Fostii rezidenti care schimba spitalul inainte de expirarea contractului isi pot pastra salariile

25 februarie 2015 | 12 comentarii |

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca salariile nu reprezinta cheltuieli de personal si, ca atare, nu le poate fi imputata restituirea lor medicilor care doresc sa se transfere la o alta unitate sanitara inaintea expirarii contractului cu spitalul in care si-au efectuat rezidentiatul.

 

rezidenti .Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat, in urma cu cateva zile, o decizie favorabila medicilor care intentioneaza sa se transfere la alte unitati sanitare inainte de expirarea contractului pe care l-au incheiat cu spitalele in care si-au efectuat rezidentiatul, la finalul stagiului de pregatire. Conform contractelor respective, meidicii sunt obligati sa profeseze o perioada de timp in unitatile in care si-au efectuat rezidentiatul, pentru a acoperi astfel cheltuielile pe care spitalul le-a facut cu pregatirea lor, iar in cazul in care doresc sa se mute la o alta unitate medicala inainte de a duce la final aceste contracte, sunt nevoiti sa restituie aceste cheltuieli. In aceasta privinta, a aparut o controversa legata de faptul ca multor medici aflati in aceasta situatie li s-a cerut sa restituie salariile primite in perioada rezidentiatului, iar refuzul acestora a ajunsa sa fie solutionat de judecatori.

Pe rolul instantelor din tara au existat, in ultima vreme, mai multe procese pe aceasta speta, in cazul unor medici din Constanta, procesul ajungand pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

rezidentiLa finele saptamanii trecute, instanta suprema a luat o decizie care le da castig de cauza rezidentilor, decizie in care se stipuleaza ca acestia nu trebuie sa restituie salariile primite in timpul rezidentiatului, in cazul in care decid sa paraseasca unitatea sanitara inaintea expirarii contractului pe care l-au incheiat cu aceasta. Controversa a pornit de la o prevedere din legea care reglementeaza organizarea si finantarea rezidentiatului, ce obliga medicul care promoveaza concursul de rezidentiat sa lucreze la unitatea sanitara publica un numar de ani egal cu durata pregatirii in rezidentiat. „Daca medicul rezident paraseste unitatea sanitara inaintea expirarii acestei perioade, el va fi obligat sa suporte toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala, adica sa restituie cheltuielile de personal din perioada pregatirii in rezidentiat, precum si prima de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita” se mai arata in lege, acesta fiind paragraful care a generat controversele intre medici si reprezentantii spitalelor.

 

medici spital pacient eliasAceasta controversa s-a datorat faptului ca reprezentantii spitalelor care le-au cerut medicilor sa restituie salariile din perioada rezidentiatului au considerat ca acestea se incadreaza in categoria „cheltuieli de personal”, in timp ce medicii vizati au sustinut contrariul. S-a ajuns astfel in instanta, dar si judecatorii au interpretat cazul in moduri diferite, unii considerand ca sintagma „cheltuieli de personal” include doar cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala si prima de instalare si nu priveste drepturile salariale, altii considerand ca rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitar, iar sumele primite de medic in aceasta perioada sunt considerate bursa de studiu, nu salariu, ca atare trebuie restituite in cazul nerespectarii contractului. Prin urmare, si deciziile dictate au fost diferite, medicii care au fost obligati sa returneze salariile adresandu-se instantelor superioare.

 

tribunalUn astfel de proces, inceput la Constanta, a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a carei decizie finala face lumina in aceasta problema, dandu-le castig de cauza medicilor. In decizia instantei supreme se specifica faptul ca „sintagma cheltuieli de personal nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfasurata in perioada rezidentiatului, iar drepturile salariale incasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregatirea profesionala, in situatia in care medicul rezident nu isi respecta obligatia asumata de a continua raporturile de munca pentru o anumita perioada cu spitalul in care a desfasurat programul de rezidentiat, chiar daca o atare clauza ar fi prevazuta in actul aditional la contractul individual de munca, incheiat in conditiile art. 196 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Prin urmare, folosindu-se de decizia ICCJ, medicii care vor sa se transfere la o alta unitate medicala inainte de expirarea contractului pe care l-au incheiat la terminarea rezidentiatului, o pot face fara a fi nevoiti sa restituie sumele incasate din salarii in perioada in care au fost rezidenti.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (12)

 1. Daniela spune:

  Stie cineva cum se poate face transferul?Inchei rezidentiatul pe post,devin specialist, raman cateva luni la post, apoi plec la alt spital, dar cum? De ce am nevoie? De acordul partilor? Al ministerului sanatatii … ori nu mai depind de functionarii din MS ?

