Francul elvetian se apropie de 5 lei

26 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Dolarul american si francul elvetian au atins, in ultima saptamana, noi maxime fata de leu, ca o consecinta a aprecierii lor fata de euro.

Scaderea monedei unice a inceput in data de 15 ianuarie, atunci cand Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca renunta la plafonul de 1,20 franci/euro, care fusese adoptat in septembrie 2011.

Evolutia euro s-a precipitat in 22 ianuarie, dupa ce BCE a anuntat ca va lansa incepand cu luna martie un program relaxare cantitativa (Quantitative Easing) in zona euro care se va desfasura pana in septembrie 2016. Acesta are o valoare lunara de 60 miliarde euro, cu un total de circa 1.140 miliarde euro, si va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Imediat dupa anuntarea QE european, de catre Mario Draghi, presedintele BCE, au aparut declaratii ale altor oficiali europeni care indica posibilitatea ca acest program sa fie prelungit, in cazul nu vor fi obtinute rezultate dorite, in primul rand cresterea inflatiei spre 2%.

Unii dintre analisti au avansat un volum al programului de 3.000 de miliarde de euro care ar fi necesar pentru a revigora economia zonei euro, dupa modelul american.

In aceste conditii, cursul francului elvetian a crescut, fata de sfarsitul anului trecut, cu peste 85 de bani, la finalul perioadei analizate fiind atins un nou maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa ce euro a scazut pana la un minim de 0,9776 franci.

La randul sau, dolarul american a atins un nou record, de 3,9980 lei, mai sus cu peste 31,1 bani fata de finalul anului trecut. Trebuie remarcat ca in piata valutara, dolarul a depasit pragul de 4 lei, atingand un maxim de 4,04 lei.

In ceea ce priveste euro, aceasta a crescut miercuri la 4,5110 lei, care a reprezentat maximul ultimelor zece luni, dar dupa anuntul BCE, monedele din regiune au inceput sa se aprecieze, cele mai importante cresteri fiind inregistrate de zlot si forint, care de la 4,335 au coborat la 4,20, respectiv de la 320,4 la 309,4 unitati/euro.

La noi, euro a incheiat perioada cu o medie de 4,4935 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,48 si 4,4950 lei, iar cotatiile de la inchidere au fost de 4,48 – 4,4830 lei.

Deprecierea leului fata de franc si dolar va continua si in perioada urmatoare. Ea s-ar putea amplifica in cazul in care alegerile parlamentare anticipate care s-au desfasurat ieri in Grecia au fost castigate de Syriza, partid de extrema stanga care s-a declarat impotriva programelor de austeritate impuse de triada FMI-UE-BM in schimbul imprumuturilor care s-au ridicat la peste 140 miliarde de euro.

In cazul euro, evolutia leului va fi una apreciativa, in conditiile in care dobanda de politica monetara a BNR este de 2% comparativ cu cea de 0,05% utilizata de BCE.

Perechea euro/dolar a scazut pe pietele internationale de la 1,1627 dolari la inceputul perioadei, la 1,1115 dolari la finalul ei, cotatie care nu a mai fost atinsa din 9 septembrie 2003.

Majoritatea analizelor indica faptul ca in cursul anului viitor euro ar urma sa ajunga la paritate cu dolarul, nivel care nu a mai fost atins din 2002.

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 19 – 23 ianuarie) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*