, ca oamenii mor cu zile din lipsa de tratamente in timp util, iar pe de alta parte, CNAS da din umeri, invocand lipsa unui buget adecvat. In aceste conditii, conducerea Casei de Sanatate considera ca alaturi de asigurati, bugetul de Stat ar putea deveni unul dintre contribuabilii importanti la Fondul Asigurarilor de Sanatate, pentru a putea fi eliminate o serie de probleme privind accesul intarziat la tratamente. CNAS ar avea, astfel, la dispozitie mai multi bani si ar putea deconta un numar mai mare de terapii. Practic, pe langa banii le care ii platesc asiguratii, Statul ar urma sa achite la randul sau din buget o anumita suma, pentru a aduce fondul de asigurari de sanatate mai aproape de nivelul cheltuielilor necesare pe care trebuie sa le acopere, in prezent fiind mult sub acest nivel.

Varianta contributiei bugetare la fondul de asigurari de sanatate a fost prezentata astazi, de presedintele CNAS, Radu Tibichi, la Targu-Mures, la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar, unde a declarat ca este absolut necesara extinderea principiului de contributivitate, deoarece numarul celor care platesc asigurari de sanatate a ajuns sa reprezinte doar jumatate din numarul real al beneficiarilor acestor asigurari.

 

asigurari persoane fara venituriConform presedintelui Casei Nationala de Asigurari de Sanatate, la momentul actual, numarul romanilor care contribuie la Fondul de Asigurari de Sanatate este de aproximativ 8,5 milioane de persoane, fiecare asigurat care cotizeaza platind, practic, si pentru un alt beneficiar care nu contribuie la acest fond. In plus, contributia de 10,7 suta pe care o achita asiguratii la acest fond este printre cele mai mici din Europa, iar baza de calcul este una redusa, dat fiind nivelul scazut al veniturilor din Romania. Daca tinem cont si de faptul ca Romania ocup primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta majoritatii bolilor grave, nu e de mirare ca fondurile din care ar trebui sa fie decontate tratamentele nu sunt suficiente, si astfel se ajunge la liste de asteptare, sau la situatii in care pacientii isi platesc din banii lor tratamentele care, in cazul unor afectiuni, sunt extrem de costisitoare.

Bugetul fondului national de sanatate a crescut in ultimii 17 ani de peste 6 ori, calculat in moneda europeana. Astfel, daca in 1999 in sistemul de asigurari se cheltuiau 980 milioane de euro, in momentul de fata se vorbeste de un buget de peste 6 miliarde de euro.

 

Radu Tibichi

Radu Tibichi

Faptul ca participarea la constituirea fondului national de sanatate este obligatorie este considerat un lucru benefic de presedintele CNAS, insa acesta a precizat ca inainte de a ne gandi la modul in care se cheltuiesc banii si la nevoile tot mai mari de finantare, trebuie sa ne gandim si la veniturile care trebuie sa acopere aceste nevoi. „Suntem obligati sa ne gandim la extinderea acestui principiu de contributivitate si la cresterea veniturilor in perioada urmatoare, prin aportul bugetului de stat la constituirea fondului, pentru persoanele care nu contribuie la fond. Cifrele pe care le inregistram ne arata ca sistemul este intr-o evolutie, bugetul a crescut iar numarul de furnizari s-a dublat astfel ca vorbim de peste 28.000 de furnizari in relatie cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In ceea ce priveste numarul furnizorilor privati, acesta s-a triplat, iar in ultimii 5 ani spitalele private au ajuns de la 20, la 120 de spitale. Aceste cifre ne releva faptul ca suntem intr-o evolutie si in corespondenta ar trebui ca si cifrele alocate acestui sistem sa fie la randul lor in concordanta cu aceste evolutii”, a mai declarat Radu Tibichi.

 Referitor la propunerea sefului CNAS, de a se suplimenta bugetul FUNASS, acest lucru ar putea sa se realizeze, dar pentru asta ar trebui sa creasca alocarea bugetara din PIB, adica s-ar ajunge acolo unde medicii spun ca trebuie sa fie sistemul medical din Romania, de mult timp, fara ca cineva sa auda.

Deocamdata, cam toata lumea este in campanie electorala, asa ca mai vedem daca se schimba ceva dupa alegeri… desi bugetul de anul viitor ar trebui facut inainte.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Leti Popescu spune:

    Ani de zile, Min. Finantelor a achitat datoriile Ro din bugetul asigurarilor de sanatate si fondul de pensii. Au recunoscut nu o data…

Adaugati un comentariu


 

*