 2. Zanfir Bogdan spune:

  Pentru cei care si-au dorit un post si a fost ocupat de un coleg cu nota mai mare, mai bine s-ar intreba de ce nu au avut nota adecvata pentru postul respectiv. Eu am post, nu afirm ca nu doresc sa lucrez acolo, am luat postul in cunostinta de cauza insa din momentul prezentarii pentru angajare am intampinat nenumarate probleme.Inca nu am terminat si nu voi termina pentru ca persoanele de la RUNOS nu AU AVUT REZIDENTI si NU DORESC SA SE INFORMEZE… asa ca nu am cu cine sa ma inteleg. De asemenea consider ca atata timp cat am promovat un examen si aveam la dispozitie post si loc, sunt platit la fel ca cel pe loc, am aceleasi obligatii si atributii nu ar trebui sa fiu ingradit in a parasi postul daca, dupa prezentare la post nu ma integrez sau nu se rezolva anumite probleme organizatorice. Exemplu- m-am dus si eu la post sa cunosc personalul si sa vad cu ce lucreza si surpriza, cand intreb de DEFIBRILATOR (eu fiind pe UPU) o domnisoara ma informeaza ca nu au asa ceva. Da medicatie ce aveti? La care am fost informat ca nu au din aia si din aia de nu stiu cati timp. CUM SA LUCREZ? Cu ce? Daca se intampla ceva cu pacientul este caz de malpraxis? sau sunt iertat ca nu am etamsilat/morfina/digoxin/mabron si lista continua? De asemenea rezidentii pe post sunt platiti tot de MS si nu se SPITAL. Posturile respective au fost scoase la concurs si nu au fost ocupate. De asemenea trebuie sa existe un deficit de 50% (parca asta e procentul)pentru a se scoate postul la concurs… deci NU AR TREBUI SA PRIMESC SI UN SALARIU DE LA SPITALUL CARE SOLICITA SERVICIUL MEU? ca eu ma pregatesc sa lucrez la ei, unde nimeni NU A DORIT sa se angajeze? Daca tot am obligatia de a lucra, nu ar trebui sa am si un avantaj ca in Germania sau Anglia unde fiecare spital plateste STAGIATURA in fct de cat de mult are nevoie de un specialist? Asa ca este o decizie corecta, reala. Eu personal merg la post dar doresc sa am cu ce lucra pentru a nu-mi pune in pericol libertatea si dreptul de libera practica pentru care am muncit 10 ani minim (si cred ca toti dintre noi au nopti nedormite, garzi si munca pentru mai mari, ani de zile)

 3. Tatiana Forcosanu-Iurascu spune:

  Dar la drepturile rezidentilor care si-au dorit un anumit post si nu l-au ocupat pt ca l-au ocupat alti rezidenti care nu il vroiau si care nu se vor duce acolo, cine se gandeste?

 4. Adrian Purcarea spune:

  Taticu, e vorba de rezidentii pe post. E o prostie, au semnat un contract. E echivalent cu iertarea datoriilor celor cu credite in franci elvetieni.

 5. Mona Mang spune:

  In Romania este posibil orice!

 6. Luci Damian spune:

  Sa se deschida toate spitalele care s-au inchis si atunci nu se vor mai inghesui sa plece sau ca nu au loc de munca! Scuze daca am gresit, dar au trecut aproape cinci ani si nu am vazut alta schimbare in sistem decat ca toti, cand termina facultatea, vor sa plece. Atit. Citi ani vor mai trece …

  • George spune:

   Ce sa se deschida spitalele inchise ca si asa sunt prea multe. Avem 430 de spitale… Romania ar trebui sa aiba 250 maxim 300 de spitale. 70 % din absolventii de medicina sau rezidentiat vor pleca in urmatorii 10 ani de activitatea lor; de ce? simplu: salariul… nu vorbim de marimea salariului din occident ci de o grila de salarizare romaneasca in care statul roman sa recunoasca importanta si valoarea muncii unui medic… Sa fiu mai explicit: un medic englez, neamt, francez are salariul cat un judecator din tara respectiva, de 5 ori mai mult decat un vatman, de 6 ori salariul minim pe economie din tara respctiva. La noi, un medic are: de 1,5 ori salariul minim pe economie, de 5 ori mai putin decat un judecator, de 2,5 ori mai putin decat un vatman… Asa apreciaza statul roman valoarea medicilor… iar medicii pleaca, e simplu, fiindca pot profesa oriunde in lume unde li se recunoaste munca si imortanta ei, prin salariu.

 7. Natasha Nat spune:

  Poate asa intelegem si noi, ca daca nu avem nicio atitudine, nimic nu are sa se schimbe, pt ca sistemului nu-i pasa de noi. Decizia asta reflecta doar lipsa de responsabilitate declarata in mod direct de catre cei care sunt la conducere. Obligarea unui tanar medic de a ramane in tara cere de la sine niste conditii, care se traduc prin conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, rasplata pe masura muncii si alte multe…

  • Catalin Lulciuc spune:

   Cuvantul “obligare” deja ne transmite din start ideea de gresit! Nu e lipsa de responsabilitate. E libertate. Toata lumea a inteles gresit. Salariul nu e o bursa, ci o rasplata a muncii prestate de mine. Nu are cum sa imi ia cineva banii daca nu raman pentru ca eu am lucrat tot acest timp (am prestat servicii ca statul sa isi ia bani pe urma mea). E foarte buna decizia.Trebuie sa fim stimulati prin salarii nu prin obligatii. Noi si restul romanilor.

 8. Catalin Lulciuc spune:

  O decizie excelenta!

 9. Beclea Liviu spune:

  O decizie excelenta. Nu trebuie sa existe limite pentru tinerii medici, ci conditii si salarii peste cele de acum pentru a ramane in tara.

Adaugati un comentariu


 

*